Vazba rohů cihel Porotherm 30 bez použití doplňkových cihel

Ahoj stavebníci, hledal jsem odpověď v diskuzích, ale nenašel jsem přesně to co potřebuji. Jedná se mi o vazbu rohů cihel porotherm 30 bez použití doplňkových cihel. Ať se dívám jak se dívám, tak pro správnou vazbu nelze použít celé cihly. Dle doporučení výrobce musí být svislé spáry mezi jednotlivými cihlami vždy ve dvou sousedních vrstvách přesazeny alespoň na délku rovnou větší z hodnot 0,4 x výška cihly což u broušených cihel znamená 10 cm. Stavebniny mi zaslaly cenovou nabídku, kde jsou zahrnuty jen celé cihly. Prosím o praktickou radu jestli mám raději přiobjednat rohové cihly a poloviční nebo si vše řezat. Pořídil bych si pilu aligátora, kterou bych po stavbě poslal dále. Děkuji
Odpovědět
Možné jsou oba způsoby. Přimlouvám se ale pro systémové řešení doplňkovými cihlami.
Odpovědět
Já si myslím, že stejně budete muset celkem dost řezat i když bude dům navrhnutý do modulu, takže rovnou můžete vesele dořezávat, stejně to budete mít děravé jak cedník, zateplení je u takového zdiva nutnost, stejně tak dokonalé utěsnění soklu ať vám pod tím netáhne. p.s. jaké máte důvody použití zrovna tohoto zdiva?
Odpovědět
@rimmer Pokud člověk nechce stavět z ytongu a projektant neumí projektovat z VPC tak těch variant moc není. Osobně by bylo lepší therm 24 a zateplit, ale i tak to pořád ujde při rozumném zateplení. 30+20 je pořád snesitelná tloušťka.
Odpovědět
@fujit A co tohle? http://www.best.info/nas-sortiment/zd... http://www.be-tong.cz/
Odpovědět
@fujit Pokud projektant neumí VPC, tak to není projektant, ale neschopný amatér a nebo je jen líný něco překreslit a u takového bych se bál nechat cokoliv jiného navrhnout. VPC není žádná exotika. Ytong (potažmo každý pěnobeton) má oproti cihlovzduchu daleko více předností, ale to bychom byly u debaty co je lepší a na to je na netu nekonečně vláken. @kofejn : Vy už jste z toho stavěl? Já jen, že betong a vnitřní zateplení budu realizovat u svého bungalovu a tak se hodí další reálné zkušenosti.
Odpovědět
@rimmer Ne, zatím jen o stavbě uvažujem. A betonové tvárnice by byla jedna varianta, kterou bychom to zvládali snad i svépomocí. Nebo by to měl zvládnout každý zedník. Jestli na stavbu dojde, tak to bude dům do patra a zateplení vnější. Tohle určitě znáte, že? https://www.modrastrecha.sk/blog/mio2...
Odpovědět
@rimmer Aby se mi osobne VPC vyplatilo tak by muselo byt naprojektovane z 17,5 a takoveho jsem nikoho v okoli nesehnal. Za 24 ty penize nedam zase tolik uzitku mi to oproti thermu neprinese. Mate pravdu, neni treba se tu dohadovat v cem je lepsi therm a ytong. Za sebe osobne proc jsem nechtel ytong tak to bylo nasakavost, neprozvucnost, vyssi cena protoze se barak bude zateplovat, mensi akumulace.
Odpovědět
@kofejn jj to už jsem viděl, to se jen tak nezapomene. :-) Jo no pro patrák bych s vnitřním zateplením dost váhal, já půjdu do bungalovu, takže tam je jasná volba. @fujit to máte v okolí fakt bídu s projektantama, takto by jste ušetřil alespoň místo. Do Ytongu vás přesvědčovat nebudu, to by bylo asi stejně zbytečné a na dlouho.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?