Porotherm - jaký druh vybrat? Musí se zateplovat?

Ahoj, chceme stavět z Porothermu, ale nevíme jaký vybrat a zda ho ještě zateplit. Projektant tvrdí, že je lepší 40 EKO + zateplení, ale lidi z Porothermu nám zas tvrdí, že stačí 44 EKO a už se zateplovat nemusí. Máte s tím někdo zkušenost? Díky :-)
Odpovědět
@janina08 Vidíš a já měl dnes schůzku s projektantem (je to člověk, který sám pracuje na stavebním úřadě). Já teda původně navrhoval stavět z Ytongu a zateplovat a on mě od toho odrazoval, že zateplení, ikdyž to provedení je již jiné než v minulosti, je vždy rizikem, že budou vlhnout zdi a vytvaret se plísně. Navrhl, že jako optimální řešení vidí porotherm 44 a již nezateplovat.
Odpovědět
Já teda přidám ještě třetí názor- obvodová stěna co možná nejnižší tloušťky stěny (samozřejmě se statickým posudkem) a to celé zateplit co možná největší tloušťkou izolantu. Tj. například u bungalovu klidně i 250mm obvodová stěna a dalších i 250mm polystyrenu. Jste na 500mm tloušťce stěny, kterou má i porotherm jako tvarovku PTH 50, ale s lepšími izolačními vlastnostmi + nižší cenou.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@flakac Souhlasím, přesně tak nám to doporučil pán z Wienbergeru :-)
Odpovědět
slabou zeď a maximální polystyren, máme a neměnili bysme
Odpovědět
@tomulka1410 tak pán z Wienerbergeru je asi ten poslední, na koho bych dala. ten potřebuje prodat. obecně se má za to, že nejefektivnější je úzká cihla a velké zateplení. jak cenově, tak z hlediska tepelných ztrát. nezanedbatelné nejsou ani tepelné mosty, které při nezateplené cihle je mnohdy problém eliminovat (nejlépe pak musíte použít překlady, stropy do daného výrobce), pokud se zatepluje, tepelné mosty lze odstranit. tady, na slovenské střeše, na livingu, na tzb info se dočtete od několika lidí, že taky stavěli z porothermu 44 a nakonec zateplovali a rozdíl byl podstatný. takže opravdu si předem nechat vše spočítat, cenu, tepelné ztráty, projít diskuse, poptat se stavbařů a pak se teprve rozhodnout, z čeho stavět.
Odpovědět
Profilova fotka
@kamilape Tak my jsme si to zjišťovali i od jiných stavařů a lidí co mají zkušenosti se stavěním! VŽDY, když se dům zateplí, sice jsou tepelné ztráty menší, ale dům nedýchá a to rozhodně není dobře! nejen pro dům, ale i pro obyvatele, co v něm bydlí!!! tepelné ztráty taky vznikají nesmyslnými výčnělky v domě a jinými architektonickými změnami. Ale každý ať si staví jak chce! :-) To samé je i o tom, jaká okna! Teď je hit dávat trojskla, ale když si o tom něco přečtete a více se o to zajímáte, tak zjistíte, že KVALITNÍ dvojsklo je lepší. A věřte, že my jsme se o to zajímali opravdu hodně! Ale opět, budou tu lidi co tvrdí jedině trojsklo :-) A dobře, ať si ho dají...když budou spokojeni, jedině dobře :-) S nikým se o tom nebudu hádat, je to každého názor a já ho respektuji :-)
Odpovědět
@tomulka1410 tak jasně, pokud chcete "dýchající dům", tak není o čem, pak klidně i to "KVALITNÍ" dvojsklo... ať se vám hezky bydlí...
Odpovědět
@tomulka1410 dům nedýchá, nemá plíce. Ať dům z tlustozdi, tak dům z úzké cihly a polystyrenu musíš větrat.
Odpovědět
Profilova fotka
@tomulka1410 můžu se zeptat, co si mám představit pod pojmem kvalitní dvojsklo a jeho výhody pro dům oproti 3-sklu??
Odpovědět
to by mně take zajímalo stím dvojsklem,taky jsme mněli za to že 3 sklo je lepší,ale nechám si poradit ........
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
mame postaveno z porothermu 37 přesnych cihel,chtěli bychom zateplovat,ale až tak za rok.Myslite že v domě bude velka zima s touhle silou zdi?
Odpovědět
@jahudka76 já myslím, že nebude, jen víc protopíte ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@jahudka76 Otazka, ako mate dimenzovane kurenie. Vacsinou je dimenzovane aj so zateplenim a bez zateplenia nemusi stihat. Ak je predimenzovane, moze sa to po zatepleni prejavit na komforte (napriklad caste spinanie plynoveho kotla). Dasia vec su preklady, balkony a podobne ktore mozu bez zateplenia plesniviet az zamrzat.
Odpovědět
Dům nemá plíce, nemusí dýchat. Musí se holt větrat nebo pořídit rekuperaci. I když u ní je návratnost sporná, tak komfort to určitě je a plísní se bát potom nemusíte. Za mne pořídit raději menší zdivo a větší zateplení. Vyjde to levněji. Pány z wienebergeru, heluzu bych nebral jako nezávislý názor. Chtějí prodat co nejdražší cihlu. Náklady na její výrobu jsou skoro stejné jako u standardních, ale marže daleko větší. @tomulka1410 Mám spíš jednu otázku? Jak může být dvousklo lepší než trojsklo? A co znamená kvalitní dvousklo, to jako není ze skla? Nebo tam je nějaká super "horst fuchs" folie, která odrazí úplně všechno včetně granátu? U nás pro většinu výrobců oken dodávají skla 2-3 firmy (AGC apod). Kvalitativně srovnatelné. Stačí se podívat na parametry u dvouskel a trojskel.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?