Levné obvodové zdivo na zahradní domek - materiál

Zdravím, co by jste poradili za materiál pro domek 5x4m (zahradní domek). Vzhledem k tomu že nemáme garáž, tak chceme větší domek. U tohoto rozměru se spíš kloním k zděnému než z palubek. Zateplování apod si myslím, že moc smysl nemá, protože když tam nebude stálé topení tak je v zimě jedno jak silná apod stěna bude ne?
Odpovědět
http://www.best.info/nas-sortiment/zd...
Odpovědět
@nitro viz @kofejn nebo stejně tak betong a podobné. Já se zatím rozhoduju mezi ztraceným bedněním a BST a kloním se více k BST. Myslím, že levnější řešení není a pokud ti stejně jako mě nevadí pohledový beton, tak je tak úspora i za fasádu.
Odpovědět
Jsem to rychle sečetl +/- BST je jen za tvárnice 16250 a šedý Porfix je za 18200,- (spočítáno bez vrat a okna takže cena bude nižší) Myslím že líp vyjde Porfix, když jsem se díval že BST potřebuje vyplnit maltou / cementem spáry a v rozích ještě výstuž.
Odpovědět
Profilova fotka
@nitro nevím,Best Unika 1m2 (10 ks) síla stěny 200 mm vyjde na cca 290,-Kč; zdí se na cementovou maltu(cement, voda, písek); zahradní domek by se dal postavit i ze 150 mm (245,-Kč/m2); není nutná povrchová úprava. porfix 1m2 (8 ks) síla stěny 250mm vyjde cca na 550,-Kč; zdí se na lepidlo. je potřeba povrchová úprava (lepidlo, síťka, penetrace, štuk nebo omítka). porfix, samozřejmě, mnohem lépe tepelně izoluje.
Odpovědět
@2masoni presne tak
Odpovědět
Tak Porfix šedý mi spočítali na 16940,- (bez malty 16240) Tvárnice, U profily a zdící malta Teď jsem dal stejné množství ks BTS 20 (i když BTS bude možná o fous víc) a jsem na 11022,- jen za tvárnice a U profily s tím, že http://obchod.best-as.cz/best-unika-v... jsem nenašel rohové pro armaturu jak mají v svém videu
Odpovědět
@nitro to BST by na zahradní domek mohlo stačit 15 cm, tedy cena opět nižší a dále se tu bavíme o úspoře za fasádu, nechat neomítnutej porfix, nevím jak by po čase dopadl. Jak jsem psal jinde i při stejné ceně bych volil beton z důvodu, že ho mohu nechat pohledovej a líbí se mi.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Chtěla bych oživit téma a zeptat se zda někdo nakonec stavěl z BST 15 cm . v současné době řešíme stavbu u rodinného domu, takovou skladovací místnost samostatnou 5x3,5 m, desku už máme a zdivo uvažujeme tu UNIKA 15 cm. Cenu máme porfix 22 tis cca a Unika cca 11,5 tis + samozřejmě malta a vyztuž
Odpovědět
@anetka2017 UNIKA 15 nám v Bestu nedoporučili (max po konzultaci statikem) jako hlavní nosné stěny. Udělali jsme to z UNIKA 20. Teď čekáme až vytuhne věnec, aby jsme mohli odstranit podpěry a začít dělat střechu Jinak tato stavba náš vyšla na cca 20-21tis se vším (tvarnice, doprava, roxory, beton, pisek ...)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@nitro konečně někdo kdo se nebojí stavět když už má krásný trávník :-D. a mě se každej diví.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
@nitro Dobrý den, v současné době manžel zdí něco podobného jako vy s UNIKA 20 a chtěla bych se zeptat zda jste do věnce použil jejich originál věncovou výztuž nebo jste si ji řešil sám. Manžel by chtěl realizovat klasický věncový koš z 10-roxorů a třmínků-6. Do svislých průběžných otvorů chce strčit něco podobného 4 x 10 roxor. Chtěla bych se zeptat jak jste to řešil vy. Každopádně po zkušenostech s těmito cihlami, asi bychom už do nich nešli. Manžel se u toho prý nadře více a za tu úsporu trocha peněz to nestojí. Nakonec když si člověk spočte investici do času, míchaní malty, atd. je to otázka. Výhodou je 20 cm tl. a zvětšení místnosti, dalo by se asi i 15 cm použít na takové stavbičky.
