Vápenopískové tvárnice - Váš názor a zkušenosti?

Uvažujeme o použiti vapenopiskovych tvárnic pre stavbu domu. Prosim je tu niekto kto ich použil a ako je spokojny? Ake su klady a zápory? Prosim o nejake skusenosti, či názory. Povodne sme chceli stavat z Heluz či Porothermu, ale vapenopiskove tvarnice nemusia byt tak široké a su hodne pevné. + bude zateplenie.
Odpovědět
Profilova fotka
reseni dnesnich skladeb jasne smeruje k pouziti vapenopiskovych cihel. lepe se resi zatepleni, detaily a hlavne stena nema tl. pul metru jak u keramickeho zdiva! kdyz pominu narocnejsi provadeni, tak je to urcite skvela volba, ktera umoznuje i variabilni navrh stavby
Odpovědět
@xajaneckova muzu se zeptat, v cem je narocnejsi provedeni? Pokud jsem jinde pochopila spravne, tak se take davaji na lepidlo...?
Odpovědět
Profilova fotka
ano je to tak jak pise evlyn, pro rucni zdeni se delaji tvarnice 25/25, takze to trva dele... ale vysledkem je stena 17,5 cm coz je super, konkuruji v tloustce uz jen betonove steny. pokud hledate nejaky kompromis, tak lze zdit z porobetonu nebo keramickych tvarnic o tl. 25cm + izolace
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
My stavíme z VPC Sendwix od KM Bety a můžu jen doporučit. Tl. zdi 17.5cm na to půjde 27cm grey polystyrenu. Rozměr tvárnic jsme měli 17.5cm x 24.9cm -50cm a uplně ideální. Váhově také,váží něco přes 20kg,takže to jde ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
S materialem se dela hrozne blbe pokud nemate spravne navrzeny dum na velikost modulu. Neda se to poradne rezat, jedine velkou pilou na porotherm. Taky zasekavani drazek je peklo obzvlaste 17.5cm cihly na sebe nenavazuji diry kdyz je davate na skladbu. Radeji bych volil Kalkandstein - ma ty drazky lepe propracovane s modulovou rozteci 12,5cm
Odpovědět
Profilova fotka
Máme postaveno z KM beta Sendwix -tl 24cm .byl to teda porod... cihly tezký, nepresný, nastestí jsme měli dum navrzen tak, ze nám to na cihly vycházelo, takže se prakticky neřezalo -to až u oken.. a řezat se to snad ani nedá -je to jak z diamantu.. jsou pevný to teda o tom žádná, jaký mají vlastnosti "potom" /teplo/hluk) uvidíme do roka... :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Jeste doplnim hmotnosti. Cihly pro rucni zdeni 24x25x25 cm 19kg. Cihly 17,5x25x25cm 12kg S nepresnosti jsme moc problemu nemeli, ale jak bylo receno je nutne mit velkou diamantovou pilu s kotoucem aspon 650mm a vodni. Chlazenim. Flexou to nejde... Stipat taky ne. Ad presnost : meli jsme ty na 2mm lepidla a celkem to slo. Ale mel jsem tam par 12cm sirokych ktere byly asi o pul cm Vyssi Ja nastesti zdil jen jadro v drevostavbe...
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem rozhodnuta pro VPC, s pracnosti mam trochu obavy, ale materiál jako takovy je s keramikou nesrovnatelný...
