Porotherm 44 nebo Porotherm 30 + 20 EPS

Profilova fotka
Je lepší postavit obvodové zdi ze silnější cihly a nebo ze třicítky + zateplení? Jednalo by se o bungalov 4+1 cca 120m2. Díky všem za reakce.
Odpovědět
rozhodnutí zůstane stejně jen na vás, tady v diskuzích se dočteš výhody obojího. Můžeš oslovit i lidičky z Ytongu, kteří sem teď přispívají. To že propagují jiný materiál nevadí, principy zůstávají stejné . Osobně doporučím třicítku + zateplení, protože takovou skladbu použijeme také. Je to určitě lepší varianta, co se týče tepelně-izolačních vlastností zdiva. Jak tu ale taky zaznívá, volba obvodového zdiva bývá velmi populární téma, nicméně není až tak důležité, je třeba řešit úniky tepla komplexně celého domu.
Odpovědět
Profilova fotka
Techto diskusi je zde milion a na odbornych forech jednoznacne vitezi tenke zdivo a silne zatepleni. To je dnesni trend.
Odpovědět
My budeme stavět z KM Beta Profiblok 440, bez zateplení. Taky jsme toho naštudovali mraky a nakonec se rozhodli takto. Ono je to stejně 50 na 50 - pro a proti...
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme stavět z porothermu 44 bez zateplení, opravdu je to 50/50, každý se musí rozhodnout sám, jakou cestou se vydá a každý bude obhajovat to svoje :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jak říkal @radim83 my lidičky z Ytongu jsme tady pro technické dotazy k dispozici. A i v našich diskuzích se tématem zateplovat či nezateplovat zabýváme. Za sebe mohu doporučit určitě skladbu bez zateplení. Trendem dřívější doby bylo tenké zdivo + zateplení. Ale nyní na trhu máme již několik let zdivo bez nutnosti zateplení a právě tyto materiály jsou lepší hlavně v tom, že za 15, 20 let máte dům, který není zatížen izolantem a při opravách fasády (stejně jako nyní u domů z 90. let) vám tento izolant nepřidělá starosti. Když máte postavenu otázku zda PTH 44 nebo 30+zateplení - lepší volba je 44. A až budete dělat rozpočet - zkuste poptat také Ytong Lambdu+, ta již v tl. 37,5 splňuje dnešní doporučenou normu a v tl. 45 splní normu, která se chystá na rok 2020 ;-) .
Odpovědět
@barcaaah : Byli jsme několikrát přesvědčování o tom stavět z Ytongu, ale cihla je cihla. Na víc, projekt máme namalovaný na Porotherm. Původně jsme měli projekt na Porotherm 44 a zateplení 5 cm EPS. Když jsme si spočítali cenu na cihly + zateplení, tak jsme došli k šílenému číslu. Nakonec jsme zvolili 30 nebroušenou cihlu Porotherm + 15 EPS a cena super.
Odpovědět
Profilova fotka
@drn : na 99% jdeme také do 30 + zateplení. Spoustu lidí má na porotherm 30 také EPS 15, tak nevím, jestli je nějaký zásadní rozdíl mezi 15 a 20 EPS.
Odpovědět
obě varianty mají plusy a mínusy, odborný portál TZB-info se obecně přiklání spiše pro dvousložkovou variantu,. Srovnám-li výše uvedené 2 varianty, tak ta 30+20 bude mít o dost vyšší tepelně izolační vlastnosti než čistě cihly 44 cm.
Odpovědět
ještě jsem to hodil do kalkulačky a pokud vezmeme tepelný odpor 44 prosté duté cihly jako 100%, tak sendvič 30+20 má tepelný odpor o 57% vyšší ! A to pokud použijete broušené cihly na tenkovrstvou omítku. Pokud byste použili nebroušené cihly na klasickou omítku, ten rozdíl je více než 100% !
Odpovědět
@mp77 Jistě, ale to jsou ideální podmínky, které nikdy nenastanou. Takže to je jen teorie. @barcaaah Co se týká zateplení, tak rozdíl mezi EPS 15 nebo 20 vám už velký rozdíl neudělá. Jen v peněžence. Máme super zedníka a architekta a s ním jsme vše důkladně probrali. Takže za nás 30 Porotherm + 15 EPS. To co píše mp77 jsou ideální podmínky, které nikdy nenastanou. Ale to už vám samozřejmě nikdo na rovinu neřekne....
