Porotherm 44 Profi vs Eko+ Profi

Zdravím, máme vybrané obvodové zdivo Porotherm, šíře 44 cm. Výrobce jsme vybrali z důvodu doplňkových cihel a žaluziových překladů, ve stavebninách máme domluvenou cenu dle loňského katalogu, tzn. zcela jistě nebudeme vyměňovat za jinou cihlu. Dům máme navržený bez dalšího zateplení s cihlou Profi, tepelná ztráta je 7,2 Kw. Jedná se o bungalov, kde obvodová stěna tvoří cca 130 m². Zvažujeme, zda investovat do kvalitnější cihly Eko+ Profi, která by v našem případě znamenala rozdíl v ceně cca 45 000 Kč (navýšení celkové ceny o necelých 10%). Je možné dopočítat rozdíl v tepelné ztrátě, pokud bychom uvažovali zachování ostatních izolantů (podlahová izolace 16 cm, stropní izolace 35 cm, okna s trojskly), vytápění kondenzačním kotlem? Profi U = 0,22 W/m²K Eko+ Profi U = 0,19 W/m²K
Odpovědět
@hazarder jednak Vámi uváděné hodnoty U platí jen pokud použijete tepelněizolační omítku. Rozdíl v TZ bude kolem 250 až 300 W podle toho, v jaké teplotní oblasti stavíte. Jinak odhaduji, že se jedná o dům s plochou kolem 100m2. Na to máte dost bídné TZ.
Odpovědět
@zubr487 Ano, platí pro tepelně izolační omítku a je to údaj, který je možné přímo porovnat. Nerozumím, v čem je problém. Dům má obytnou plochu 155 m2, zastavěná 200 m2 včetně skladu.
Odpovědět
Dělá to necelých 300kWh za rok, s čerpadlem úspora tak 300 Kč. Návratnost to má teď tak stejně dlouhou jak životnost domu, pres 100 let, ale energie jsou nejisté, takže bych šel minimálně do te lepší cihly.
Odpovědět
@hazarder ptáte se na rozdíl TZ. K tomu je potřeba znát rozdíly U a rozdíl mezi externí a interní výpočtovou teplotou. Hodnoty U=0.22 a 0,19 platí při použití externí tepelně izolační omítky s tloušťkou 3cm. Použijete ji ? Pokud ne, tak je potřeba počítat s hodnotami samotné cihly a to je 0.26 a 0.2 W/m2K. Ten rozdíl 250 až 300 W jsem počítal pro tyto hodnoty a pro teplotní rozdíl 32 a 35st (20st interní a -12st externí pro teplou oblast)
Odpovědět
Díky oboum za rady. Dnes jsme objednali EKO+ Profi, tímto považuji můj dotaz za vyřešený. 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?