Stavba z cihel Porotherm plněných minerální vatou - recenze

Dobrý den, uvažujeme o stavbě z cihel Porotherm plněných minerální vatou. Máte někdo zkušenosti se stavbou z těchto nebo podobných cihel bez dodatečného zateplení? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Také jsem o nich uvažoval, ale nakonec mi to rozmluvili. Na omítce bez polystyrenu prý mnohem snáz vzniknou praskliny sesedáním zdiva a teplotními výkyvy, než na omítce s polystyrenem, který pnutí zachytí a nepřenese na omítku na něm. Takhle mi to bylo řečeno...
Odpovědět
Mám z toho postavený dům, zatím mám pouze vnitřní omítky. Staví se z toho vcelku dobře, řezal jsem je žralokem, přesnost jakž takž.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Ahojky, zrovna stavime z techto cihel a naopak nam byly doporuceny. Myslim, ze kazda stavba seda a kazdemu praska, ale v nasich podminkach (hory, les) - byla tato cihla urcite nejlepsi volbou.. Navic barak "dycha", hodne lidi ma problem s plisnemi a vlhkosti, kdyz zatepluji polystyrenem..
Odpovědět
Profilova fotka
Ja bych do toho nesel. Papir snese vse a vypada to fajn, ale praxe je zatim velmi kratka. Tezko rict, jak se to bude chovat za 20 let. Nejhorsi totiz je, ze to nikdy nebudes moci vymenit. U klasiky cihla + zatepleni za 20 let klidne strhnes zatepleni a vymenis ho za neco moderniho a lepsiho. Navic cihla+zatepleni vyjde levneji nez to kombinovane reseni.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 letech
Oživuji tuhle diskuzi. Jak se Vám s tím staví a bydlí?
Odpovědět
Máme postaveno ze 44T Profi a zatím si myslím, že to byla dobrá volba. Přiznávám, že zateplovat jsem nechtěl hlavně z pocitových důvodů - minerální vata v cihle mi byla tak nějak sympatičtější než polystyren zvenku - u něj jsem měl obavy z plísní, z horší akustiky, zamezení dýchání domu a podobně... Pokud si dům nestavíte a nezateplujete sám, tak ani finanční aspekt dražší zateplené cihly oproti sendiči tenká cihla + polystyren není výrazný, protože ve druhém případě musíte zaplatit za práci zedníkům i zateplovačům. Dům z vatových cihel je opravdu perfektně odhlučněný a tepelně izolační vlastnosti jsou srovnatelné s 30 cihlou + venkovní 15 cm izolace. Známý bydlel v domě zatepleném polystyrenem a teď po rozvodu staví nový dům, který již zateplovat nebude, protože mu do polystyrenu opakovaně klovali ptáci a dělali si tam hnízda. Ale věřím tomu, že tady naleznete spoustu spokojených majitelů zateplených domů..
Odpovědět
@horst_fuchs financni aspekt plnena cihla oproti zatepleni je naopak velmi vyrazny. Plnene cihly vyjdou na bezny dum o nekolik set tisic draze. Zatepleni oproti omitce o tolik drazsi neni. Navic venkovni fasadni omitku neudela kazdy., jak pisete ze usetrite za zateplovace. Dalsi typicky mytus je, ze venkovni omitka je rychlejsi nez zatepleni. S zadnou cihlou asi clovek neslapne vedle, ale chce to mit pri rozhodovani korektni informace.
Odpovědět
@libor11 Podobně je úplně debilní argument, že zateplený dům nemůže dýchat a vznikají plísně. To hospodstká povídačka z totálního nepochopení jednak průchodu vodních par konstrukcí a také si dotyční neuvědomují, jaké množství vody se vyvětrá a jaké může projít stěnou.
Odpovědět
@zubr487 Plíseň a řasy se na zateplené fasádě objevují zcela běžně. Je to vidět i na sídlištích - stěny paneláků zateplené polystyrenem jsou za pár let zelené jak brčál. To "dýchání domu" je, jak jsem ostatně psal, spíš pocitová záležitost. Ale to je přece taky důležité, aby se člověk doma cítil dobře a měl z něj dobrý pocit, nebo ne...? A oproti polystyrenem oblepenému tenkému Ytongu ty vatou plněné cihly skutečně lépe izolují venkovní hluk, to by jistě bylo i měřitelné...
