Řešení odstranění nosné zdi v domě, podle statika problém

Profilova fotka
Dobry den, s manzelem ted resime rekonstrukci rodinneho domu. V projektu ktery prikladam mame zakreslenou zed sirokou pul metru. Ale s manzelem touzimr po jedne velke mistnosti obyvak +kuchyn. Pan statik nam rekl, ze to bohuzel nejde, ze tam ta zed musi byt. Nebo ze by sme museli jedine mit barak z ocelovy konstrukce. Nejde nam to do hlavy, vzdyt to prece nejak musi jit. Ma to tolik lidi. Prosim poradte:-((
Odpovědět
Profilova fotka
@sisinka133 Tolik lidí to sice má, ale ne na úkor nosné zdi. Pokud statik řekl, že to nejde, nezbývá než mu buď věřit, nebo oslovit jiného statika, zda jeho názor potvrdí.....
Odpovědět
Profilova fotka
@sisinka133 souhlas se zamilovanadonej... pokud statik řekl, věřila bych mu. Jsem laik a ve stavařině se moc nevyznám, ale z toho, co vím z naší rekonstrukce: Nosná zeď je prostě nosná zeď. I pokud máte přes celou délku domu traverzy, tak při této délce (10,3 m pokud dobře vidím) musí být někde podepřené (ideálně polovina, pokud to vím dobře, tak i třetina by byla možná), jinak by vám strop dělal neplechu. Navíc když máte naplánované obytné podkroví, tak i ty příčky jsou určitá zátěž, která musí být nějakým způsobem podepřená. A do něčeho musíte opřít i krov se střechou.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
anebo ho zkuste neposlechnout, těším se na výsledek
Odpovědět
@sisinka133 no naši si budou předělávat spodní patro našeho domku a chtějí zrušit 70 cm nosnou zeď na které leží nahoře 30 cm nosná zeď. Když jsem to projektovala tak jsem tam dala 3 I sice trošku předimenzované ale radši víc než míň a musí tam mít 2 sloupky a to je jen místnost 4m. I když mi to podle statického výpočtu vychází tak si taky budeme volat statika jestli to schválí. Pokud ne tak do toho taky nejdeme, Nebudeme riskovat aby nám spadl dům na hlavu. Stejně pokud nebudete mít souhlas statika tak vám to stavební úřad nepovolí. Protože bourání a jakékoliv zasahování do nosné zdi se musí ohlašovat na stavebním úřadě.
Odpovědět
My sice budeme mít místnost dlouhou 10 m, ale už jsme s tím počítali v projektu. A teda ani v patře nad tím nebudou příčky. Bez souhlasu statika bych se opravdu do ničeho nepouštěl.
Odpovědět
Argument, že to má hodně lidí, je úplně lichý. Prostě mají jinak naprojektované domy. Pokud dobře vidím, máte v projektu spojovací otvor široký 2 metry. Poud byste chtěli větší, třeba 3 metry, zkuste jiného statika. Třeba by to za vyšší cenu dokázal vymyslet - dát tam traverzy a např. svázat dům kotvami. Ale pamatujte, že když je to nosná zeď, tak nejspíš nese podlahy a střechu. Takže když uděláte blbost, spadne vám to celé na hlavu.
Odpovědět
Teď jsem se koukal do vašeho alba a problém bude asi v tom, že půlka domu je založena na stávající chatě a ta bude nejspíš se statikou na štíru. Asi bylo bývalo lepší tu "rekonstrukci" chaty pojmout důkladněji. Pak byste měli volné ruce a mohli mít dole jeden prostor. Při šířce do 6 metrů by to určitě šlo vyřešit. Takhle šel asi statik na jistotu a ani se mu nedivím. Ale za mě - 2 metrový průchod je dobrý, srážet se tam nebudete.
Odpovědět
rodil je v tom, ze az zjistite kolik by stalo 6m okno, tak tam date sloupky, a nektere otvory butete resit fixnim zasklenim. Taky doporucuji zkusit jineho statika, Urcite neco vymysli, jen podotykam,ze docasne staticke zabezpeceni bude hrat dosti dulezitou roli. Myslim, ze stavajici statik pouzival taky rozum. Cufik
Odpovědět
Nic proti, ale všimnul si někdo, že dotaz je půl roku starej? Já jen že tahle zuřivá debata jaksi je nejspíš passé :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
ted jsem si všimla, že mi to ještě nekdo komentoval :-D moc děkuji za rady, nakonec se to celé zbouralo a bude celé novostavba, takže no stress :-) sice o trochu dražší,ale zase to bude celé nové. Byly totiž hodně špatné ty staré základy .... jinak všem moc děkuji za reakce! :-)))
Odpovědět
Profilova fotka
Skoda, ste mohli zkusit nejdriv zbourat jen tu nosnou zed a natocit vysledek ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
to bohužel nešlo, protože byly staré a málo hluboké ty základy, takže se museli udělat úplně nové, nešlo jenom o tu nosnou zed...:-)
Odpovědět
Článek se načítá
Jedině přizvat dalšího statika, který to posoudí. Ale je tu hodně faktorů - základy stávající, nové, nové stropy, prostě je to náročná záležitost. jedině snad by bylo možné udělat nějaký větší spojovací otvor, ovšem jak říkám - záleží na statikovi.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?