YTONG + PORFIX + HELUZ - pěna či malta

Ahoj, mám nejspíše hloupou otázku. Co se HELUZ týče tak zde se dává pěna místo malty a YTON + PORFIX zde je možné dávat také pěnu či už je třeba maltovou směs.
Odpovědět
No, možné je vše. Existují i zdící pěny na pórobeton. Když se po tom však začnete trochu pídit, zjistíte, že ani Ytong, ani Porfix toto řešení nedoporučují. Ytong dříve v Německu nabízel systém zdění Dryfix s lepením na jejich PU lepidlo. Co jsem se bavil s technikem, tak při certifikaci pro ČR byl však problém a tento systém zde tedy nezavedli. Nicméně - znám několik staveb, kde to bez problému několik let funguje. Sám jsem však byl nyní před rozhodnutím, zda zdít příčky na maltu nebo na pěnu, ale i přes to, že s pěnou by byla lepší práce a mohl bych příčky vyzdít přes zimu, použiji raději tenkovrstvou maltu u které mám větší jistotu, že se mi nezačnou někde prokreslovat spáry. Mimochodem - zdění cihel na pěnu je super věc - jen pozor - pevnost zdiva v tlaku je pak výrazně nižší.
Odpovědět
U Heluzu (broušených cihel) máte možnost zdít na maltu pro celoplošnou tenkou spáru (malta SBC) nebo na maltu pro tenkou spáru (malta SB) a nebo na pěnu. Pevnost zdiva v tlaku klesá v pořadí takto uvedených variant. Tedy SBC nejlepší, SB horší a pěna nejhorší. Já jsem si vybral SBC maltu ;) byť je o něco pracnější. Co se materiálu týče, tak je to fuk maltu nebo pěnu dostanete k cihlám "zdarma". Tedy není pravda, že se dává pěna místo malty. Přesnější je, že pěna se dá někde použít, ale nelze jí vždy nahradit maltu. A zbytek už shrnul daidalos výše ...
Odpovědět
@medunovi Vše je u všech těchto 3 výrobců detailně popsáno v technických listech a postupech, vše je možné dohledat na příslušných www stránkách.
Odpovědět
Zdravím. Budu příští rok stavět z Ytongu a budu dávat maltu. Švagr stavěl z Porothermu a dával pěnu. Obecně se na pórobetón dává spíše malta, jak je psáno výše
Odpovědět
@jaqkes Malta ne, dává se tenkovrstvé lepidlo.
Odpovědět
@netmaster Špatně - není to lepidlo, ale malta pro tenkovrstvé zdění nebo tenkou spáru.
Odpovědět
@daidalos44 Máte pravdu, tak je to správně v případě produktu od Xelly. Nicméně konzistencí i zpracovatelností je to blíž k lepidlu, než klasické cementové maltě. A většina ostatních výrobců této směsi, jí říká lepidlo na porobeton.
Odpovědět
@netmaster https://www.ytong.cz/ytong-zdici-malt...
Odpovědět
@jaqkes Ano to vím, Xella tomu říká zdící malta pro tenkovrstvé zdění. Ostatní výrobci prakticky toho samého, tomu říkají lepidlo na porobeton.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Dobrý den chtěl bych otevřít znovu tohle téma a chci se zeptat. Zakládám stavbu ( Obvodové zdivo YTONG LAMBDA ) a nevím jakou zakládací maltu. Ta od Ytongu originál stojí snad 350 kč za 15kg pytel což je pro mě přes čáru a chci se zeptat zda není levnější alternativa podobné kvality. Někdo mi říkal že normálně zakládal na PCI Pecicret® K 01 ( 30 kg asi za 100 kč ) Tak se chci zeptat zda tu nejsou i jiné zkušenosti a varianty. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@jirca456 Pokut ten pytel stojí 350 kč/15kg, tak to bude nějaká termo malta, takže jestli máte yt lamda, tak předpokládám, že zateplovat nebudete. Druhá věc je jak bude vyřešený ten detail u základová spáry. Hlavně jestli v dnešní době řešíte, že za pytel je 350kč moc, tak to hodně štěstí v průběhu stavby. Pokud chcete vážně ušetřit a neřešíte termoizolační vlastnosti, tak si kupte žlutý písek a unimalt 14. V technickém listu si pak najdete poměr pro zdění a je to.
Odpovědět
@slamer nemám na rozhazování šetřit budu na všem už jen v tom že si na střechu nekoupím řezivo, ale po známosti kulatiny a ty si nechám odvést na zdejší pilu a nechat si vše vyrobit atd atd... Proto se ptám zda tam stačí obyčejná zdící malta PCI K01 a nemusím tam sypat nějakou termoizolační od ytongu nebo cemixu 5x dražší. A zateplovat budu grafitovým polystyrenem ještě fasádu samozřejmě i přes to že se jedná no Lambda YQ.
