Starší rodinný dům (1975) z dutých pálených cihel. Je to dobrý materiál na dům?

Budu kupovat starší rodinný dům postavený asi někdy okolo 1975 (spíše o něco málo starší). Je komplet postaven z pálených cihel. Jak jsem si ale všiml ve sklepě (kde není omítka na stěnách a cihly jdou rovnou vidět). Tak na stavbu komplet domu (asi včetně nosných zdí) jsou použity i (a možná je to komplet jen z nich) "duté cihly", jako tady na obrázku: https://www.bazos.cz/img/1/520/632235... Nevím jestli je z toho celý dům, ale vzhledem k tomu že je to ve sklepě tak asi jo. Jestli jsou tam i normální "plné" cihly nevím, asi jo, přijde mi že to střídaly - dutou a plnopu normální pálenou cihlu...(stavěli to rodiče současné majitelky). Trochu mě to zarazilo... a tak se chci zeptat, nevadí to? Inspektora nemovitostí už jsem tam měl a nic mi k tomu neříkal ale i tak mě to zarazilo... Myslel jsem že většina starších domů pokud jsou z cihel, tak jsou z normálních plných pálenách cihel. Moderní cihlové domy pak jsou z takových velkých cihlových bloků ve kterých sice jsou otvory ale jsou daleko menší... Tyhle duté staré pálené cihly s velkými otvory... Nevím, z toho bych stavěl tak dílnu a ne rodinný dům... Ale stavebnictví moc nerozumím, proto se ptám. Je to normální, nehrozí nějaké problémy z toho, není ten dům nějaký "méně cenný" v porovnání s normal domem z plných cihel?
Odpovědět
pokud je to dům starý 40 let, tak už by dávno spadnul kdyby nebylo něco v pořádku, nepředpokládám, že ho budete rekonstrukcí nějak přetěžovat... ty cihly asi nejsou na sklepním nebo obvodovém zdivu ne?
Odpovědět
No jsou ve sklepe (tam jsou vidět), tak předpokládám že budou po celém domě, myslím že jsem je viděl i na půdě... a proto ten předpoklad... A myslím že jsou i v obvodovém zdivu... Proč..? Je nebo není to prosím problém?
Odpovědět
cihla na tvém obrázku je cihla dutá dvouděrová, použití pouze na příčky v patrech (protože je odlehčená) pokud tam máte cihlu osmiděrovou https://dum.bazos.cz/inzerat/63179778... tak by to mělo být v pořádku, ale nevím jestli se daly používat i na zdivo v suterénu... pak by dávalo smysl to střídání s plnými. Opět si ale myslím, že barák by už dávno spadnul... cihly by byly popraskané atd. Otázkou může bát narušení stěn těchto cihel v případě provádění zateplováku, to by měl skouknout někdo chytřejší, divím se že inspektor k tomu neměl žádné vysvětlení ujištění...
Odpovědět
No právě... inspektor ty cihly musel vidět a nic k tomu neměl... Byli jsme ve sklepě, a já se teda neptal přímo na ty cihly (nenapadlo mě že by tam mohly být duté, to mi došlo až potom), ale ptal jsem se jestli nevadí že v suterénu není omítka (cihly byly odkryté) a někde tu a tam chyběla trocha cementu nebo co to je ve spárách mezi cihlami (ale málo), na to jsem se ptal a ukazoval na to prstem. A říkal mi že to nevadí, takže těch dutých cihel si musel všimnout (dělá ve stavebnictví už desítky let) a nic k tomu neměl... Osmiděrové tam určitě nejsou. Ty na působí kratší a vyšší... tam jsou všude dlouhé, málo vysoké cihly, takže to budou jen ty dvouděrové... I jsem viděl trochu ty díry někde + nemyslím si že by normální plná cihla měla po stranách takové to vroubkování jako vidíte na obrázku: https://www.bazos.cz/img/1/520/632235... Když se podíváte tady na obrázek toho domu ve sklepě: https://s32.postimg.org/9ef6bf6at/032... Tak nalevo, třetí cihla shora má to vroubkování. Ostatní tady na té fotce asi ne, ale všiml jsem že tam byli další vroubkované (a tudíž tuším dvouděrové) cihly, porůznu, náhodně ve stěně... Je to obrázek ze sklepe. Stěna není obvodová, možná je ale nosná, to nevím. Vadí to tedy že už takhle ve sklepe jsou tu a tam náhodně (a možná je jich tam víc, už nevím) dvouděrové cihly...?
Odpovědět
Tohle je klasická příčkovka a ten dům by dávno spadnul. Spíš je to jenom izolační přizdívka vevnitř. To by se dalo zjistit leda proměřením, anebo potom vybouráním jedné dvou těch cihel. Ale určitě ten dům není z nich, tomu nevěřím.
Odpovědět
Hm... no já si to už právě nepamatuju jestli jsem je viděl (tyto dvouděrové cihly) jen ve stěnách místností (příčkovky jak píšete) (nevím jestli nosné nebo nenosné) nebo i v obvodovém zdivu. Určitě jsem je ale viděl v těch příčkovkách. Bylo to skoro jakoby náhodně, tu a tam... (ale trochu se bojím teda buh ví co je ve stenách v přízemí a patře, kde je omítka, takže tam nejde vidět, jen sklep je víceméně komplet bez omítky tak jsem si těch cihel všiml...) Každopádně kdyby byly tyto cihly i obvodovém zdivu nebo nosné příčce, i kdyby jen "tu a tam" "schovány" mezi normálními plnými cihlami, tak to nebrat jo, mohl by být problém do budoucna...?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?