Odpovědět
@horst_fuchs taky jsem pochopil, ze pisene o plisni vevnitr...tam problem nevidim, ale ty mechy na fasade problem jsou. Severni strana, maly presah a problem se vetsinou drive nebo pozdeji dostavi. Otazka, zda jsou jednovrstve cihly uplne bez rizika mechu...preci jen nezateplena plna cihla s brizolitem je neco jineho...tam to vetsinou bylo o.k.
Odpovědět
@horst_fuchs co by měli říkat "chudáci", co postavili dřevostavby. V podstatě je to krabice z SDK, zabelená do igelitu a kolem EPS.
Odpovědět
@horst_fuchs Plísně a řasy na zateplené fasádě nejsou zcela určitě způsobeny oním zateplením polystyrenem ale materiálem použité fasády.
Odpovědět
Článek se načítá
Věčné téma který způsob je lepší. Každý má svoje ale jednoduše sendvič je jednodušší odpustí chyby při zdění a vyjde i levněji. Ideální pro ty co si chcou to zdit sami a nemají žádné zkušenosti. Jednovrstvé je složité a nic neodpustí. Co se týče plísní a vlhkosti uvnitř je to jedno stejně se montuje rekuperace a dům dýchá a když ne a nevětra se tak se plíseň může uběvit u obou a zvenku záleží na použité fasádě může se objevit taky na obou. Takže jediná výhoda co vidím je že nehrozí poškození ptáky. Finální vrstvy lepidlo perlinka a fasáda jsou u obou úplně stejné.
Odpovědět
Profilova fotka
@edison101 Je fakt, že u jednovrstvého zdiva je práce velmi podstatná. Kvalita práce. Každý musí sám zvážit, do čeho chce jít a co se mu zdá jako lepší řešení. Koneckonců utrácím své vlastní peníze, takže sám zvážím, co a jak.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_v stavel jsi z tohoto druhu cihel?
Odpovědět
@ukki Máme postaveno z 44T Profi, 4-tý rok bez jakýchkoliv problémů. Dnes bych radši šel do 50T Profi, protože u té je skladba rohů bez řezání, u 44T je doplňková cihla a dořez. U ostění zaplatíte majlant za doplňkové cihly (záleží na počtu otvorů). Za mě, pokud z této cihly chcete stavět, tak to chce projekt domu jednoduchého tvaru, od projektanta si to nechat navrhnout tzv. do modulu, aby bylo minimálně dořezů a použít ty doplňkové cihly. A jak jsem psal, šel bych do té 50-ky. Je mi jasné, že každý řekne zbytečnost, ale vzhledem k té skladbě rohů a případným drážkám v obvodovém zdivu na instalaci vody, odpadů, popř. kabelů bych zpětně volil místo 44T radši 50T. Pokud plánujete složitější tvar stavby, tedy jiný než obdélník, tak pak dává smysl jít cestou zateplení a tuto cihlu bych nepoužil. Nakonec, stáhnul bych si ze stránek porothermu podklady pro navrhování, kde jsou řešeny všechny detaily u různých tlouštěk cihel.
Odpovědět
Profilova fotka
@matusska6 Stavěl jsem z podobných cihel, ale od Heluz. Pouze u tohoto typu cihel je potřebná kvalitní práce. Takže je dobré, když člověk, který to dělá, je pedant.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_v Proto je třeba najít spolehlivého mistra. Z jakého typu jsi stavěl? Jakou tloušťku?
Odpovědět
@lto007 Já snad slyším čím dál více, že nějaké doplňkové cihle atd..... Já měl za to, že prostě vezmu kladivo, majzl a kus té cihle urazím, podle mě je zbytečné řešit takového detaily drobné nějakým doplňkem a poté ve výsledku se stavba prodraží.... Normálně urazím kus, v zápětí to tam dozdím, kdyžtak se dá kvantlík klasické a je hotovo.
Odpovědět
@vladimir_sacha vy jste se zbláznil. Tepelné mosty Vám evidentně nic neříkají. Pokud tomu nerozumíte, tak prosím neraďte a podobné prasečiny si dělejte doma
Odpovědět
@vladimir_sacha Tyto doplnkove cihly maji sve opodstatneni. Kdyby to bylo tak jednoduche, jak pises, bylo by vsechno jednodussi. Pak se nedivte, ze se po takovem postupu vyskytnou problemy.
