Díry v obvodovém zdivu Ytong 375

Chtěl bych se Vás zeptat na názor.Máme hodně špatných tvárnic a firma to tam valí hlava nehlava...než aby nechali špatné kusy na dořezy.Jsou tam fugy, někde úlomek až do půlky tvárnice.Majitel firmy nechce užívat pěnu.Že se to jen zamázne zvenku a zevnitř a vzduchová kapsa je prý sama o sobě izolant.Jen podotýkám že neplánujeme zateplovat.Co s timto?Prosím o názory.Nebo co požadovat?Stavební dozor jasně řekl vypenit a zapravit.Majitel firmy nesouhlasí.A to je jen jedna osmina toho vo jsem pofotil.Budu rád za každé info a pomoc.Díky všem
Odpovědět
1
2
vetsi diry vyplnit termoizolacni maltou, ty mensi penou
Odpovědět
@martas85 tak na co si toho dozora platíte? Pokud dělám jednovrstvou konstrukci, tak to musí nějak vypadat... Řešení, jak píše kolega nademnou..
Odpovědět
Však říkám, že dozor jim to jasně řekl a napsal k tomu i protokol.Pokud se po uzavření "obálky domu" objeví v daných místech na termo kameře tepelné mosty budeme požadovat snížení ceny.Protože bourat to celý asi nebudou.
Odpovědět
Profilova fotka
@martas85 jezisi, trvejte na odstraneni nedostatkui pred uzavrenim stavby,tzn pred omitkami a fasadou, k cemu ti pak bude sleva?????????
Odpovědět
Však to budeme.Máme firmu jen na hrubou stavbu, takže příležitostí budou mít na kompletní opravu spousty.A sleva dodatečně.
Odpovědět
@martas85 Vzduchová mezera sice izoluje, ale jen pokud je to úzká mezera. Trochu to ale nechápu. Vy to platíte, tak si trvejte na svém. Případně se s níkým nehádejte, kupte si pár butelek PU pěny a vypěňte to. Je to taková prkotina, že to ani nestojí za dohadování.
Odpovědět
@zubr487 právě to mě taky napadá.Počkám jak to dopadne a pak to asi takto udělám
Odpovědět
@martas85 Jen taková drobnost. Pokud má firma takto vágní přístup k mezerám ve zdivu, tak si důsledně pohlídejte jak budou realizovat věnec, překlady a ostění oken. Tam vnikají nejčastěji tepelné mosty. Vhodnější je z tohoto důvodu zdivo se zateplením. V tomto případě je riziko minimální.
Odpovědět
@zubr487 Děkuji moc, určitě se na toto zaměříme.Samozřejmě děkuji za radu, je to pro mě užitečné protože nestaví člověk každý den a nejsem v tomto nějak zběhlý a když to dnes člověk vidí, některé ty firmy tak se raději zeptá.
Odpovědět
@martas85 Každý výrobce má na svých stránkách doporučené sestavy pro věnec, překlady a ostění. Najděte si to a radši si to pohlídejte. Opravdu toto je nejčastější zdroj tepelných mostů v případě jednovrstvého zdiva (bez zateplení). Jinak někteří zedníci dělají hrozné prasečiny. Před cca 15 lety jsem se podivoval, proč půlové tvátnice nahrazují plnými cihlami. Upozorňoval jsem, že to bude tvořit tepelné mosty. Klasická odpověď "to je normální". Dneska jsou na tom domě vidět plesnivé čtverce, kde jsou ty cihly.
Odpovědět
Je fakt, že Ytong jako materiál je hrozně křehký. Dá se i reklamovat přes obchodního zástupce. Nutné vyfotit poškozenou palet a papírový štítek na paletě. Jinak firma to chce mít rychle a je odfláknuté. Takto bych to nepřevzal a závady psal do stavebního deníku. Některé mezery mi takto přijdou, jak špatně uřízlé tvárnice, menší, než byl dořez. Do všech mezer bych nedával pěnu. Pak něco budete chtít pověsit a pěna to nepodrží. Kde to půjde dát tepelně izolační maltu, jak bylo řečeno nebo Ytong vyrábí Ytong v prášku. Rozdělá se to s vodou, napění a tím se zadělávají poškozené místa. Jinak pěna.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, pokud se jedná o tak velké otvory jako na fotkách, doporučujeme vypěnit PUR pěnou. Hezký den, Ytong podpora.