Odpovědět
@barcaaah myslím, že jsem někde četl, že zanedbatelné rozdíly začínají od 12cm a jinde zase od 16cm. Bohužel už si nepamatuju kde, abych poslal nějakej link, určitě by to šlo dohledat. Asi bych se přiklonil k 15cm.
Odpovědět
my stavíme také z 30 Porotherm + 20 EPS. Bylo nám to doporučeno jak projektantem, tak našim známým, který se ve stavitelství pohybuje.
Odpovědět
Článek se načítá
@drn Porotherm 30 + 15 eps = cca U=0,19 Wm2/K Porotherm 30 + 20 eps = cca U=0,15 Wm2/K cca 25% z 25% úniku tepla přes zdivo je cca 6,25% tepla celkově. Píši pouze o zdivu, další věci jsou podlaha, strop, okna, atd. Podmínky budou asi jiné než při testech....ale pokud budou jiné, budou asi jiné pro obě varianty. Takže pokud tedy chceme alespoň trochu relevantně porovnávat, budeme se muset něčeho držet. Další daleko důležitější věcí je následné používání RD. Tam potom ta "teorie" dostává na frak daleko více. Závěrem... i u izolace je "návratnost" velice sporadická. Já ovšem věřím, že je to jedna z věcí, která se pokazí jako poslední ( na rozdíl od rekuperací, tepelných čerpadel atd.
Odpovědět
@drn Ano, je to matematický výpočet daný fyzikálními vlastnostmi obou variant. Od něčeho se odpíchnout musíme. Alfou a omegou pro skutečné tepelně-izolační vlastnosti reálné zdi je dodržení správného technologického postupu. Položme se na otázku - jaká varianta je náchylnější, respektive více utrpí, pokud se vše technologicky neprovede na 100% ? Jednoznačně jednovrstvá zeď , kde různé nedokonalosti při výstavbě způsobí tepelný most a zhoršení kvality (mnohdy je to třeba proto, že se nepoužívají předražené originální doplňky a zedníci to mnohdy flikují řezáním cihel, dotěsňování spár pěnou apod.- vše běžně k vidění na stavbách), hůře izolující překlady atd atd. Naproti tomu sendvič tyto možné (netvrdím že jisté) dodatečné ztráty minimalizuje. Takže vezmeme-li v potaz byťi mnimální četnosti výše uvedeného, tak se mnou uváděný rozdíl tepelných odporů obou variant spíše ještě zvětší.
Odpovědět
ano samotné zdivo je dnes schopné být dobrým izolantem....bohužel v praxi to není jako v laboratoři.problém je s technologickou nároností stavby kdy vám i sebelepší firma udělá sem tam větší mezeru a potom máte větší tepelné ztráty než v laboratoři. Dvouvrstvé zdivo je tedy jasná volba, protože je tam velká šance na eliminaci. Stavbu nestavíte v laboratoři, a ne vždy za ideálních podmínek.
Odpovědět
@lucie_ytong Máte udělané testy z praxe? Nebo jen v ideálních podmínkách? Nebo prezentujete jen to co si každý načte ve vaší reklamní brožuře?