Odpovědět
To, co zde napsal Vladimír je obecný problém jednovrstvého zdiva. Řada firem použije Vladimírův postup. Je to levnější, protože doplňkové cihly jsou drahé. Ta prasečina se rychle schová a majitel pak řeší důsledek tepelných mostů.
Odpovědět
@zubr487 Právě z toho důvodu se dům zabalil celý do 5cm EPS a tím se tepelné mosty rozbily docela. Žádné problémy ohledně kondenzace vody, plísně jenom na jednom místě, ale to je z důvodu jiného, že byla vlhkost v místnosti 75% , TZ skrz zdivo velice nízké.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimir_sacha 5 cm izolantu fakt nic neřeší, obálka ze 14 cm už ano...a tu vaši lepenici raději komentovat nebudu, těším se, až tady za 10 let budeme řešit houby na krokvich...
Odpovědět
@petrkunc132 Tak v případě polystyrenu je to údajně tak že 1cm je jako 15cm cihelného z diva, tudíž vlastně se to chová jako o 75cm silnější zed a ten rozdíl 5cm vs 14cm by nám dělal jen asi 1 - 2kW ztráty z celkových 10 - 12kW, takže už tak malý, že by se to nezaplatilo. Houby na krokvích.... S tím jste mne dostal, kde by se tam vzaly? (kromě faktu že na 3 místech zatéká občas až do vaty, přes parotěs a vyteče na zeď v místnosti, tak tam by se to dalo chápat)
Odpovědět
Profilova fotka
Zdá sa mi, že by sa mala táto diskusia podporiť kúskom fyzikálneho vysvetlenia, aby ľudia vedeli, prečo sú cihly plnené vatou (alebo polystyrénom) absolútny nezmysel. Pretože dojmy a obhajovanie, že už som z toho postavil a tak to musí byť predsa dobré, tu krivia fakty. Klasická voštinová cihla zdená na klasickú maltu (pozor, nie na penu ani na tenkovrstvú maltu typu Heluz Sidi) sa pri svojej izolácii spolieha na fakt, že voštiny vytvoria v každej cihle uzavreté vzduchové kapsy. Stojatý vzduch je defakto najlepší izolant, nakoľko má súčiniteľ tepelnej vodivosti 0,0257 W/m.K pri 20°C ( pre porovnanie biely eps 0,039, šedý eps 0,031, PIR izolácia 0,022, vata 0,035-0,039). Hádam netreba dodávať, že nižšie číslo je lepšie číslo. Takto použitá cihla má docela dobré izolačné vlastnosti a nemá zredukované statické vlastnosti, nakoľko celá jej plocha je posadená na vrstve malty (spravidla aspoň 3mm, bežne sa dávalo 10mm). Izolačné vlastnosti celkovej konštrukcie sa dajú ešte vylepšiť použitím tepelnoizolačnej malty, nakoľko klasická malta tvorí tepelný most skrz stenu. A potom sa prešlo na brúsené cihly lepené na penu alebo maltu typu Heluz Sidi. Tým, že cihla nesedí v celej ploche na vrstve materiálu, ktorý by uzatvoril jej voštiny, tak sa stávajú viaceré veci: - trpí statika. Skúste si predstaviť, akým razantným spôsobom sa zredukuje styčná plocha dvoch cihel, keď ich položíte na seba spojené penou na väzbu. Je cez ne vidieť skrz, styčná plocha je zrazu menej ako polovičná. Tento problém výrazne narastá, čím sú voštiny väčšie (tu je dobrým príkladom Porothem T Profi plnený vatou) - zredukuje sa tepelnoizolačný efekt, nakoľko vzduch už nie je stojatý v rámci objemu jednej cihly a jednej voštiny, ale môže sa hýbať od prvého šáru až po ten vrchný a vytvárať komínový efekt. No a potom tu máme ďalší nešvár českého stavebnítva - ľudia do tej cihly zasekávajú rozvody kanalizácie, vody a elektriky. Klasicky zdená cihla na plnú maltu tomuto nešváru odoláva lepšie, nakoľko voštiny sú uzavreté medzi každým šárom maltou. Tá zdená na penu má zrazu oveľa viac miest, kadiaľ môže