Odpovědět
Článek se načítá
@ytongcz dobrý den, nevím jestli jste přímo od ytongu, ale nezávisle na sobě mi řekli právě v ytongu několik vašich poradců že pěna v žádném případě.Že se používá zásadně ytong tepelne izolační omítka či vyspravka.Takže byste si to v ytongu měli srovnat, co vlastně na své výrobky použít.Vzhledem k tomu, že se v tomto případě nezatepluje tak by pur pěna vlivem uv záření a jiných vlivů ztratila svou schopnost...slova vašich zaměstnanců.A konkrétně pan Němeček když viděl 450-ku u známých a viděl pur pěnu, tak se raději k tomu ani nechtěl vyjadřovat.Takže děkuji za Vaši odpověď,ale my máme vyspravkovou maltu.
Odpovědět
@martas85 S Ytongem nemám nic společného, ale použime selský rozum 1) Jedna butelka PUR pěny za 150Kč vydá zhruba za dva pytle vyspravovací malty za cca 1100Kč. 2) PUR pěna sice degraduje působením UV záření, ale UV záření neprojde fasádou. Ta PUR pěna by Vás tam přežila. 3) Tepelná vodivost PUR je asi 0.04, YtongLambda 0.089 a vysprávková malta 0.18 W/mK. Máte tam díry jak po kulometu, pokud jste je komplet vyplnil touto maltou, nadělal jste si tam tepelné mosty.
Odpovědět
@zubr487 Žádný Ytong nemá vodivost 0,089. 375ka má 0,213. Ale jinak ano PUR vyjde levněji a je to i slušný izolant.
Odpovědět
@netmaster Vy si pletete měrnou vodivost materiálu λu a součinitel prostupu tepla konstrukce.U. U má jednotky [W.m-2.K-1], měrná vodivost λu má jednotky [W.m-1.K-1] Podívejte se do dokumentace Ytong standard P2 400 má součinitel tepelné vodivosti λu=0.101 W/mK Ytong Lambda P2 350 má součinitel tepelné vodivosti λu=0.089 W/mK Ytong Theta P2 300 má součinitel tepelné vodivosti λu=0.084 W/mK Malta má λu=0.18 W/mK Nevím z čeho jste stavěl. Pro jednovrstvé zdivo se většinou používá YtongLambda. Takže samotné zdivo pak má U=0.23 W/m2K a v místech, kde je ta malta je U=0.44W/m2K
Odpovědět
@zubr487 Vidíte, já si ve vašem předchozím příspěvku nevšiml znaménka 1 a to mě zmátlo. Ja mám postaveno z YQ450, ale ještě nebydlíme, takže nedokážu plně posoudit jeho kvalitu.
Odpovědět
hrozný,co dokáže řemeslník vytvořit....a zrovna ytong,který se tak snadno řeže!l´prodávají a i se dá lehce vyrobit šablona na přesné svislé řezání.osobně,pokud bych nechtěl se zdržovat,hádat,argumentovat s obchodákem atd, zvolil řešení,že bych nějaké tvárnice nechal na dořezy a jinak je zařezával a dával vždy dvě řezané kostky k sobě.samozřejmně,není to jak si člověk zaplatil kostky na P+D ,je to kompromis,ale určitě menší zlo,jak půl baráku dopěnovávat a patlat lepidlem a maltami....ale na to řemeslník nemá čas.to by to musel dělat člověk sám sobě a s láskou.....kdž člověk vidí,co se některý řemeslník vytvoří i na vlastním,přestává se divit....
Odpovědět
@zubr487 řešili jsme přímo s vedením Ytongu.Za PUR pěnu by řezali ruky.Pokud budou tepelné mosty...budeme to řešit s firmou a necháme si udělat snímek termo kamerou.Jen pro upřesnění.Bohužel to je vlastnost ytongu...Vzhledem k tomu že se ani pomalu nestíhá vyrábět a nemá možnost dovyzrat...je to právě tato daň za to vše, další věc se může stát při převozu a pak lidský faktor.Ale můžu říct že jsem viděl mnohem horší...ale to je jedno.Možnosti řešit tady jsou a byly...ale určitě se právě PUR pěna nedoporučuje...a to nemám od obchodních zástupců firmy ale přímo od vedení firmy.
Odpovědět
@martas85 Ty díry, co máte na fotkách je jen prasečina řemeslníků. Nijak to nesouvisí s povídáním o nestíhání vyrábět. To vypadá na výmluvy. Já bych se ptal na důvod, co jim vadí na pěně. Řeči o UV degradaci je nesmysl. Jestli jste si nevšiml, tak konkurence i zdí pomocí PUR (Porotherm Dryfix). Otázkou je, zda jim nejde o penízky. Těžko by si pak někdo koupil 12 kg pytlík malty za 500Kč.
