Obvodové zdi 25 heluz + 15(16) EPS

Ahoj, dobrý den. Pročítala jsem diskuze, ale nikde jsem nenašla odpověd. Tvoříme projekt na přízemní bungalov bez pochozího podkroví. Projektant nám navrhl 25 cm Heluz+ 15 (16) cm polystyren. Manželovi se to zdá málo, já tomu nerozumím :-) Jak jsem vše pročetla, je asi nejčastější volbou 30+15 nebo 20cm polystyrenu. Samozřejmě se ptám kvůli nákladům na vytápění, únik tepla. Dokázal by někdo poradit? Jaké máte zkušenosti vy? Díky moc
Odpovědět
Profilova fotka
Tam záleží jestli budete dávat venkovní žaluzie nebo ne. Při žaluziích je tenčí cihla a silnější polyester. Tak se nám zmínil architekt na první schůzce, ale jsme na začátku, teprv vybíráme projekt.
Odpovědět
@hannales Tak ta 25 cm cihla je dobré řešení a tu sílu zateplení si nechte od projektanta vysvětlit. Třeba máte plánováno topit kotlem na tuhá paliva, plynem nebo TČ, nebo je domek na jižní Moravě a projektantovi se zdá, že další náklady na lepší zateplení by byly nenávratné. Já bych osobně řešil pokud možno nejlépe zateplenou obálku třeba blbuvzdorným řešením podlaha, stěna, strop - 20, 25, 40 a podle vypočtených tepelných ztrát poté zvolil druh vytápění.
Odpovědět
Plánujeme vytápění plynem s tím, že budeme mít krbovky v obýváku( obývák, jídelna, kuchyň jedna místnost).
Odpovědět
@hannales Tak pokud budete topit plynem a ještě třeba v přechodném období, před náběhem celého topení, v krbovkách, tak by to větší zateplení třeba fakt nemělo význam. Ale jak říkám, já jsem šel s projektantem cestou dobrého zateplení a následně volen zdroj tepla. Hovořte s ním o tom, nechte si vše vysvětlit a i spočítat ty tepelné ztráty a náklady na vytápění s různými zdroji včetně započtení počáteční investice do zdroje tepla (přípojka plynu, TČ a pod.) Cena EPS je taky známá, tak se pak dá dočítat "návratnost" jeho tloušťky. Ale zateplení a fasádu budete dělat tak jako tak, tak proč nedat víc.
Odpovědět
"Ale zateplení a fasádu budete dělat tak jako tak, tak proč nedat víc" - tohle mi přijde jako velice rozumná věta a jednoduchá.
Odpovědět
@hannales Pokud budete zateplovat, pak nejekonomičtější řešení je co nejtenčí cihla+EPS. Máte osvíceného projektanta, většinou, co jsem slyšela, tak tlaší k širší cihle-i my jsme si museli 30cm cihlu prosadit tak trochu proti architektovi. A vytápění pak podle tepelných ztrát....velmi obecně TZ pod 4kw eletřina, nad 5kw něco jiného (plyn, TČ...) Pokud chcete TČ tak bych moc zateplení neřešila, protože dávat více peněz za silnější zateplení a více peněz za levnější zdroj je ekonomický nesmysl. A další možnost je postavit pasiv s rekuperací a žádat o dotaci.
Odpovědět
@bamak Děkuji moc. On je to zároveň i stavař, takže si myslím, že by měl vědět. Jinak to je prostě hrůza, jak je člověk laik a ze všech stran se valí milion názorů. Manželovi právě říkali, že EPS by mělo být20 cm,no. Tak já teda nevím.