Odpovědět
Profilova fotka
@spaly Naše testy musejí probíhat v laboratoři - jinde bohužel technologie testu přenést nelze. Ale např. hlukové testy se provádějí i přímo na stavbě témeř každého bytového domu. Přesto i u tepelného odporu testujeme materiály přesně tak, jak jdou na stavbu - s reálnou vlhkostí a na reálně postavené zdi. Netestují se pouze jednotlivé kusy tvárnic. K těm mezerám - u našeho systému vám mezery moc nevyjdou udělat. Tvárnice jsou přesné a lepí se tenkovrstvě. Pokud se vám již povede udělat mezeza - a to třeba tak 5 mm, tak se nic tak hrozného neděje. Na závěr po vyzdění se tyto mezery ošetří maltou (nebo ty opravdu velké vypění) a uvnitř vám zůstane vzduchová mezera. A pravdou je, že vzduch je nejlepší tepelný izolant. Následné omítky toto jen podpoří a vzduch vám skvěle izoluje. Vždyť uzavřená vzduchová mezera je přesně to, o co se každý výrobce materiálu stěn snaží (my uzavřenými bublinami a cihláři zase voštinami). Otázka tepelných mostů jak ji zmiňuje @mp77 je dle mé zkušenosti vždy to nejdůležitější. U našich materiálů nám rozhodně nevadí používání menších kusů tvárnic (odřezků) naše materiály majjí totiž jak tepelně technické, tak i statické vlastnosti ve všech směrech stejné. A kde vznikají největší tepené mosty? 1. při založení objektu (tam vám ani EPS na fasádě nepomůže) když nemáte správně založeno a ošetřen sokl nejlépe XPS a stažen až do nezámrzné hloubky a ošetřen celý základ. 2. u krovu (ani tady izolace EPS není zaručená výhra) - u krovů totiž dochází k tepelnému mostu "zhora" a tam potřebujete mít materiál, který vám mráz z tohoto směru nepustí 3. detaily překladů - všechny překlady se doplňují o izolant a zde je také velmi důležité dbát na správné osazení okna - nejlépe právě do tepelného izolantu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@drn: ahoj mohu se prosím optat, vn projektu píšeš měli jsme porotherm 44 a pak že jste nakonec zvolil 30 plus Eps, měnil jsi kvůli tomu projekt? Pokud ne jak proběhla kolaudace? Diky
Odpovědět
@zaplik1: Měnili jsme kvůli tomu projekt. Jelikož jsme si projekt nechávali dělat na zakázku, nemáme katalogový dům, tak to nebyl problém. Projekt nás ve finále vyšel levněji než katalogový. Další věc byla, že jsme na ten projekt měli čas. Dělalii jsme ho 2 roky, aby jsme na nic nezapomněli nebo aby nám všechno vyhovovalo a jsme maximálně spokojení.
Odpovědět
@drn - taky jsem ho nechal dělat na zakázku, ale projektant to nezměnil :-( a poslal nám projekt kde mám cihly 44 a přitom jsem ho upozorňoval na to, že chci 30+20 EPS :-( achyo no musím to nějka vymyslet :-(
Odpovědět
20 EPS je zbytecná. Taky jsem si myslel, že čím větší EPS tím lépe, ale není to pravda. Rozdíl je jen v ceně, ale izolační vlastnosti 15 a 20 jsou zanedbatelné. Jinak my jsme se svým projektantem neměli problém. Co jsme po něm chtěli to udělal. V podstatě jsme jen zmenšili cihly a musela se přepočítat statika.
Odpovědět
@kulashaker1 Dobrý den koukám, že jste stavěli z 44 cihly bez zateplení, jste spokojení? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@cechylucy ano, i když ještě nemáme fasádu, tak jsme moc spokojeni, teplotu to krásně udrží a v domě je příjemně :-)
Odpovědět
@kulashaker1 Super děkuji moc :)
Odpovědět
@kulashaker1 a prosím normální porotherm nebo plněný vatou?
Odpovědět
Když má člověk štěstí na kvalitní zedníky, nebo si to s péčí vyzdí dám, je dle mého názoru cihla 44 v provnání s 30+EPS bezkonkurenční. Chvíli jsem se pohyboval ve výrobě EPS desek na zateplování a moc dobře vímn, co je to za sajrajt. A degraduje to rychleji, než vám shnijí jablka ve sklepě.
Odpovědět
Máme cihly 44 cm, okna dvojskla, nemáme zatím ani vnější omítky (už 9 let :-) ). Dům podsklepený s podkrovím, náklady na elektřinu 2500,- měsíčně (topení, ohřev vody, vaření, pračka, sušička, svícení...) Myslím, že to mluví samo za sebe, mám pocit, že dům krásně dýchá (ale ano, tu fasádu přeci jen dodělávat budeme :-D Nemáme cihly plněné vatou, ty "obyčejné".... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ha uz je to tu zase ty dychaci domy :-D my teda mame stoprocentne difuzne otevrenou konstrukci ale zadnych nadechu ani vydechu jsem si nevsiml. Mozna tak povzdechu
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?