Odpovědět
@anetka2017 Zacnu od zadu: - 15cm mi nedoporucili, protoze nejsou urcene na obvodove steny, takze by to byl risk - co se Vam na nich nelibilo, ze by jste znovu do nich nesli? - po zjisteni kolik stoji originalni vystuz jsem si je udelal sam. Rozmery uz nevim, ale byly to tusim 10-12mm roxory a 6-8mm na trminky Do svislych take s trimnky
Odpovědět
Článek se načítá
@anetka2017 Dovolím si odpovědět jako někdo, kdo z uniky 20 postavil celou hrubou na bungalov sám, že do věnce bylo použito 4x10 a třmínky 6 á 250mm, do jejich věncovky. ve svislých otvorech mám jen jeden prut 10 a v rozích objektu 2x10, ale zase to mám spřažené od základu až do věnce. Já bych do toho klidně šel znovu, je sice pravda, že tvárnice má 20 kilo a to se dost pronese, ale zase jsou celkem přesný, jsou odolný (neměl jsem na paletě jedninou rozlámanou), nikde mi nic neprasklo), jsou cenově výhodný, díky skrytému proarmování to má dobrou statiku.. Maltu jsem míchal normálně v míchačce, na zdění jsem si vytvořil ze dřeva formičku, kde manželka natahovala maltu v přesné výšce a já usazoval a rovnal, pohoda. Co bych ale dneska udělal jinak je, že bych nestavěl v modulu 500 jak to má dané výrobce systému na sraz, ale min bych 5mm přidal, jinak ten modul nejde dodržet, to alespoň takový betong to má vyřešeno inteligentněji..
Odpovědět
Taky budu stavět dílnu a garáž na motorku z Best unika. Teď dělám základovku, rozměr 4x6m. Kde jste brali material? Ze stavebnin nebo přímo od Bestu ( kterej asi slevu nedá). Jde o to, že letos tvárnici zdrazil Best o 10kc na 1 ks. :-S
Odpovědět
@nitro Moc díky za informace. No manžel vzkazuje, že nejde ani tak o materiál ten je vidět je kvalitní a bytelný, ale o pracnost :( Děláme prakticky jen malou stavbičku 5x3,5 m a výšky 2,4 m ale asi to je o zvyku, mu pořád říkám. Tzn do věncovky jste udělal klasicky koš, aby bylo zajištěno nějaké krytí a 4x pruty klasicky čtverec třmínky ? Vyhcází nám pravě 10x10 cm třmínky co 25 cm @rimmer Tzn. do svislých spár průběžných tam jste dával normálně jen pruty bez třmínků Do té jejich věncovky nám právě vychází třmínky 10 x 10 cm aby bylo zajištěno nějaké krytí betonem. Náhodou nemáte nějaké fotky detaily ? Manžel se ptá zda jste řešili nadbytek dvou rohových ? My je zdili normálně mezi běžné bloky na doporučení výrobce.
Odpovědět
@wries Bral jsem to přes stavebniny, které zároveň věděly, že s nima chci postavit celý dům a tak dostávám co nejnižší ceny na všechno. Z Bestu mi také udělali nabídku, ale ta byla přirozeně vyšší. Nicméně komunikace s bestem byla jedna velká hrůza, číslo na tech. poradenství dostal borec co o tom nic neví, v katalogu se chlubí že když z toho postavíte RD, tak vám zařídí zdarma PENB, tak o tom se dozvěděli až ode mě, samozřejmě výmluvy jak ve školce, ale tak nad tím jsem mávl rukou, co mě ale štvalo byla kvalita tvarovek, naprosto všechny měly propadlá dna, sice to při stavbě nijak moc neomezovalo, ale konkurence to má někde jinde, takže dneska bych poptal betong, nicméně pokud best dá lepší cenu, tak chyba to také není, jen pozor na ten modul. @anetka2017 Jo, po konzultaci s technikem by ani nebylo potřeba do těch skrytých sloupků rvát nic když stavím bungalov, konstrukčně tam je jen jeden prut R8, já pro sychr dal R10, který jsem ale zakotvil už na zákl. pasu, takže pata zdiva byla ukotvena a myslím že to dost pomohlo, protože normální běžné zdivo, nypř ytong 250 když vyzdíte dlouhou rovnou vysokou stěnu bez nějakých zalomení, tak to ještě než uděláte věnec rozhoupete rukou, ta moje se ani nepohla.. Dvourohový jsem buď používal jako normální, ale měl jsem jich dost ve skladbě nařezaných, což jde poznat na fotkách co přikládám.
