Tloušťka obvodoveho zdiva 38cm místo 50cm

Dobry den,  Měl bych dotaz ohledně zdiciho materiálu. V projektu mam zdivo 38+12 zatepleni polystyren.  Šlo by stavět například pouze z porothermu p8 38 EKO+ A vůbec nezateplovat, nechat šířku zdiva jen těch 38cm? Nebude to mit na neco vliv? S prijektantem to bohuzel resit nemuzu, proto se ptam tady. Děkuji za odpověď.
Odpovědět
Toto s projektantem řešit musíte, neboť bez odpovídající změny do projektové dokumentace neprojdete kolaudací / uvedením do provozu. Předpokládám že lambdu si umíte spočítat sám.
Odpovědět
Najděte si tedy jiného projektanta, se kterým to řešit můžete. Ta skladba 38+12 je na první pohled dost divná. Pokud Vám vyjde PENB dle požadavků na stavby, tak to možné je, ale budete muset upravit projekt pro stavební úřad včetně PENB. Vliv to má samozřejmě na tepelněizolační vlastnosti domu. Protopíte více energie.
Odpovědět
A co s dozorem? Ten je ochotny vam to prepocitat? Uz mate povoleni?
Odpovědět
Děkuji za reakce. Důvod proč se ptam je ten, že jsem rozesílal poptávky provedeni 38+12 vcetne potrebnych dokumentaci do různých stavebnin a od jedné mi prisla zajimava nabidka právě na tuto cihlu s tím, že už ji nemusím zateplovat. Dozor ani stavebni povolení zatím nemame.
Odpovědět
@robohej No ale milý pane, zřejmě jste dostal nabídku na parametrový ekvivalent cihly, což je ale cihla plněná buď vatou, či polystyrenem... Samotná cihla 38 neprojde na požadovaný U dle ČSN 730540 a tedy ani přes úřady.
Odpovědět
@robohej A proc to projektant neupravi podle vasi predstavy?
Odpovědět
@panlorenc neni plněna vatou ani polystyrem. Potom tedy nechápu, proč mi tuhle cihlu nabízel jednatel za danou firmu, když neprojde.
Odpovědět
@puhelin uz není mezi námi.
Odpovědět
@robohej To je mi lito. Ale nekdo by mel byt, kdo vam udela pripadne zmeny, kdo bude resit kdyz budou pozadavky dotcenych organu. Treba dozor (ten ma taky autorizaci). Pripadne to dejte prepocitat tomu, kdo vam delal PENB a pak s dozorem udelate dodatek projektove dokumentace.
Odpovědět
Mame rd z cihly Porotherm 44 cm uz bez dalsiho zateplovani,byla to otazka pouhe matematiky. A se spotrebami jsme velmi spokojeni uz skoro 16 let!
Odpovědět
@catle To uz by vam dnes neproslo.
Odpovědět
jednovrstvé zdivo vyžaduje násobně vyšší nároky na preciznost při zdění (což se málokdy daří). Dvouvrstvé je mnohem více blbuvzdorné. Spočtěte si nejdřív cenu obou variant - ne pouze za zdivo a izololaci, ale včetně práce a adekvátních omítek.
Odpovědět
Článek se načítá
@robohej přesně jak píše @mp77. Je nutné si spočítat kompletní cenu. Často se zde, nebo na jiných forech řeší dodatačné zateplení z prostého důvodu. Dotyčný najednou zjistí, že není problém sehnat firmu co udělá za rozumnou zateplení a stěrku. Zato doporučovaná lehčená omítka vychází draho a je problém sehnat firmu. Nemluvě o tom, že normální cihla + zateplení vychází výrazně levněji než cihla plněná izolací. Dále je problém, že v případě zdiva 38cm je téměř jisté, že budete mít tepelné mosty. Takže ve výsledku ušetřením zateplení zaplatíte vyšší cenu, budete mít vyšší provozní náklady a ještě bude hrozit vznik plísní. Podle mého názoru je to nesmyslné rozhodnutí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?