Kulatá zeď - zkušenosti?

Ahoj všem, moc prosím o radu, zkušenost či názor. Dostali jsme tři návrhy na rodinný dům od architekta, jeden z nich mi přijde po všech stránkách dokonalý. Jen jedna věc je problematická - dům má jednu z obvodových zdí kulatou (čtvrt kružnice) - jedná se o cca 10 metrů zdi, možná i méně. Dům budeme stavět svépomocí, z cihel. Narovnat ji nejde, rozbilo by to celý projekt. Máte s takovou stavbou zkušenosti? Stavěli jste to někdy? Projekt se mi opravdu líbí a jsem ochotná stavbě o x týdnů více kvůli tomu věnovat. Děkuji za reakce!
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@vikiviki1 hoď sem půdorys nebo lépe celou vizualizaci ať si místní odborníci můžou udělat názor a poradit ti👍👍👍
Odpovědět
@ozzy77 Je to víceméně obyč obdélník s jednou stranou kulatou. Nejde mi o předělání půdorysu tak, aby tam nebyla, chtěla bych spíš znát zkušenosti a názory lidí na samotnou stavbu něčeho, co není rovné 🙂
Odpovědět
@vikiviki1 Odpoved je, ze je to zbytocna komplikacia stavby.
Odpovědět
Profilova fotka
@vikiviki1 No tak mne je to jaksi uplne jedno, tys chtela poradit, ja ti rikam jak. Nedas = nedostaneš....
Odpovědět
Asi takhle, všechno jde udělat... takže jestli je to něco co se vám líbí a budete z toho mít radost tak se toho nebojte. Neznáme další návaznosti (např. okna, fasáda, střecha) takže jen počítejte s tím, že z toho můžou být i realizační trable a samozřejmě vyšší náklady.
Odpovědět
@vikiviki1 dříve se to dělalo běžně. Šikovný zedník to zvládne. Trochu jednodušší je to postavit z Ytongu. Tvar se pak nechá snadno dobrousit.
Odpovědět
Moc děkuji za reakce! Můžu se zeptat, co by se na tom potenciálně mělo prodražovat? Je mi jasné, že práce bude více, ale nevím, s čím případně dále počítat. Okna nebudou široká, poloměr zdi je dost velký, takže se osadí prostě normální okna rovně. Střecha bude sedlová, de facto obyč. Fasáda bude z minerální vlny, takže se ohne podle potřeby.
Odpovědět
@vikiviki1 pokud to má k něčemu vypadat, tak je s tím především víc práce.
Odpovědět
Profilova fotka
Dům s kulatou zdí mají ti co stavěli Domino ... pamatuju si že třeba @tompuk
Odpovědět
Profilova fotka
Někdo tu má bungalov se zaoblenou obvodovou zdí. Tuším to bylo mezi obyvakem a terasou a oblouk tvořila okna. Bohužel si nepamatuju nick, možná zkus hodit dotaz i na zeď, jestli někdo poradí. Pak si ještě vybavuju dům nebo byt s kulatou příčkou mezi chodbou a koupelnou
Odpovědět
Každopádně umístit klasický nábytek u oblé stěny bude legrace. A podlahy, nedejbože sádrokartonový strop.
Odpovědět
Vubec bych se toho nebala. Pokud to navrhl nekdo schopny, muze to byt prijemne oziveni zastavby. Urcite si ke stene nebudete davat vestavnou skrin, kdyz tam bude okno. Drzim pesti at se to podari.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@puhelin většinou v těch půlkruzích mívají jídelny se stolem 😉 skříň jsem ještě neviděla 😁
Odpovědět
Profilova fotka
@vikiviki1 koukni se třeba do tohoto alba 🙂 https://www.modrastrecha.cz/blog/evic...