Odpovědět
Profilova fotka
Vse ma sve pro a proti. Stavet z 17,5 VPC jde, ale nedoporucuji to ani projektanti, kteri s VPC pracuji. Maximalne tak bungalov. Takze radeji 24 cm. Neni ale pravda, ze nebude mit tluste zdi. Budete. VPC vubec neizoluje a tak musite dat hodne tlustou vrstvu izolace, standardne se dava 20 - 25 cm. Pak se priblizne dostanete na stejne tepelneizoalcni hodnoty jako u 30 cm cihly a 15-20 cm. Stavba z VPC musi byt velmi promyslena, idealne i okna aby byla namodulovana na rozmer cihlel. Rozvody musi jit v podlaze, protoze sekani je tezke. Reseni s instalacni predstenou nebo slabou vrstvou ytongu je bezne, ale uz to uplne zabiji ty vyhody VPC. Cena je take v neprospech VPC. VPC 24 cm plus 25 izolace vyjde skoro dvakrat draz nez 30 cm cihla plus 20 cm izolace. Vyhoda? Statika, pevnost, unosnost. To ale zvladnou i jine materialy. Hlavni vyhodou VPC je dobra schopnost akumulace tepla diky velke objemove hmotnosti tvarnic. Teplotni vykyvy v interieru jsou pomale, coz je dobre. Otazkou je prax. V dome z cihel kde je strop i podlaha z betonu je take slusna akumulace a rozdil v akumulaci oproti VPC mozna maly az zanedbatelny. Obecne se ale volba stavebniho materialu precenuje, rozdily nejsou tak zasadni jako napr. u volby zpusobu vytapeni.
Odpovědět
Profilova fotka
@xdagmar proc je VPC s keramikou nesrovnatelne? Rozdily jiste jsou, ale nesrovnatelne...?
Odpovědět
Profilova fotka
@hajra Tam kde vápenopísek startuje své výhody, tak keramické bloky ztrácí. Jsou to dva diametrálně rozlišné materiály a v čem se liší? Zejména jsou to tyto důležité vlastnosti: - Hodnota objemové hmotnosti materiálu - Hodnota tepelného odporu - Hodnota propustnosti tepla - Zvuková izolace - Schopnost materiálu akumulace tepla - Spotřeba povrchových úprav - Oproti vápenopísku, keramika bude mít větší tlak na základovou desku,kde s velkou pravděpodobností přibude jištění a materiál. - Získáváte rozdílnou podlahovou plochu - Oproti vápenopísku, stavba z keramického zdiva bude spotřebovávat větší množství energii. V testech v Darmstadtu (v Německu) si zkrátil topnou sezónu o jeden měsíc oproti keramice a o 2 měsíce oproti dřevostavbě….
Odpovědět
Profilova fotka
@xdagmar To je vse pravda, ale v praxi, kdy na oba materialy pujde hruba izolace a podlahy/stropy jsou u obou z betonu, rozdily podle mne nebudou markantni.
Odpovědět
Článek se načítá
@kubass Jak velký domek máte, prosím? A kolik Vás zdivo stálo? Chtěli jsme původně stavět z Ytongu, ale na výstavě nás zaujal KMB Sendwix. 17,5 cm mi připadá strašně málo, hlavně mám strach z izolace zvuku... Z čeho máte příčky? Právě jsem založila diskusi na téma KMB Sendwix, mohl byste mi prosím napsat, jak se s tím dělá, jak se materiál řeže, jestli se dají v pohodě udělat dodatečně drážky na kabely nebo je to problém? Klidně i do zprávy. Moc děkuji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Právě jsme dostavěli z VPC od Kalsandsteinu, dům 150m2 , obvod 17,5cm, vnitřní 11,5cm. Řezali jsme kotoučovou pilou s diamant. kotoučem 230mm za 500kč ( cihla dokola,najednou to nestačilo), manžel říká, že se to řeže pěkně, kotouč je skoro jak nový a řezání bylo dost, řezal i cihly ve štítu :-)) Nevýhoda , že se hoooodně práší :// Teď jsme dělali díry na elektřinu - takovým tím udělátkem kruhovým na vrtačku z Lidlu a šlo to parádně :D Díry na el. nám seděli parádně- upozornovali nás na to i ve firmě , že po několika cihlách asi vzniknou nepřesnosti, ale nevznikly. Cihly jsou těžké - měli jsme vedle základovky a tahali jsme sami dva s mužem...jsme rádi ,že je to za námi .-)) Cena cihel na dům viz moje foto, byla 227t. včetně palet,překladů,lepidla,a vozíků na lepidlo( dají se vrátit). 4 palety ještě máme na jinou stavbu. Nechali jsme si nacenit i Sendwich a bylo to o 150t dražší!!!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Rozdíl keramiky a VPC jsem poznal pořádně při dokončování vnitřků. Mám obvodové zdi z Sendwixu 24cm , 17,5 vyzdívky nadezdívky a příčky z 30cm Gimy (něco jako porotherm). Zatíco na VPC jsem natáhl lepidlo, perlinku, lepidlo štuk a vymaloval, tak omítky mi daly zabrat ať už taháním materálu, míchačkou, několikerým vyměřením omítky, štukem atd. Prací si odpočívám, takže jsem si to hezky užil.
