Zdeni z VPC od Kalksandstein - obavy

Profilova fotka
Zdravim vas, zacli jsme stavet z quadro bloku tl 20. Byl jsem se mrknout na stavbu a zaclo me vrtat hlavou nekolik veci. Zdi jsou utle a rozpon mezi stenami je kolem 6,5 metru. Kdyz ksem zkousel trochu vzit za ten blok, hejbnul se celekm bez problemu. Zacinam se obavat, ze lepidlo je tam jen pro smich a defakto to drzi jen vahou. Zaclo me vrtat hlavou namahani na smyk, napr pri vetru. Nemuzu z toho spat. Co si myslite kdo s tim mate zkusenosti, jak moc je na snade se obavat.
Odpovědět
Věnec to zpevni, staví se i z 17, 5 cm
Odpovědět
Profilova fotka
Ja vim, ze to zpevni, presto ten smyk tam musi byt. Nebudeme mit pevne stropy, ale jen krov na pozdenicich.
Odpovědět
My máme vyzdeno z kalksandstein 24 a 17,5, příčky 11,5. Máme spiroll strop, dost nosných stěn s věcem. Omylem jsme vyzdili o jeden šár v 1NP navíc a pak jsme to bourali a zase tak lehce to nešlo. Nepoužívali jsme maltovací sáně, zedník to dělal klasicky. Tupé spoje jsme dělali mrazuvzdorným flexi lepidlem na obklady a dlažby dle doporučení z Kalksandstein.
Odpovědět
Profilova fotka
No ja tech nosnych sten tolik nemam. Pro predstavu, nosne steny jsou ve dvou na sebe nalepenych obdelnicich o rozmerech 6,4 x 16 a 6,4 x 10 m. Meli tam byt vazniky , ale predelave projekt na krov, aby se to zpevnilo. Klastiny budou skoro na pozednici, ne jako hambalka. Stejne tomu neverim 😕
Odpovědět
Mám stejnou zkušenost. V práci jsme zdili na lepidlo a omylem jsem se opřel o tvárnici co se zdila den předtím a ulítla jak malina. Byl jsem v šoku jak to lepidlo špatně drží. Proto když jsem stavěl doma, měl jsem jasno v tom, že jedině na pěnu. Ta drží výrazně lépe. Ale stavěl jsem z třicítky. Do dvacítky bych v životě nešel nejen kvůli izolaci, pevnosti ale i k kvůli zasekávání odpadů a vody do zdi.
Odpovědět
Mám kKM bety 20cm tl., a když bylo správně namíchané lepidlo tka cajk. Když bylo suché i tvárnice suchá/horká tak to rychle vyschne a neslepí, je třeba dodržovat techn. postupy.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdil jsem od KM bety a cihly take po 4 dnech nedrzi. Zakopany pes je v tom, ze do lepidla davaji nejakou chemii, ktera ma na starost pomale tvrdnuti, aby se predeslo rychlemu proschnuti v lete. Verte mi, ze po mesici to neurvete a praskne vsechno kolem, jen ne ve spoji.
Odpovědět
Profilova fotka
Diky za info. Snad mate pravdu. Kdyz si to clovek nestavi sam, tak je z toho na svestku. Co se tyce namaceni pred zdenim, to nedelaji. Vzit hadici a trochu pokropit je asi velkej problem.
Odpovědět
Profilova fotka
@frantisek_odvarka nez prijdou, tak jim rano ty palety pokropte ;) Smysl to ma
Odpovědět
Profilova fotka
Mate recht, vemu hadici a zleju to, ze to budou mit mokre i na dalsi tyden 😄
Odpovědět
Mám Kalk 17,5 cm, každou cihlu jsme potápěli do kýblu s vodou, stavěli jsme sice ve větších vedrech, než jsou teď, ale rozhodně to má smysl i v tomto počasí, navíc to doporučují v návodech. Cihly drží velice dobře, zapomněli jsme vynechat u terasy na překlady a nešly úplně snadno odmlátit pryč. I při zakládání oken, když jsme omylem dali cihlu navíc, tak do pár minut šla sakra špatně oddělat. Ale zdili jsme si sami a poctivě. Rozpon mezi nosnými stěnami máme max. 5 metrů, bez pevného stropu s vazbou a v pohodě. 3 metrové stěny nám stáli bez věnce asi 3 měsíce a cajk.
Odpovědět
@frantisek_odvarka @1karel1 Zedníci říkají, že voda jsou jejich hřebíky. Jenže je to moc práce a tak na to "řemeslníci" kašlou.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@frantisek_odvarka zdili jsme z Vapis 17,5 obvodové a 11,5 příčky. Cihly je potřeba navlhčit, ve vedrech namočit. Když jsme museli nějakou sundat, tak jsme museli opravdu mlátit palicí - ale šla. Jinak jsem ale strach neměla, cihly drželi že jsem se mohla žebříkem opřít o stěnu z miinulého dne. Otázka je jestli se dodržuje technologický postup...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?