Cihly 44/50 nebo cihly30 + zateplit

Profilova fotka
Tahle diskuse asi nemá jasného vítěze, ale ještě jednou...může mi někdo dát reálná čísla spotřeb energií, budeme topit plynem, podlahové vytápění, bungalov asi 180mtrů, klasická sedlová střecha, normální krovy - vlastně taková dlouhá stodola :-) a řešíme z čeho stavět a co vyjde lépe do budoucna. Díky za jakákoliv čísla ;-)
Odpovědět
@blurrystan na tzb-info je tabulka tepelných ztrát, tam můžete materiály zadat....no a pak si spočítejte, že za ty širší cihly dáte desetitisíce navíc a spočítejte si za jak dlouho se vám to vrátí :-).
Odpovědět
@blurrystan jasný poražený je plynové topení
Odpovědět
Nedávno jsem to počítal a rozhodně všechno svědčí pro 30+20 zateplení. Levnější cca o 300,-/m2, vyšší odpor stěny, menší riziko tepelných mostů, levnější fasáda... Ať Vám výrobce zdůvodní proč použít jeho "super cihlu". Jediná důvod je že z toho on bude mít větší zisk.
Odpovědět
Ja mam 24 vpc plus 21 zateplení, za me cihla která je u nas hodne podcenovana
Odpovědět
Tady se počítá se zateplením polystyrenem, že? Co když bychom chtěli , když zateplit, tak kamennou vatou.... tam to asi takový rozdíl ceny nebude..nebo?
Odpovědět
@macinka85 Fasádní vata je o dost dražší než eps (20cm vata 450,-/m2 vs EPS 200,-/m2) , navíc je sní trochu složitější práce a musí na ní být jiná omítka. Pro zateplení vatou není prakticky důvod. Pokud to není "provětraná fasáda", tak tím nic nezískáte.
Odpovědět
@requied No, já bych chtěla právě difuzně otevřenou stavbu, z přesvědčení :)), takže přemýšllíme, zda jen cihlu nebo zateplit,ale vatou.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky všem za reakce, ale já počítal, že mi někdo dá reálná čísla :-) ale nevadí, díky za příspěvky
Odpovědět
Profilova fotka
@kolemkolem proč je plyn poraženým?cenově?oproti čemu?chystáme se postavit i pec s ležením a možností vaření a plyn se nám jeví jako skvěly doplněk pro spací část domu ;-)
Odpovědět
@blurrystan Jestliže budete stavět až nyní a dokumentace se bude teprve tvořit, předpokládám že tepelné ztráty domu budou do 4 kw, pak jedině elektrický zdroj tepla ....
Odpovědět
Cihla Heluz Family 50 má o 33% nižší tepelný odpor než Cihla 30 + 20 polystyren. Stěna z cihel 50 je o 36% dražší než Cihla 30 + polyš 20. Takže levněji a lépe vyjde Cihla 30+20 polystyren.
Odpovědět
@macinka85 Mohu se zeptat co si představit pod termínem difuzně otevřená u zděné stavby?
Odpovědět
Článek se načítá
@r4d3k74 Možná jsem napsala blbost :D Ale mám představu, že bude stavba propustnější vodním parám než obalená polystyrenem..proto ta vlna na zateplení. Netoužím po domě, který nepropustí vodní páry, s rekuperací,atd.
Odpovědět
@macinka85 možná to i špatně chápete :) Difuzne uzavřená nebo otevřená konstrukce nemá vůbec nic společného s rekuperací. Konstrukci difuzi projde jen nepatrné procento (2-5%) z vlhkosti která v domě vzniká, zbytek se musí prostě tak jako tak vyvetrat buď ručně oknem, nebo strojně (a k tomu slouží ta rekuperace) Difuzne otevřená skladba ma jen obrovskou výhodu v tom, ze vlhkost která projde z domu do stěny se nemá na čem srazit, ale bez problémů se odvetra ven a nehrozí tak vlhnuti stěn.
Odpovědět
@macinka85 viz @requied. Já se jen bál že je tím myšleno dýchání stěn :)
Odpovědět
@requied Tak nějak jsem to myslela... a tím pádem mi to příjde jako lepší varianta- že se to odvětrá. Což myslím, že platí i pro cihlu, nejen pro dřevostavby..nebo?
Odpovědět
S cihlou 50 bude spotřeba za rok cca. 11,5 MWh. S cihlou 30 + polyš 20 to bude cca. 10 MWh.
Odpovědět
za mě Ytong Lambda YQ 450 mm bez zatepleni, nemám k polystyrenu důvěru
Odpovědět
@macinka85 tak určitě se tím nic nezkazí. Nicméně při takhle silne izolaci je rosny bod bezpečně hluboko v izolaci a vlhkost která se v zimě dostane do stěny se odvetra směrem dovnitř během zbytku roku. Říká se tomu "bilance vodních par". Difuzne otevřená fasáda má u zdeneho domu největší přínos při zateplení starého domu, nebo domu jehož stěny maji velký tepelný odpor a přidá se jen pár cm izolace.
Odpovědět
@requied Je pravda, že mě trápí i ekologická stopa... pořád si říkám, že když teda nebude ta dřevostavba nebo slamák, tak aspoň něčím to "trošku" zachránit. Otázka tedy je, jestli dát silnou cihlu nebo tenkou a zateplit vatou.A to i z hlediska peněz.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
No ekologicka stopa je jedna vec. Ale kdovi co se za par (desitek) let zjisti o polystyrenu.. uz ted neco vyplyva o rakovinotvornosti starsich typu...navic velmi rad hori. Ale taky jim budeme zateplovat :-)
Odpovědět
Nakonec jsme se s architektkou domluvili na cihle 24cm a kamenné vatě- myslím 20cm
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?