Zděný bungalov - z čeho stavět?

Uvažujeme o stavbě menšího bungalovu cca 12x12 m. Jsme oba laici, doteď bydlíme v paneláku, takže o toto téma jsme se nikdy předtím nezajímali. Přečetli jsme několik diskuzí a nejsme o nic moudřejší než na začátku. Otázka je jednoduchá. Obvodové zdi se zateplením nebo bez ? Na výběr je pro začátek 30 cm obvodové zdivo + 20 cm zateplení nebo 50 cm ( Heluz family 2v1 broušená ) bez zateplení. Jak je to v případě nezateplení s tepelnými mosty ? Děkuji za každý názor.
Odpovědět
1
2
Mnoho krát probírané téma na všech možných fórech. Opakuji oba systémy mají své pro a proti a také své zastánce a odpůrce a nikdo vám optimální skladbu neřekne protože neexistuje. Budete se muset rozhodnout sám. Něco málo a výhodách a nevýhodách viz profil a www.
Odpovědět
Dobrý den, jak píše travas, tohle bylo rozebráno už hodněkrát, já bych jen dodal, že zde je očividné jak krásně funguje marketing, vy tomu na jednu stranu vůbec nerozumíte a ptáte se na úplný základ a na druhou už máte vybráno zdivo, které by jste tam dali a které zrovna dle mého soudu je jedna z nejblbějších možností z čeho zdít a na základě diskuzí kterých na vás po použití vyhledávače vyběhne také celá řada nejsem sám. Takže doporučuji hledat a číst, vše už bylo řešeno.
Odpovědět
@rimmer souhlasím s tím, že tomu vůbec nerozumíme. Zdivo nemáme vybráno ani omylem, jen jsem zkusmo napsala dvě z věcí, které se nám zdály v tuto chvíli nejlepší. Máme domluveno s kamarádem který staví bungalov návštěvu tak se zkusím nachytřit i tam :-) . V každém případě děkuji za odpověď a přeji hezký den. Je mi jasné co člověk, to názor. Mě šlo zatím jen a pouze o zkušenosti lidí, kteří jsou se stavbou daleko před námi a mají již nějaké zkušenosti.
Odpovědět
Já víc jak rok studovala různé diskuze. Ptala sel lidí. I z oboru, i těch co zrovna staví, nebo bydlí v novějších domech. nakonec jsme se nějak rozhodli. Na první schůzce s projektantem jsme si nechali od něj vyčíslit plusy a mínusy podle jeho názoru. Utvrdil nás v našem výběru. Stavět chceme teď na jaře. Přízemní dům, v podkroví bude komora/pracovna/půda. zdivo volíme 30cm a zateplení 16cm (zvažovali jsme i 20cm ) No moc sem nepomohla co? :D
Odpovědět
@kabelitka Pomohla už tím, že jsi odepsala :-) jaké zdivo jste nakonec zvolili ?
Odpovědět
@evaluna jooo to já přesně nevím. Nejspíš heluz nebo porotherm - prostě červená cihla. příčky, ale budou z ytongu
Odpovědět
@evaluna ani to, ze lidi napisi z ceho stavi ti nepomuze, kazdy si bude hajit to svoje. My mame 30 cihlu a 15 EPS. 2v1 jsem nechtela-nevydim vyhody a cena je mnohem vyssi. Cihlu bez zatepleni jsem nechtela, bala jsem se tepelnych mostu-staveli jsme na klic. Ale kolik ceho by vam mel nekdo spocitat podle tepelnych strat, vytapeni.....
Odpovědět
@bamak já zatím jenom sonduji, píši si poznámky, sleduji fóra. Známí totiž stavěli z Heluz family aby nemuseli zateplovat. paní prodává ve stavebninách tak si to pochvalovala. Ale podle diskuzí bych se chtěla vyhnout právě těm tepelným mostům jak píšeš. :-( díky za odpověď
Odpovědět
@bamak je jasné že si každý hájí to svoje, jenom mě zajímaly názory a rady zkušenějších stavitelů :-)
Odpovědět
@evaluna jak vim, jak to myslis, taky jsem si tim prosla :-) . Takze muzu zodpovedne rict, ze ti diskuse spis poplete hlavu. Takze pokud nehledis na penize, pak stavte z 2v1, pokud ano, tak tenka cihla-30, nekdo dava I 25-ale tam kdyz zasekas rozvody tak ti z cihly moc nezbyde a na to zatepleni ;-) .