Odpovědět
@marvac @puhelin To je ale jen kurvítko v obvodové stěně :-) . Tohle má být celá obvodová stěna, pokud jsem to správně pochopil. A jestli to tak má být, tak bych to viděl buď na zeď do ulice, pak by to byla chodba nebo prostor pro zázemí domu (koupelnu šatnu, tm). Jestli je to do zahrady, tak by to byl prostor pro okna. No ale plánek nemáme, tak jsou to jen dohady :-)
Odpovědět
@vikiviki1 co se týče pracnosti, tak samozřejmě zeď do oblouku je co do výstavby daleko složitější a trvá o poznání déle (ať už jenom na řezání a samotném zdění, protože nelze použít provázek a vodováhou hlídat, budete muset každou cihlu přeměřovat aby vám z toho nevyšel patvar, třeba už při založení? ). Rovněž to znamená větší podíl odpadu na zdivu, složitěji řešené detaily nebo použití dražších atypů (například překlady, ale i tak si myslím, že nebudete moci použít předokenní žaluzie nebo rolety). Další podstatná otázka je, jestli budete zateplovat? Pokud ano, budete všechno dořezávat nebo budete objednávat už z výroby prohnutý? Pokud ano a budete stavět svépomocí, uhlídáte si, aby vám opravdu seděl poloměr a neměli jste tam dutiny?.. Dále pak při skladbě podlahy opět více odpadu (podlahový polystyren, podlahová krytina, lišta nebo sokl?...), stejně tak to bude i u stropů.. a samozřejmě další problémy okolo třeba pokud budete chtít do zdi zásuvku, nainstalovat termostat, pověsit na ni hodiny atd.. Za mě je to sice hezké, ale nepraktické, drahé a neužitné.. i co se týče pozemku, tak si znehodnotíte více prostoru a budete z toho mít menší užitek, než kdyby jste postavili zeď rovnou. Pokud Vám jde o to, aby dům vypadal elegantně, tak bych to řešil vhodným rozmístěním oken, fasádou (případně s obkladem) a úpravou okolí..
Odpovědět
@marvac Presne. Ja reagovala na poznamku od @kofejn
Odpovědět
@kofejn Ale kdeze kurvitko. I slavne funkcionalisticke vily mivaji oblou stenu.
Odpovědět
Děkuji za názory i za odkazy na alba, velmi mi to pomohlo! @xhex můžu se zeptat, co znamená dát to na zeď? Nejsem tu moc zběhlá, abych se přiznala 🙂 Máte pravdu, má to být obývák směrem do zahrady, nábytek tam nebude a oblouk budou dělat hodně okna. Strop bude pravděpodobně panel, miako či betonový monolit, ještě není rozhodnuto. Určitě ne sádrokarton. Podlahu bych viděla buď dřevěnou nebo nějakou imitaci typu plovoučky, na části možná dlažky (toho se trochu bojím, ale ještě není rozhodnuto, jestli tam vůbec budou). @doog zeď bude mít poloměr 7 metrů, takže jsme si říkali, že bychom neřezali, ale jen udělali širší spáry na vnějším obvodu. Na to půjde zvenku vata, která by to mohla srovnat (takto o tom uvažuji teď, prosím, abyste mě když tak vyvedli z omylu)
Odpovědět
@puhelin To je možný, ale manželky prarodiče takovou bouli v obyváku měli a pro jistotu zvrchu balkón. Ani ten stůl se tam pořádně nevejde. Jak je tam hodně oken, tak to prochladá a balkonem tam samozřejmě po čase začlo zatýkat. Možná to bylo v těch padesátých/šedesátých letech moderní, ale teď jsou s tím jen starosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@vikiviki1 najeď si na fotoblog a nahoře "přidej krátkou zprávu". Můžeš to doplnit třeba výřezem půdorysu pro upoutání. Někdo třeba projíždí jen ty fotoblogy a tady na tu diskuzi nenatrefí. Pak to budeš mít uložený ve tvým fotoblogu
Odpovědět
@vikiviki1 no řezat budete muset, jak jinak budete zdivo vázat mezi sebou? Vašim způsobem by vám pak trčeli všude rožky z převázání. A i pak následně dotvarovat to vatou? ta by měla kopírovat podklad, jinak vám tam vzniknou dutiny v zateplení. Pokud chcete opravdu zeď do oblouku, tak bych to postavil rovnou z tvarovek (byť jsou dražší, ale výsledek bude alespoň jistý).
