Zdít na maltu nebo lepidlo?

Profilova fotka
Prosím vaše rady a názory na maltu a lepidlo. Raději bychom na lepidlo. Je to rychlejší a prý i tepelně lepší, ale bude nám stavět nebo hodně pomáhat táta a ten je zastánce malty a o lepidle nechce slyšet :-)
Odpovědět
@ally8 Nejsem znalec, ale naše zkušenost je taková, že lepidlem to jde fakt dobře a rychle. Dělali jsme to sami bez zedníka. Výhodu to pak má i v tom, že je to lepší na vysychání novostavby.
Odpovědět
Myslím, že otázka je špatná. Měla by znít "na lepidlo nebo na pěnu?" Na maltu už nezdí nikdo, protože je u toho velká spotřeba malty a malta je největší ztráta tepla ve stěnách. Chápu, že staří zkušení zedníci se neradi odvrací od toho, co dělali celý život, ale věřím, že když bude zdít na lepidlo, bude si to nakonec pochvalovat.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdil bych s takovým pojivem, co doporučuje daný výrobce zdících materiálů. Jde zejména o tepelně izolační vlastnosti, v druhé řadě je teprve cena... Nastudujte si, jakým způsobem se to lepidlo nanáší, ne že to tam zedník kydne jak hrachovku na talíř :-D
Odpovědět
Profilova fotka
děkuji za rady. Zkusíme tátu ještě ukecat a doufám, že snad taky změní názor :-)
Odpovědět
Profilova fotka
nenapsala si z čeho budete zdít ? Jinak jedině na pěnu ;-)
Odpovědět
Přesně tak ...dnes jedině na pěnu. Pěna může mít jedinou nevýhodu ...pokud uděláte hodně blbě základy tak tím jak je zdivo na pěnu "celistvé" tak se případně prasklina vinou základů projeví třeba najiném místě než je to problémové :). ...ale myslím že takto nelze uvažovat takže na zdít na pěnu má jeno výhody. Je to rychléa čisté. Další peníze ušetříte na vnitřních omítkách, nejde do domu tolik vody. Příčky mají větší únosnot. Tepelně je to lepší.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
my bude používat tepelně izolační maltu. Tato malta už není o tom, že jí musí být kvanta. Jen je více práce s mícháním. Kamarádi také zdili na maltu a nemají žádný problém a to již rok bydlí.
Odpovědět
i když je toto téma pro tazatelku asi pasé, já bych pěnu nebral.... http://www.fermacell.cz/cz/content/ar...
Odpovědět
Profilova fotka
hlavně si dejte pozor, aby jste koupili správný typ tvárnic, na dvou stavbách jsem viděla, že koupili porotherm na lepidlo a zdili na pěnu...a ono to jedno není, hrana je jinak upravená
Odpovědět
I u pěny se najdou nevýhody. Tvárnice nejsou uzavřené, jako u celoplošného lepení, takže v nich může nastávat proudění vzduchu a proudění = předávání tepla = ztráty. Pěnou také nelze zdít za větru, lepit ano. A dle technických listů výrobce je pevnost o 30% nižší proti lepidlu (přímo se tím nikdo nechlubí, obvykle to najdete jako obrácený údaj a sice že se chlubí, že zdění na lepidlo je o 30% pevnější, než zdění na pěnu). My zdili na klasickou maltu, jen uprostřed jsme maltu přerušili a vložili proužek polystyrenu. Na stavbě (bez fasády) není termokamerou vidět žádný problém se spárou. Je mnoho jiných problémů, které jsou mnohem vážnější a vůbec nesouvisí s maltou, lepidlem ani pěnou :) Mrkněte na fotky http://www.infravize.cz/ukazky_mereni
Odpovědět
Nám pěnu nedoporučili kvůli pevnosti ve smyku. Máme vysoký dům a na to prý není vhodná...Takže zdíme na lepidlo :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?