prúdiť vzduch skrz voštiny, kedy vzduch neostáva stojatý a neizoluje, ale prúdením vzduch cihly ochladzuje. Potom úplne bežne fúka ľudom cez zásuvky a nezaizolované prestupy. Netreba hádam spomínať, že zasekaním takej KG 110 do nosnej zdi si uberám z izolačnej schopnosti cihly ešte viac. Ak by sme do cihly pridali vatu , situáciu moc nevylepšíme, pretože pôvodný vzduch čoby izolant plnil s vrstvou malty svoj účel lepšie (viď hodnoty prestupu tepla na začiatku). Ďalej treba zohľadniť fakt, že vata nie vždy na 100% vyplní celý priestor voštiny. Pri zasekávaní rozvodov do steny navyše tento materiál vypadáva a ľudia ho tam ani nevracajú. A ako posledný fakt je potrebné zmieniť, že človek je tvor lenivý a často si prácu uľahčuje, pričom nedodržuje doporučenia výrobcov. Nedodržanie použitia doplnkových cihel, zle preväzby, medzery medzi cihlami, cez ktoré je vidieť atď. Drtivá väčšina ľudí ani nevie, že predajcom deklarované izolačné vlastnosti bežných cihel rátajú s 4 cm hrubou termoizolačnou omietkou, ktorú väčšina firiem nechce kvôli zložitosti robiť a ľudia to po zistení ceny nechcú ani platiť. Bežný zedník to radšej zrovná 5cm EPS, aby nato mohol hodiť lepidlo a perlinku, čím vytvorí viac problémov, ako vyriešil. Ako krásnu čerešničku na dorte treba zdôrazniť, že tieto cihly (aj s termoomietkou) stoja približne toľko, koľko by dal človek za tú istú cihlu nevyplenú vatou aj s dodatočním zateplením zvonku izolantom. Tieto fakty je následne jednoduché v praxi overiť prehliadkou domu termokamerou. Jednotlivé tepelné mosty vysvietia celý dom.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimir_sacha vás skvělý zateplovací systém, kdy dochází ke kondenzaci uvnitř zdiva již při venkovní teplotě -5 stupňů kondenzace se uvažuje od 4 stupňů Celsia a méně...
Odpovědět
@josefx Názorným příkladem je zde Vladimír. "Doplňkové cihly jsou zbytečné, protože stačí obyčejné cihly a nakonec to přetáhnout 5cm izolace". To jsem zde psal již mnohokrát v diskuzích na téma jednovrstvé zdivo nebo sendvič. V případě jednovstvého zdiva je nezbytné stát zedníkům za pr..lí a nedovolit podobné prasečiny. Poslední třešničkou je těch 5cm zateplení. Stejně tak jsem zde psal, že pokud se jedná o plněné cihly a bungalov, tak bych klidně použil pěnu. Staticky je to sice horší, ale pro bungalovav je to i tak vysoce přediimenzované a výplň brání cirkulaci vzduchu. Jakmile se ale staví z nevyplněných cihel, je vždy nutné v každém šáru uzavírat dutiny. Zde pěna nemá co dělat. Jinak cenově se to zde taky řešilo a v současnosti rozdíl mezi sendvičem a jednovrstvým zdivem cca 300000Kč na průměrný dům v neprospěch jednovrstvého zdiva. .
Odpovědět
Hoši, hoši, vy ale máte starosti... tepelné mosty sem, cirkulace vzduchu uvnitř cihel tam.... nakonec se vám do baráku nastěhuje manželka s dětma, které si pootevírají okna kdy se jim zlíbí a celé to teoretizování se součiniteli tepelné vodivosti vezme čert. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@matusska6 Heluz Family 44 2v1 - z těch jsem stavěl. Ale jak jsem již psal, u tohoto typu zdiva je velmi důležité, jak je zdivo postaveno, je třeba dbát na detaily. @zubr487 Ano, schová se, ale na jak dlouho, pak bude překvapen, až spatří plísně. A zbavit se jich pak člověka stojí zbytečně mnoho nervů a energie. 😒
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?