Odpovědět
@hannales 20EPS .....to byli chytráci :-) . To se takto absolutně nedá říct. My jsme měli extra projektanta na TZB a PENB a s ním jsme to řešili. Máme bungalov cca 174m2 a věděli jsme, že chceme 30cm cihlu. A on měl program, kde přidával izolaci (EPS). A dostali jsme se na 15cm jako takový rozumný střed mezi náklady na zateplení/vytápění....na našem baráku každých dalších 5cm EPS navíc udělalo 0,1kW TZ dolů....což už nám už přišlo dost málo na to, aby se náklady rozumně vrátili. Taky se rozšiřuje stěna a jestli jste např. limitování pozemkem, tak si ubíráte prostor v místnostech.....je toho strašně moc, musíte to pojmout tak nějak globálně, my jsme to řešili několik měsíců :-). Tak snad budeme spokojeni. I když kdyby to bylo na mě, tak nemáme topení plynem, ale TČ :-D ....ale to zas nechtěl chlap. Hlavně na to nespěchejte, nechte se všechno vysvětlit, popřemýšlejte...sousedi si nechali "radit" projektantem a teď budou zateplovat 44 cihlu-protože mají barák plný tepelných mostů, místo plynu a solárů dávají TČ země/voda, vyhodili 100tisíc za retenční nádrž a mnoho dalšího. My taky postupně přicházíme na nějaké mouchy, ale v tom základním máme jasno a zatím to klape.
Odpovědět
My máme navrženo projektantem 20cm Heluz a 18cm polystyren, abychom uvnitř ušetřili co nejvíc místa (jsme limitováni atypickým půdorysem a ne moc velkou rozlohou, kde je opravdu každý cm znát). Také se nám těch 18cm zdálo nejdříve strašně moc, ale co pročítám zkušenosti je to tak asi v pořádku.. =-)
Odpovědět
my máme cihlu 30cm a plánujeme dávat 14cm polystyrtenu (šedého). Článků na zateplení je na internetu hromada. Nepamatuji se kde, ale dříve jsem narazil na nějaké dva odborné články, kde se psalo, že nad cca. 16cm polystyrenu se každý centimetr navíc už tolik na tepelně izolačních vlastnostech neprojeví, takže to přestává být ekonomické. Ale jinak určitě stále platí pro ty co honí co nejlepší hodnoty, že čím více, tím lépe :-D Tepelný odpor zdiva (cihla + PS) mi u nás vychází cca. 6,1 [m2K/W] => Součinitel prostupu cca. 0.16 [W/m2K]. Nevím jak dnes, ale když jsme začínali plánovat a stavět, tak mi to jako špatné hodnoty nepřišlo. Topit budeme plynem. Taky oceňuji vašeho projektanta, i ten náš na nás na začátku zkoušel silnou cihlu bez zateplení, ale já byl proti a projektant nenamítal.
Odpovědět
Tohle by ti měl spočítat projektant, aby jste věděli jak energeticky náročný Váš dům bude - a podle toho se potom volí vhodný zdroj vytápění. Např. my máme 20cm VPC + 28cm bílý polystyren (pasivní dům...) ;-)
Odpovědět
V první řadě je nutné provést výpočet TZ pro jaké jste se rozhodli, myslím tím dům nízkoenergetický nebo stavbu pasívní a následně volit obvodové zdivo. Nevím jaký je finanční rozdíl v jednovrstvé konstrukci a dvouvrstvé. Pokud je minimální tak proč si komplikovat život dvouvrstvým zděním a neušetřit jeden pracovní krok nehledě ke komplikovaným řešením detailů při etics.
Odpovědět
Článek se načítá
@lisakstavitel nám to vyšlo na 28ku šedý, ze začátku jsem se zděsil ale vypadá to v pohodě.
Odpovědět
@spaly Jasně myslím že to bude v poho a hlavně tam určitě budeme mít teplo :-N
Odpovědět
@lisakstavitel v pondělí začali dávat do lepidla, od doby co je barák cely v EPS, čerpadlo pořadně ani nesepíná. do té doby povětšinou ani nestíhalo a spínal se dotop.
Odpovědět
Já stavím dům jako 24 Porotherm a 18 zateplení (šedé). Prý je to skladba jak na hory. Nicméně tepelná ztráta domu vyšla 6, ale když jsem šla do hloubky, tech 6 je součet 3 + 3. 3 ztráta pláštěm domu a 3 ztráta způsobená uživateli domu (větráním). Než jsem se rozhodla pro skladbu 24 + 18, pročetla jsem miliradu článků a tohle mi příjde jako rozumný kompromis mezi investicí a provozními náklady později v čase.