Odpovědět
Článek se načítá
@jirca456 pokud chcete ušetřit tak unimalt a písek. Když budete zateplovat bude tam totiž tepelný most. A ještě doporučuji nedávat maltu až do kraje ale nechat třeba 5cm na každé straně volně a tam pak nafoukat pěnu a tím se ten most odstraní.
Odpovědět
@edison101 ten tepelný most při použití normální malty místo termoizolační tam nevznikne, jelikož stejně se dnes zatepluje podlaha (20 až 25 cm vrstva polystytrenu) a ten první šár prakticky utopíte v izolaci.. takže "tepelný most" na spodní stranu izolace je zcela zanedbatelný. @jirca456 můžete založit na normální maltu, pokud budete zateplovat podlahu cca ve výšce prvního šáru tvárnic.. zde je termoizolační malta zcela zbytečná.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirca456 To my trochu nedává logiku, když chcete na stavbě ušetřit tak proč jdete do varianty YQ + zateplení? To moc ne ušetříte a tím že dáte polystyren tak ty vlastnosti YQ totálně zazdite. Takže si vlastně koupíte drahou tvárnici kterou už nemusíte zateplovat a přes to ji zateplíte. Asi bych přehodnotil vaše úvahy a začal tím že koupíte klasický porobeton klidně hebel když chcete ušetřit na všem a na to dejte polystyren. Pak to logiku má.
Odpovědět
@jarin1 to už je asi passe když je na stavbě X palet Lambda YQ, ale 375 na tu se menší vrstva grafitového polystyrenu dává ne ? Vím že se nezatepluje ta 450ka. Četl jsem i tady různé diskuze a přijde mi že 50 lidí zatepluje 50 lidí nezatepluje, pak aby si člověk vybral když po 5 minutách čtení má hlavu jak pátrací balón 😄 , ale jen do mě já si rád nechám poradit. Beru si k srdci každý názor a pak se rozhoduji.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirca456 jen říkám svůj názor a to co vím. Nicméně tu 375 není třeba také zateplovat, nás soused ji má a říkal že má příjemné teplo, topí krbem a podlahovkou s elektro kotlem myslím.. Prý stačí málo a fakt je teplo. Další kamarád teď stavěl z 375 ale porfix a tu zateplil snad 5 cm polystyrenu. A taky dobrý. Teď záleží co máte v projektu pokud máte psáno že se bude i tak zateplovat tak to budete muset dodržet. Ono jsem to myslel tak že když je na výběr materiál bez zateplení tak ho prostě nezatepluji a od samého začátku se s tím počítá. My máme postaveno z YQ 550 bez zateplení a musím říct že i když tam ještě nejsou omítky a zateplena podlaha tak to funguje skvěle. Tyhle diskuze a rozhodování mám už za sebou 😄 jen záleží na vás do čeho půjdete, my šli cestou výhod ne zateplené ho zdiva a to je mechanická odolnost venkovní zdí. A o jeden pracovní postup méně. Co se týče té Malty tak doporučuji ji dát přeci jenom vám zajistí izolaci zdiva od paty základové desky, jediné co jsem teď našel je termalica 17 kg za 195kc. Píší teda že je to na Porobeton termalica 🤷‍♂️. Ale zase tady to není tak velká položka aby vás to zrujnovalo. Pokud chcete ušetřit a budete zateplovat tak použijte Maltu od weberu Weber mixmont na zdění tvárnic místo originální Ytong je o dost levnější, já ji musel vzít na část příček protože Ytong nikde nebyl, to bylo v době korony kdy byl "nedostatek materiálu" 😄.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirca456 jak jsem psal, tak použíjte unimalt + žlutý písek. Ono i tapytlovaná levnější malta bude dost drahá 🙂.
Odpovědět
@doog pokud přijde tolik izolace na podlahu tak to je opravdu zbytečné tam most nebude. @jarin1 třeba já mám porfix 30 a do zimní jsem nestihl zateplit a myslel jsem že zmrznem ale v klidu kolem deváté večer kotel vyhasnul v domě jsem měl 23-24 stupňů a ráno ikdyz bylo -15 teplota neklesla pod 21 stupňů. Teď začínám nalepovat 14cm šedého polystyrenu tak jsem zvědav na příští zimu.
Odpovědět
Profilova fotka
@edison101 Jak se topí pravidelně tak se stěny naakumulují a ta teplota tolik neklesá. A je jedno z čeho ta zeď je, když vezmu v potaz cihlovou bytovou v které zatím bydlíme tak teď po zateplení cca 10 cm šedého polystyrenu je tu teplo a vypínáme topení a to začli zateplovat teď v průběhu března kdy teploty padaly pod nulu. Takže to zateplení bude znatelné určitě. Náš dům jsem začal vytápět zhruba v lednu kdy jsme zaklopily strop izolací a když jsem topil od 9-20 h tak druhý den teplota klesla vždy o cca 2 °C a to je to bez izolace podlahy a omítek jak vnitřních tak venkovních. Takže až bude tepelněizolační venkovní omítka a vnitřní sádrové tak se ničeho neobávám. 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?