Odpovědět
Profilova fotka
Z VPC je radost stavet. je to sice tezsi, ale jinak je to paradni material. Reci o tom, ze projektanti nedoporucuji jsou blbost. Je to o lidech a o tom, ze se jim nechce pocitat statika a je pro ne snazsi projektovat domy s 50cm zdi. Mame projektanta na VPC a naprosta spokoenost, zdi 17.5cm pokrovni, velke otvory na HS portaly (jeden 4m) a bez jakehkoli problemu. VPC ma idealni vlastnosti, paradni akumualce tepla, tzn v lete je vevnitr stale chlad, v zime naopak po vytopeni stale teplo. Samozrejme je potreba sprave zateplit. Pokud bys @neyaa_cr chtela, mrkni na nas blog, kde popisujeme nas boj s VPC od sameho zacatku krok za krokem. Stavime temer vse svepomocne a da se. Musite mit dum navrzeny modulo, aby se moc nerezalo, ale ani to rezani neni takovy problem. Za celou stavbu jsme pouzivali jen jeden diamantovy kotouc za 400kc a bez problemu. Drazku jsou tezsi, ale zadny extra problem. Staci drazky nedelat horizontalne, ale vse vest po podlaze, pak staci jen par vertikalnich drazek, co zfouknete drazkovackou za vikend (a to mam inteligentni dum se 4km kabelu). Kdbys chtela vedet vic, mrkni na nas blog www.vodnici.net a klidne se ptej co by te zajimalo.
Odpovědět
@ivusek Dakujem moc :) suhlasim tiez z nich mame postaveno,ted delame jiz omitky. U elektro to sice je narocnejsi proti bezne cihle ale kluci to urobili rychle. Maju ten diam kotuc a režu do toho :) U omitek sme dali radeji sadrove lebo u bežnych by se na Km betu musel davat dajaky mustek co i dačo stoji. Tak to sme dali rovno sadrove tam ho netrebalo davat. Idem pozriet vas blog :)
Odpovědět
Profilova fotka
@neyaa_cr Na tech drazkach je dobre, ze oproti cervene cihle se daji drazky udela uzke presne na kabel a ne drazka siroka 10cm jen proto, ze se cervena cihla drobi sotva se na ni drazkovacka jen podivala ;-). Takze pak i zahazeni je rychlejsi/levnejsi. My staveli z Vapisu, udajne maji jeste presnost i tuhost. Ohledne omitek, budeme delat taky sadrove.
Odpovědět
Profilova fotka
@neyaa_cr Aha, prehlidla jsem datum dotazu. Nejak jsem nahore zahlidla 11.dubna 2016 a myslela, ze se aktulane ptas ;-)
Odpovědět
Úplně to sem nepatří, ale třeba někdo poradí. Naše představa byla stavět z Heluzu a tak jsme si nechali udělat i projekt tedy 30 cihla 15 polyš. Jedná se o patrový dům. Stavba svépomocí. Projektová dokumentace hotová. Jenže nedávno jsem byl u známého a ten staví bungalov z VPC a materiál mě tak okouzlil, že jsem rozhodnutý udělat změnu materiálu. Moc se mi líbila pevnost VPC a když se někde dělala drážka tak se to nesypalo jak porcelán. Jenže problém je v tom, že když jsem přišel za naším projektantem tak nám změnu s tímto návrhem nechce provést. Předpokládám, že nikdy z VPC neprojektoval. Mluvil něco o tom, že stěna pod 30 cm je moc tenká a nějaká pevnost v tlaku ho nezajímala. Moje představa byla 20 VPC. U 24 už takový rozdíl oproti Heluzu nevidím. Nového projektanta si nechceme platit. Uvažoval jsem zda si nezaplatit nějakého statika, který přepočítal změnu z Heluzu na VPC. Šlo by to takto udělat? Pro představu vkládám rychlý nákres přízemí.
