Porotherm 30 - broušené vs. obyčejné + zateplení

Rozhodujeme se mezi broušenými a obyčejnými cihlamy Porotherm 30. V projektu máme navržené ty broušené, ale dle pána co nám dům staví, stačí ty obyčejné. Co myslíte, máme do toho jít? Úspora oproti broušeným je cca 30% z ceny...váháme jestli se to vyplatí, když stejně budeme ještě zateplovat.
Odpovědět
Mám naceneny broušené cihly na bungalov včetně příček a překladu na 149m2 zastavěné plochy na 150 tisíc včetně dopravy ,DPH, dryfix a zakládací malty. Že by tam byl takový rozdíl ? Kde jste cihly poptávaly ? Jinak vedle nás staví patrový dům na lepidlo a ve 4 lidech udělali za den 7 řad cihel. O tom si můžete nechat při maltovani jen zdát. Je rozdíl jestli to postavíte za 2 víkendy nebo 2 mesice. Za sebe určitě broušené cihly.
Odpovědět
@bubuskubus Určitě broušené. Ano nebroišené jsou levnějšé, to je jasné. Ale pak nim musíte připočíst cenu malty a pak dále větší pracnost. Každý zedník bude chtít za zdění na mlatu výrazně více peněz než při zdění broušených cihel (lepidlo nebo pěna). U broušených je ale velmi důležité založit první vrstvu (na zakl.maltu) správně. A je možné že toho se váš zedník bojí, těžko říci. Boušené cihly mají další výhodu v tom že jak menší spotřeba vnitřních omítke. Zároveň omítíky i rychleji vysychají a je zde i menší riziko praskání omítek. + tam jsou menší nezanedbatelné tepelné výhody.
Odpovědět
Prizemi jsem stavel na klasiku, patro brousene. Pokud mate doma tradici ve staveni, michacku a dost casu, tak klidne klasiku. Ke kazdemu zednikovi helfra a jde to. Zakladat lze na klasickou maltu (sotolina, vapno, cement), zadnou predrazenou ze stavebnin. Pokud mate 1 zednika a k nemu treba vaseho tatu, tak to vyjde levneji. Ono ikdyz zednk zdi z na lepidlo, tak pomocnik je vhodny. Treba podat cihlu na leseni.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?