Odpovědět
@martas85 trvat na opravě. Trvat na opravě jak doporučuje vyrobce-malta. Samozřejmě toto neplatit- je to jejich odflaknuta práce. Jinak neprevzit a nezaplatit firme co to staví. Zkouší na vás, co jim dovolíte a pokud teď nebudete trvat na svém.... Tak za chvíli budete skrabat plíseň že zdi a zateplovat polystyrenem. Termokamera na hotové domě mnoho neřeší, než dostavite, než bude zima aby se měření dalo kvalitně udělat.... Bude mít firma peníze v kapse.... A co, budete se s ní a roky soudit? Vysoudite pár tisíc? Nebo firma krachne?
Odpovědět
@bamak Je to již zbytečné povídání. Podle toho, co píše martas85 to má zapatlané maltou. Je to ale i o rozhodování, zda dělat jednovrstvé zdivo nebo sandvič. Tenčí zdivo se zateplením obvykle vychází výrazně levněji a podobné prasečiny řemeslníků nezhoršují tepelněizolační vlastnosti. Především v oblasti překladů a věnce se nechají krásně nadělat tepelné mosty a co pak s tím.
Odpovědět
@zubr487 no jo... Jsem trochu zabrzdena :-D. Jinak s vama souhlasím. Taky máme zateplení právě z obavy "odflaknute" práce.
Odpovědět
Nee, chceme udělat snímky z termo kamery teď jak je hotová hrubá stavba. Zatím dodělávají střechu a tak si chci pozvat známého s termokamerou. Ještě jsme to nepřebrali, takže pak budeme samozřejmě s nimi jednat o ceně dle výsledku termo kamery.
Odpovědět
@martas85 Prosím o radu a poučení jak se dělají termosnímky v létě, když teploty uvnitř a vně stavby jsou téměř shodné. ;-)
Odpovědět
@martas85 Termokamera je v tomto počasí k ničemu. Co čekáte, že uvidíte ? Stavba nejprve musí vyschnout. . Pokud něco ošulili, poznáte to až v zimě, až se bude topit. Pak má význam ta termokamera, Pohlídal jste si zateplení věnce a překladů ?
Odpovědět
@zubr487 ano, takto to mám v záměru....uděláme rozvody vodo topo elektro...a stejně nechavame pres zimu tak....Takže v zimě uvidíme
Odpovědět
@martas85 nebo na podzim....
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@zubr487 Dobrý den prosím vás o radu a co vyplnění otvorů v úchopových kapsách na lambda 375 ? Ytong rádci říkají NEVYPLŇOVAT, ale mě to nedá a prostě tam vidím otvor a přemýšlím buď to nad termoizolační maltou a nebo pěnou Ceresit WhiteTEQ. Nechci zase ale nic pokazit tím že to tam dám... Ono nevyplnit to a pak zjistit že to je špatně a budou tam tepelné mosty a nebo to vyplnit a pak zjistit že to dělá neplechu např nějakou rozpínavostí nebo nedostatečným provzdušněním... Stále tápu. Právě zakládám první šár na maltu a musím tohle dilema rozlousknout než se bude dávat druhá řada 😄
Odpovědět
Profilova fotka
@jirca456 Upřímně taky sem to řešil a moc sem jim nevěřil, pokaždé když nám zbyla Malta zdicí tak jsem ty díry vyplnil také pak jsem si v průběhu říkal proč tam nedávám tu tepelněizolační zakládací, tak jsem ji tam pak dával také ale měli jsme jen první řadu a prakticky jsem to dělal zbytečně, protože je to 1 řada zdiva kde máme zaizolovaný sokl 10 cm xps. Takže to nedává smysl, navíc je to vzduchová kapsa v půlce zdiva a tam to nemůže nic ovlivnit, jelikož vlastnosti zdiva jsou takové jaké jsou... Když sem řešil propojení nosné zdi s obvodem tak jsem se bavil s technikem Ytong tak říkal že pokud převážu zdivo o 1/3 šířky zdiva tak to neovlivní TI vlastnosti zdiva. Proto to zdivo je na péro drážku s úchopovou kapsou tak aby byla zajištěna rychlost výstavby a až se to uzavře omítky tak se vytvoří malá vzduchová kapsa která je izolant. V tu chvíli by to postrádalo smysl kdybych měl každou díru zamazávat. Ano dělal sem to ale teď vím že zbytečně příští dům bych to nedělal.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?