Může se Heluz Family 50 položit na Heluz Family 30?

Ahoj, ráda bych Vás požádala o radu a zkušenosti. Může se Heluz Family 50 položit na Heluz Family 30? Je to vůbec možné z hlediska statiky? Stavěl tak někdo? Díky za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj. Řešil jsem teď podobnou situaci, ale chtěl jsem 38 Heluz na 50. Volal jsem statičce od Heluzu a ta potvrdila, že takový dům už stavěli. Po dohodě s projektantem a na radu známých jsme pro jistotu objednali 44, to je naprosto standartní řešení. 30 mi přijde málo a skoro i zbytečné, chcete to kvůli soklu? My jsme objednali tu 44 plněnou, na sokl zbývá 6 cm, bude to muset stačit.
Odpovědět
Ahoj, díky za odpověď. O sokl nám nejde, jde o statiku. Podle původního plánu se má stavět z VPC 20cm + izolace, ale dostali jsme hooodně výhodnou nabídku na Heluz. Problém je v tom, že už takhle stavíme docela malý domeček, a v případě že zvolíme Heluz, ubere nám to velkou část z vnitřního prostoru. Když budeme volit Heluz, půjdeme do jednovrstvého zdiva.
Odpovědět
Profilova fotka
@renat_s a proc jste teda nenechali udelat projekt na heluz??? To jako s kazdou akcni nabidkou budete menit? Co PENB? To si nechate prepocitat? A topeni?
Odpovědět
@jumpmans Plán, který nejde změnit, je špatný plán ;). Jen zjišťuji, jestli má smysl nad tím přemýšlet. Dík za odpověď k věci.
Odpovědět
Pokud bude zdivo předsazené o více než 1/7 šířky horní cihly, pak je nutné statickým výpočtem ověřit, že únosnost zdiva ve styčné soklové spáře bude dostatečná. Čím větší je předsazení zdiva, tím dochází ke zvýšení mimostředného působení svislého zatížení, které snižuje výslednou únosnost v patě stěny – bližší informace viz http://www.heluz.cz/ke-stazeni/statika/. Podle nejnovějších poznatků z praxe se dále ukazuje, že s největší pravděpodobností, aniž by na stavbě docházelo k nějakým statickým problémům, lze zdivo tl. 38 cm předsadit o 8 cm, zdivo tl. 44 cm předsadit o 10 cm a zdivo tl. 50 cm o 12 cm, pokud alespoň první dvě až tři řady cihel budou vyzděny na celoplošné lepidlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@renat_s pokud nemate vydane stavebni povoleni, nechate si znova propocitat statiku, penb a to topeni tak klidne. Pokud je povoleni vydane tak to osobne dost nechapu... ale kazdemu co jeho jest. Jen se ptam protoze mi tenhle pristup prijde prinejmensim zvlastni. K otazce presazeni zdiva jiz bylo psano vyse, ten problem se zmensenim vnitrniho prostoru jsi zminovala sama. I s tim presazenim co Heluz umoznuje bych se rozhodne bal, aby mi to delnici na stavbe neodflakli nebo pokud bych stavel sam tak aybch to udelal dobre protoze s tim nemam zkusenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@cybermole to "s nejvetsi pravdepodobnosti" mne celkem desi... vypada to ze heluz garanci dat nechce.
Odpovědět
@jumpmans tak to stojí v ofic. materiálech Heluz :) Podle mě je 50 na 30 blbost. Jedině v případě, že by byly položené na střed, ale to sebere 10 cm vnitřního prostoru.
Odpovědět
@cybermole Díky moc, přesně tyhle informace jsem hledala :).
Odpovědět
@jumpmans Stavební povolení vydané není, není ani dokončený projekt, takže máme pořád prostor pro úpravy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?