Odpovědět
@rimmer Strašně moc děkuji za cenné inforamce. Přesně jak píšete, sice na internetu je jakoby technický s list ke stažení a různé kecy, ale přímo nějaké info ohledně výztuže do rohů jsme nenašli, jen odkaz na statika, že to má navrhnout. Díky Vám teď manžel může z finalizovat náš sklad :D a ušetří si práci protože do rohu chtěl taky dávat koše s třmínky :D tak tam strčíme prostě dva pruty a je :) Nám právě dvourohové zůstávají hodně, jelikož máme málo otvorů. Tak je valíme běžně do zdiva. Díky moc všem. Každopádně manžel vzkazuje, že jste pro něho borec, dát se do bungalovu z tohoto systému :D Je to docela pracná záležitost oproti běžnému tenkovrstvému zdění :D
Odpovědět
@rimmer Jestli ještě mohu teda dotaz, třmínky tedy máte čtverec +- 10 x 10 cm ?
Odpovědět
@anetka2017 jo 10x10 čtverec, nicméně ty třmínky ve věnci tam spíš jsou jen kvůli poloze podélné výztuže, žádné statické vlastnosti v podstatě nemají. Manželovi děkuji, nicméně nepřišlo mi to osobně jako nějaká řehole, když si vezmete takovej porotherm 50 profi, tak těch je potřeba na vyzdění ještě jednou tolik co mých a váží každá 21 kilo, účko to má ale stejný jako budu mít já se zateplením 22cm šeďákem, ale na rozdíl od porothermu, mě to zdivo + zateplení stojí míň a nedělám si tepelné mosty... Práce je tam samozřejmě víc, nicméně já to vyzdil s manželkou po odpoledních cca za tři týdny a nebyli jsme z toho nějací strhaní, to spíš když jsem sám nosil růčo pálený tašky na střechu a pak jsme to pokládali, to byl ten pravý hnusec, nikdy více.. :-)
Odpovědět
@rimmer Super díky. My stavěli právě z 30 porotherm + 20 zateplnei a manžel si vymyslel že si techniksou vyzdá z UNIKY, tak trochu srovnává: Porotherm-pěna a UNIKA-malta :D Ale dnes dozdil a vypadá,že je spokojeny :D Palené tašky jsem ráda, že pokrývač měl výtah a my jen pomahali nakládat na něj :D a stačilo :D
Odpovědět
V neprospěch uniky může ještě hovořit horší dostupnost a náklady na dopravu, pak je to opravdu jen pro srovnání co z toho chci stavět a co od toho očekávám. Na pěnu se zdí jedna radost, ale má také svá negativa, o kterých se výrobci moc nezmiňují, nicméně na nějakou technickou místnost, proč ne.. Jo střecha, bylo to hardcore, ale zase když už je to za mnou, tak dobrý pocit, že jsem to zvládl sám, ušetřil desítky tisíc za práci jiných a nabilo mě to energií do další stavby, protože nic už nebude horšího než tohle :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahoj, ja jsem stavel z bst best unica cely dum a za ty prachy super. Zatepleni vnitrni. Usetri se dost penez, mam z toho postaveny i zahradni domek. Z bst stavi i 2 lidi z rodiny. Vubec bych se toho nebal a stavel bych znova
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?