Odpovědět
@bamak na peníze budeme hledět určitě, protože si chceme vzít úvěr a až se nastěhujeme můžeme prodat byt, ve kterém v současné době bydlíme. Zatím jsme ve fázi postavíme si na stáří domek. A teď to začíná být zajímavé a troufám si říct, že jestli do toho půjdeme tak nás čeká asi ještě hodně rozhodování :-) děkuji za odpověď :-)
Odpovědět
Za me 30+20 izolace, z duvodu uspory prostoru a lepsich hodnot jinak asi porotherm na penu nebo lepidlo, na maltu urcite ne
Odpovědět
Článek se načítá
@melin6 náš známý zedník nám říkal, že teď stavěli spoustu domů na pěnu. Celkem to chválil. Děkuji za odpověď a přeji hezkou neděli :-)
Odpovědět
Jo a nejlepší je stavět na pěnu nevyplněné cihlovzduchy, ať tam může krásně proudit vzduch od soklu až k věnci a tam spárama pryč, navíc je zdivo o 30% méně pevné než lepidlo. Dovolím si překopírovat jednu stať: Časopis Deutsches Ingenierurblatt ve svém květnovém čísle informuje, že třebaže je provádění zdiva za pomoci PU-pěny náhradou za klasické malty v Německu již zakázáno, nechal „svaz maltařů“ – Industrieverband WekMörtel (IWM) u několika nezávislých institucí provést statická měření. Výsledky zatěžovacích zkoušek jsou jednoznačné: nezávisle na použitých tvárnicích vykazují stěny zděné s PU-pěnou značně sníženou únosnost. Největší pokles, téměř třicet procent, vykázalo zdivo z tvarovek s velkými dutinami. Deformace při zkouškách je až 6x větší než u zdí zhotovených s minerální maltou. PU-pěna způsobuje mimo jiné to, že se při nanášení nedá regulovat množství a vlastnosti zdiva jsou extrémně ovlivňováni změnami vlhkosti a teploty. A navíc, ekologická bilance Institutu pro stavební fyziku Fraunhofer hovoří o tom, že výroba PU pěny potřebné pro jeden m2 zdiva vyžaduje trojnásobek primární energie než výroba klasické malty… Tolik asi k pěně, chápu ale že zedníkům se s tím dobře pracuje, je to rychlé a pohodlné.. Lidi neblbněte s těma cihlovzduchama, jsou náročné jak na provedení, tak i cena je vysoká a jejich jedinou předností je akumulace (oproti např. Ytongu), ale při požadavku na tohle není nic jednoduššího, než postavit masivní příčky, v podlaze máte také několik kubíků betonu a nebo anhydridu, akumuluje i vnitřní vybavení.. Když už stavět z nějakého konvenčního materiálu, tak sáhněte třeba po pórobetonech, ty jak dobře izolují, tak netvoří tepelné mosty a dají se krásně řezat, tvarovat, drážkovat.
Odpovědět
@rimmer děkuji za vyčerpávající odpověď :-) jak jsem psala výše, jen sonduji půdu. Možná že to řemeslníci stavěli na pěnu dle požadavku zákazníka :-) , nevím. Můj otec byl zedník a ten by je asi hnal lopatou ze stavby. Ale dnes je spoustu nových materiálů a postupů. Jenže kdo se v tom všem má vyznat :-(
Odpovědět
@evaluna hlavne je to suchej proces, nepotrebujes krome rezani elektrinu a nemichas nic 😉
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme si tímhle stádiem také prošli a vlastně co krok na stavbě, to nějaké rozhodování... stavíme z Porfixu + 20 cm zateplení ;-)
Odpovědět
@rimmer Svaz maltařů :D ..to je jak když se tady zeptáš výrobce tepelných čerpadel, jestli je lepší čerpadlo nebo plyn...