Odpovědět
Profilova fotka
@janod Nejsem projektant, ale z toho co vim, tak u projektovani VPC je potreba pocitat, zatimco Heluz hazi projektanti od boku. Z tohoto duvodu se mu do toho zrejme nechce Predelat dum na VPC nebude tak snadne, protoze se bude muset asi znovu spocitat statika stropy, deska,... navic koty v projektu a dalsi veci take nebudou sedet. Dalsi vec s VPC je, ze je idealni dum stavet modulo, aby se VPC nemuselo rezat (je hodne tvrde), coz znamena komplet predelat i dispozice tak, aby vse sedelo. No a kdyz to sectete, tak je to vlastne cely novy projekt a to co ted mate pouzijete tak maximalne jako studii. Na druhou stranu byt Vama do toho jdu i tak. VPC je v porovnavni s Heluzem dokonaly material, my mame dum za 17.5 a je to dostatecne. Ziskate spoustu vnitrniho prostoru zdarma navic (u nas to bylo tusim az 15m2 jestli se nepletu) jen diky tencim zdem. Pokud chcete, muzu Vam doporucit naseho projektanta p. Partiku, ten se specializuje jen na VPC. Tim, ze uz mate hotove vyjadrovacky a dalsi veci, tak by byl projekt urcite levnejsi, ale to se chce domluvit uz s nim. Kdyztak mu napiste na radek.partika@gmail.com nebo pres web http://www.atelier-partika.cz/ a odvolejte se na nas.
Odpovědět
@ivusek Děkuji za kontakt. Zkusím se optat co by taková revize projektu obnášela a rozhodneme se. Stejně potřebujeme stavební dozor tak se zeptám i na to. Ale nejspíše zůstaneme u heluzu. Ještě se zkusím zeptat zda by u nás nešla použít cihla 24 od heluzu. Jistě VPC je super materiál, ale nemůžeme si dovolit vyhodit 60000 za projekt. Stavba je jeden velký kompromis. :-) Další stavba už bude od základu projektována na VPC. Pokud se nic nezmění tak na tu 30 přidáme 20polyš a budeme mít podobné vlastnosti jako 24vpc a 20 polyš.
Odpovědět
30 Heluz + 20 EPS bude mít lepší tepelně izolační vlastnosti než 24 VPC + 20 EPS. Na druhou stranu ze statického pohledu je 30 Heluz blíže VPC o síle 17,5 - a tím byste ušetřili zbytečně zastavěné místo (nebo mohii přidat na EPS), plus by tam byla lepší akumulace .....kterou ale třeba propagátoři dřevostaveb prezentují jako nevýhodu, protože ji dřevostavby nemají :-) VPC má sice super vlastnosti, také z něj stavím, ale tepelně izoluje dost bídně (oproti dutinkové cihle, která se snaží být jak statická, tak izolační a díky tomu ani jedno nedělá moc dobře).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
@kubass co jste použily jako první šár? Myslím tím, čím jste odrušily tepelný most? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@erik1983 My akurát staviame a použili sme Porfix P6-650. Na dom 11x10m vycházali originálne IZO bloky o 30kKč viac a nakoľko sú IZO bloky polovičnej výšky, bolo to riešenie 1 vrstva IZO a 1 vrstva vyrovnávacích tvárnic.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?