Odpovědět
@hannales Ahoj ,já mám bungalov Heluz family 30 +15 EPS, a první řádek na desce je Heluz Family 2in1 s polystyrenem na odizolování desky od zdiva. Topení TČ . První zima za náma , na Termokameru bez problémů , spotřeba skoro jako v bytovce s plynem. Jsem spokojen. Kiwi
Odpovědět
chtěla bych se zeptat,co si myslíte o této skladbě stěn,kterou nám navrhl náš projektant ?Bungalov 16 m x12 m , sedlová střecha, 25cm ytong + 25 cm EPS vytápění podlahové elektrokotlem ,krb. Není to už zbytečně moc ,těch 25 cm EPS ? Vyplatí se to vůbec ? Neumím vypočítat tepelné ztráty domu,takže nevím,jak nám to vychází. Moravskoslezský kraj.
Odpovědět
@lucik81 Na to zatepleni jsem zde taky vznesla dotaz,tomu poradne nerozumim.Ale vsichni kamaradi,co maji dum u Ytongu,tak jim proste praska...
Odpovědět
@lucik81 pokud bude hlavní topení a ohřev vody elektrikou, tak to moc není, je to "moderní" dobrá skladba stěny. K tomu 20 eps v podlaze a 40-50 ve stropě. U vašeho většího bungalovu i takové zateplení už je na hraně s pořízením tepelného čerpadla.
Odpovědět
Ještě se manžel zajímá, když už sem přispívám :-D , zda není problém s věncem při takhle úzkém zdivu...Máte někdo zkušenosti? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@hannales no tohle vam rekne statik. kazdopadne pocitejte s predsazenou montazi oken - a pokud budete chtit venkovni rolety ci zaluzie tak to bude trosku slozitejsi, protoze to do prekladu neschovate. takze vyssi naklady (ta samotna montaz, pokud se provadi na Illbruck profily, je docela raketa)
Odpovědět
@hannales mě projektant na porfix 250 namaloval věnec šalovaný jejich příčkovkama, tedy prostor na beton mám 150 x 250 ( š x v). Mám ale dvě ztužující zdi napříč domem provázané s obvodovými zdmi věncem. Teď jsem tu v albu viděl dům z VPC 175 mm a měly věnec ve věncovkách, tedy prostor pro beton nějakých 75 x 190. Zeptal bych se projektanta a tlačil bych ho do výpočtu. Věnec 25 x 25 na bungalov umí namalovat každej :) . Okna stačí s lícem zdiva, je tu v albech spousta domů se skladbou 25 + 25 a okny s lícem.
Odpovědět
Ahoj, když se tu bavíte o předsazení montáži oken nebo s lícem zdiva. Mám skladu cihlovzduch 250 mm a izolace 200 mm. Okna budu mít s lícem zdiva, překlad nad oknem mám 200 mm železobeton + 50 EPS. Může to být potencionální tepelný most pokud bych chtěl montovat venkovní žaluzie nebo rolety přímo na okna? Tím pádem se mi tam žádná dodatečná izolace nevleze, že překlad bude mít pouze 50 mm izolace zbytek domu 200? Předem děkuji za radu.
Odpovědět
Nejak to usnulo a my stale přemýšlíme 😂
Odpovědět
@janek001 Ahoj, já mám předokenní rolety ,kastlík je pod překladem ,trochu zasahuje do skla , čož mi nevadí, hlavně ,že je překlad zateplený. Kiwij
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
tak nakonec na doporučení našeho projektanta budeme dávat 30cm + 16cm polystyren + tepelné čerpadlo a solární střešní tašky.Krb budeme mít jen převážně pro příjemnou atmosféru. Co si prosím o tom myslíte,je to dobré řešení?
Odpovědět
@lucik81 když už bych dával jednu drahou technologiiˇ, tedy to TČ, které mi zajistí levné topení a levnou TUV, tak už bych peníze do další necpal, tím myslím ty solární tašky.
Odpovědět
@lucik81 Absolutní souhlas s @r4d3k74
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?