Prasklá obvodová zeď, co s tím?

Profilova fotka
Dobrý večer. Obracím se na vás s otázkou. Stavíme domek, bungalov, z Ytongu lambda IQ. Dnes odpoledne šel manžel na stavbu zakreslit na zdi elektřinu a v ložnici si všimnul prasklé obvodové zdi. Je to komplet odzdola až nahoru. Věnec pravděpodobně ok. Já se chci zeptat, zda s tím máte někdo nějakou zkušenost? Co s tím? Jak to řešit? Příčinu nevíme, ale myslíme si, že by to mohlo být tím, že se na našem pozemku kope kanalizace a k tomu se odstraňovaly betonové panely na příjezdové komunikaci a kope se nová kanalizace i v ní. Moc děkuju za reakce, jsem z toho v šoku... Klára
Odpovědět
ahoj, určitě by pomohlo foto, předpokládám, že to jde přes spoje cihel?
Odpovědět
Profilova fotka
@s0t0 manžel to bohužel nevyfotil, vyfotí zítra. Je to přes spoje cihel - jedna na spoji, jedna cihla v půlce. Rovná prasklina
Odpovědět
Chybí údaje, jak široká je ta prasklina, kde přesně se kopala ta kanalizace, nějaké fotky by také bodly... První co můžete udělat je zjistit, zdali se ta prasklina ještě rozšiřuje a nebo ne, nalepte přes prasklinu papírovou pásku, mázněte tam fleky sádry, změřte ji šuplerou.. Prasklina může být způsobena jen tím, že si dům trochu sedl a nemusí to být žádná hrůza..
Odpovědět
Profilova fotka

Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer vkládám fotku focenou ve středu, právě jsme zjistila, že prasklina už tam byla v tu dobu. je to v levém rohu, nevím, jak to bude vidět v pc, vkládám z mobilu. Prasklina je vlasová. Kanalizace se kope z přední strany domu, prasklina je na levém ´boku. Plus se sundávají panely ze staré komunikace, kde se také ´bude dávat kanalizace a potom bude nová silnice.
Odpovědět
Je dulezity se podivat na zaklad. Zda ten je v poradku. Podivejte se,zda prasklina pokracuje do zakladu,paklize ne,tak by se mohlo jednat o vnitrni pnuti cihel.
Odpovědět
Nejsem úplná odbornice, ale ta svislá prasklina ob řadu, je podle mě způsobená sedáním zdiva, ještě si tipnu, že ta stěna nalevo kolmá na tuto je zděná na vazbu a ne na tupo. Většinou když je problém v sedání základů apod, platí že problém je tam kam vede kolmice na prasklinu.
Odpovědět
Zdravím, ytong je krásný materiál, takovéhle praskliny jsou běžné, když je zděn "natuho", jsou plné vazby rohů, zdí se ze zavařených vlhkých palet, není aspoň 2 cm malty v zakládací spáře, kolikrát je v horku lepidlo předmícháno nadlouho a je pak málo vlhkosti na hydrataci. Mám z ytongu dostavěné štíty na vpc a na jeho roztažnost s vlhkem jsem si dával majzla.
Odpovědět
Profilova fotka
@fidorka86 základy jsou prý v pořádku, věnec také. @martin_fio manžel říkal, že palety mohly být vlhké. V zakládací spáře by problém být neměl, tam už totiž problém byl. Naši pání zedníci dali původně tak tenkou vrstvu do první řaady, že některé cihly šly vyndat. Takže to kompletně celé předělávali a tam už bylo pohlídáno, aby vrstva byla dostatečná. Nemohlo by to v závislosti na vlhku být i tím, že nám dům už dvakrát vyplavila voda? Napršelo tolik, že se voda držela ve víc jak v centimetrové vrstvě. Museli jsme jí vymést ven. Ale cihly byly odspodu mokré. Další možnost je právě to narušení statiky vzhledem k tomu, že se na pozemku a před ním kope nová kanalizace a dělá nová komunikace a všude okolo jezdí těžká technika...i přes náš pozemek projíždí traktory.
Odpovědět
Profilova fotka
@clarise wau, už 2x Vám dům vyplavila voda?
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 jo :-( jednou to bylo v pohodě, ale podruhé musel manžel nastoupit s koštětem a vodu vymetat ven, bylo tam přes 1 cm vody, v zádvěří spíš 2 cm vody Byl to mazec, první řada kompletně mokrá cihla do půlky.
Odpovědět
To že šly bloky vyndat bývá "přepáleným " lepidlem, prostě nezbyla voda k hydrataci. Neudělala se chyba, že požili namísto malty lepidlo? Také záleží na druhu zakládací malty. Na vpc jsem použil maltu s pevností 20 MPa. Zdění na lepidlo při současných teplotách je myslím na hraně.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@martin_fio použila se ta malta, kterou ytong doporučil, manžel bral vše podle specifikací ytongu. Každopádně bych se nedivila, kdyby tam zedníci napatlali něco jiného, takhle jsme objevili třeba to, že díry ve zdi místo vysprávkovou maltou zadělávali lepidlem. Takže jsme to vyškrabávali a předělávali to. Zase na druhou stranu manžel si vše poctivě kontroluje, vždy ráno jede na stavbu před prací a večer po práci zase vše kontroluje. Myslím, že kdyby místo malty použili lepidlo, tak by si toho všimnul. Ale ruku do ohně za to nedám.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, nechci plašit, ale podíval bych se raději jak vypadá základová deska. :-(
Odpovědět
@ozzy77 ono je asi myšleno velký déšť
Odpovědět
@clarise @ozzy77 vyplaveni neni nic tak mimoradneho...nam do hrube stavby take nekolikrat naprselo, take jsme to vymetaly a odsavali hadici... zdivo popraskane nemame nikde...
Odpovědět
Profilova fotka
@jonnyj deska je ok, věnec taky ok...manžel to kontroloval dnes ráno @martin_fio mluvila jsem ted ještě s manželem a říkal, že je stoprocentně použita zakládací malta od ytongu, že má specifickou podobu, že by bylo hned poznat, kdyby tam bylo něco jíného. Takže to by mělo být ok
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote mě to tak napadlo, že by to třeba mohlo být i z toho. I manžel si myslí, že z té vody to není.
Odpovědět
@clarise to urcite ne... do hrube stavby naprsi snad kazdemu... my jsme meli tyden nebo dva silenych lijaku kdy nam do prizemi prselo porad a voda byla na gumaky.....
Odpovědět
Profilova fotka
@spaly jo tak to pak jo. Já jen, že jsem se místum s nejakym potuckem při vyberu pozemku vyhybal jak cert krizi.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?