Odpovědět
@petr13 presne tak, navic na maltu se uz vubec nevyplati a je to zdlouhavy a namahavy
Odpovědět
Doporučuji hledat v diskuzích nedávno tu byla docela velká diskuze o tom "správném" zdivu :-D Já např. vybral VPC (vápeno písková cihla) KMBeta 200mm tloušťka nosných stěn + příčky 115mm. + 280mm zateplení bílým EPS 70. Proč z mého pohledu: + příznivá cena (je třeba si spočítat kolik tě bude stát 1m2 zdiva + jaké nabízí vlastnosti) cena mě vyšla 640Kč/m2 za zdivo + musíš počítat zateplení cenu za m2 dohromady a porovnávat. + zabere málo místa = vetší užitná plocha (zkuste si porovnat např. 20cm tloušťku vs. 44cm tloušťku - jedná se až o desítky m2 užitné plochy) + masivní, pevný, přesný materiál + je to písek s vápnem, takže prý zdravotně nezávadné :-) + výborně akumuluje (teplo nebo chlad :-)) + má také dobré akustické vlastnosti - nejde do něj dloubat tak jako např. do Ytongu/Porfixu - což je výhoda/nevýhoda jen při realizaci kdy se dělají drážky atp. - každopádně se správným nářadím se do toho řeže snadno (např. drážkovačka s diamantovým kotoučem) - je těžká (což je nevýhoda jen při výstavbě), je masivní Doporučuji navštívit nějaké stavebniny osobně a ty cihly si ošahat, heluzy, porothermy, ytongy, porfixy a ostatní. Podle toho si udělat obrázek a možná se i přiklonit k tomu co Vám bude sympatické :-) Závěrem, většina konstrukčních systémů je OK ať už se zateplením nebo bez, vždy je třeba si ohlídat tepelné mosty (ideálně použít systémové řešení, který nabízí a doporučuje daný výrobce). A pokud narazíte na diskuzi zda dům se zateplením dýchá nebo ne, tak se tomuto tématu vyhněte a neřešte - je to pouze marketingové haló. Stavbě zdar! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@evaluna Pročítat diskuze je určitě fajn - pomůže vám to utřídit si trochu myšlenky a zhodnotit co vlastně chcete. Doporučuju zhodnotit výhody a nevýhody každého řešení a to s ohledem na Vaše představy. Pro někoho výhoda může být pro druhého nevýhoda ;-) My například vybrali VPC (buď Vapis nebo KS) protože má dobré akustické a akumulační vlastnosti. Je pevný a přesný .. prostě přesně ty důvody, co píše liskastavitel :-) Nadruhou stranu právě ta pevnost, která se projevuje vysokou hmotností cihly může být pro někoho nevýhoda při stavbě svépomocí. Prostě si to radši postaví z Ytongu než aby tahal těžké cihly :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Já také vybral VPC,má dobré vlastnosti.Jsou pevné i těžké ale pro srovnání když někdo chce silnější zdivo ať už Porotherm 44 (20kg) Ytong 45 (23kg) VPC 24 (19kg) tak zase tak těžké nejsou :-)
Odpovědět
@qeszi děkuji za reakci, pravdou je, že mi z toho jde hlava kolem dokola😳😳😳
Odpovědět
@petr13 tak mě by určitě napsali že plyn😉
Odpovědět
@lisakstavitel díky moc za příspěvek a hlavně za vysvětlení. Jak jsem psala výše, jsme panelákové typy, takže předpokládám, že bude ještě veselo😂dnes jsem zkusila kolegu v práci, kupovali už hotový dům z čeho mají ten dům postavený. Odpověděl mi, že z cihel a nevěděl ani z jakých😔. A já blbec se tady stresuju a zvažuji co a jak by bylo nejlepší. Co mě zarazilo bylo to, že k tomu domečku nedostali původní projekt😳asi by mi vadilo kdybych nevěděla kudy mi vede elektřina a voda.
Odpovědět
@lucka_dc díky za komentář. Psala jsem kamarádce, že ještě pár let na Modré střeše a budu si ho moct postavit sama😊
Odpovědět
@jarda87 děkuji za zprávu, mrknu na VPC, zajdeme do stavebnin a uvidíme😊když si uvědomím co nás všechno ještě čeká za rozhodování jsem mírně orosená už teď😂přeji hezký den
Odpovědět
Zdravím, moc pěkně a nekomerčně je popsaný domek z VPC na stránkách www.jarosovi.cz nebo vodnici.net. Mám postaveno z VPC, ale takto to odprezentovat, tak jako to mají zmínění, rozhodně neumím.
Odpovědět
Možná, že pomůže toto.http://kvalitnistavebnimaterialy.cz/
Odpovědět
@martin_fio díky za odkaz, určitě na to mrknu. Někdo je na prezentace šikulka a byl by schopen prodat i Eskymákům sníh. Ale to nebude určitě tenhle případ😄ještě jednou děkuji za odkaz👍a přeji hezký den
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?