Odpovědět
@vikiviki1 Máte velký oblouk, tak to zřejmě zvládnete i bez toho řezání. Podobný dům s oblou stěnou má můj kamarád, ale to je předválečná vila. Tenkrát se asi víc zajímali o vzhled a osobitost než praktičnost a pracnost. Jo pracnější to bude, to je bez debat.
Odpovědět
@doog právě jsem myslela, že to bude tak, jak je psáno níže - velký oblouk, tedy jen malé rožky (zanedbatelné). Proč je takový problém, aby byly dutinky v zateplení? Pokud tím tedy není myšleno souvislá díra, kterou proudí vzduch...
Odpovědět
@vikiviki1 mezery vypěníte PUR pěnou, to není problém. Osobně bych pro zateplení použil EPS. Na rozdíl od minerálu dokážete brusným hladítkem přesně dorovnat tvar. Svislou rovinnost bych kontroloval klasicky pravítkem a pro kontrolu zakulacení bych si udělal zakulacenou šablonu.
Odpovědět
@vikiviki1 ony ty rožky nebudou až tak malé, tedy ještě je otázkou, jaký rozměr cihel použijete.. (zkuste si to z těch cihel někde cvičně vyskládat a uvidíte) takže pokud nebudete brousit, tak už jenom z principu kotvení vaty na fasádu vám tam dutiny zůstanou a jestli budou lokální nebo vám vytvoří komínový efekt - což je pravděpodobnější - ovlivní právě ten způsob kotvení vaty na fasádu. Rovněž pokud ty dutiny budou větší, tak materiál může vlivem prostředí pracovat a finální fasáda pak praskat. Tím vás nechci od stavby toho oblouku odrazovat, jen počítejte že budete muset řešit hodně detailů při stavbě, pokud to má být opravdu správně funkční
Odpovědět
@doog Nestašte. Minerál se lepí celoplošně a základem je dát tam dost lepidla, aby se dutiny uzavřely. Jak jsem ale psal, radši bych použil EPS. Ten se nechá jednak dotvarovat při pokládání v místě rohových výstupků buď brousítkem nebo horkovzduškou. Po nalepení se zase nechá snadno dobrousít přesný tvar.
Odpovědět
@zubr487 Právě že nestraším. Uvědomte si. kolik bude trčet rožků z důvodu převázání cihel, takže defakto aby jste to zateplil správně minerálem, tak by jste to měl celé nahrubovat, aby jste měl jednotný rovný povrch. Protože i když se samozřejmě minerál nanáší na lepidlo, tak než zatvrdne lepidlo, tak drží primárně na kotvách, takže aby se vám "vmáčknul" do těch dutin, musel by jste každý díl do vytvrdnutí lepidla držet přimáčknutý na zdi, především v oblasti dutin. Vámi popsaný postup by šel aplikovat, pokud by byly použity cihly s malým rozměrem (délkou), pak by tam výstupky byly zanedbatelné - takže tak klasická cihla 29 x 14 na maltu, tam to samozřejmě problém nebude
Odpovědět
@doog Já si to uvědomuji a proto navrhuji vykašlat se na minerál a použít EPS. Před lepením stačí kostkou trochu "pojezdit" po stěně a ty rožky si samy vydrolí potřebný prostor. Navíc pří lepení pěnou není problém uzavřít i větší mezery.
Odpovědět
@doog @zubr487 Moc děkuji za diskuzi! Zkusíme si to poskládat zkusmo z nějakých bločků, to je velmi dobrý nápad! O variantě stavět z malých cihel typu plná 29*14 také uvažujeme, vzhledem k tomu, že zdění na oblouku nebude tolik (právě kvůli oknům) - takže by to nemuselo být o tak strašně moc pracnější než rovná zeď z broušených cihel. Ale upřímně - bude to můj první dům. Myslíte si tedy, že je EPS lepší? Osobně mě to překvapuje, jelikož vata je tak nějak... tvárnější. Ale nastuduji si o problematice více, evidentně toho nevím dost 🙂
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?