Zdivo Ytong 25 vs. Vapis (VPC) 25 - na pasivní dům

Dobrý den, při poptávání materiálu jsme zjistili, že by nám mohl satčit Ytong 25 namísto naprojektovaného 24 VPC zdiva. Dokonce bychom splnili větší dotaci na pasivní dům. Tak ted váháme jestli jít do Ytongu skrz cenu. Máte nějaké zkušenosti?
Odpovědět
1
2
Hodinky jako holinky, obojí se natahuje .:-) Ted vážně - obojí jsou vlastnostmi dost odlišné materiály, byť vypadají podobně a jeslti Vám to někdo takto řekl, (a nebyl to statik, o čemž pochybuji), tak by si zasloužil pár facek. Ytong má výrazně niižší statiku a z Ytongu 25 bych si dovolit stavět s trochou nadsázky max. psí boudu.. Vůbec neříká, že Ytong je špatný materiál (má mnohem lepší tepelně izolační vlastnosti a při nižší náročnosti na tepelnou izolaci se nemusí dodatečně zateplovat ; snadno se řeže) Takže ano, teroreticky to zaměnit jde, ale musel by to posvětit (předělat) projektant a znovu přepočítat statiku. Určite by byl ale Ytog silnější.
Odpovědět
Kdo vám řekl že by vám vyšel vice energeticky usporny dum z Ytongu nez z VPC ?
Odpovědět
@mp77 nám to sdělil projektant, že to můžeme zaměnit v projektu, jen to máme nahlásit a my ted tápeme, protože nám by se to cenou i vyšší dotací hodilo, jen já osobně se bojím té pevnosti, přecijen okolo se zdí 30ytong ne 25 tkou. Bude se jednat o dům s podkrovím, takže VPC se zvolilo do projektu to silnější ne ta 17tka.
Odpovědět
@hansoi pokud projektant naprojektoval VPC 240 a jedná se o bungalov, tak vám u něj 250 ytong neprojde :) . Bungalovy z VPC se běžně staví ze 175 nebo 200 mm. Jinak ytong 250 by neměl být problém. Běžně se staví domy z ytongu 300 P2-400 a problém tam nikdo nehledá. To na tom ytong P4-550 bude v šíři 250 lépe. Já mám postavený bungalov z 250 ytongu ve kterém mám dvě ztužující vnitřní zdi. Délka domu je 16,5 m. Dneska jsem někde viděl příspěvek, kde staví dům z 200 mm ytongu. Podrobnosti nevím. Najděte tedy projektanta, pro kterého to nebude problém.
Odpovědět
@hansoi teď vidím další odpověď, tedy to s VPC beru zpět, ale porovnání ytong 300 a 250 pevnější platí.
Odpovědět
@hansoi my tam máme ještě 30tku polystyren v projektu, tam se prostě ytong propočítá na lepší parametry než náš stávající VPC systém. Na ytong nás nahlodal stavebník, tak jsme se zeptali a vyměnit to jde. Ted se jen ptáme, jestli bysme to měli udělat, protože rozhodnutí je na nás
Odpovědět
@r4d3k74 Děkujeme za informaci. Ono je vždy hodně možných variant a pak člověk váhá :-)
Odpovědět
Profilova fotka
jak bylo řečeno, materiály jsou to dost odlišný, takže záleží kterej je vám sympatičtější. Určitě tam bude rozdíl v zateplení. Osobně mi teda přijde u ytongu 25 málo a u VPC zase moc. Ze 17,5 se staví i dvoupatrový domy, tak bych se možná poptala i na tuhle možnost
Odpovědět
VPC je akumulační cihla. Setrvačnost při vypnutém vytápění je daleko lepší než u ytongu, stejně tak v létě VPC cihla drží pěkně chládek, zvláště u tak masivní izolace. Jinak řečeno: VPC akumuluje teplo a i když vypnete nátop, teplota v domě vám i v minusových teplotách během dne o více než 1 stupeň neklesne, teplotu v domě budete mít plus minus konstantní. Neohlížejte se na dotaci, postavte si dům z materiálu, který má pro pasiv a vnitřní klima smysl. A ytong to není.
Odpovědět
@xhex Jde o to, od jaké firmy VPC jsou - nám za to, že u Vapisu (stejně jako KM Beta) je statika, resp. pevnost cihly kapánek jiná než u kvalitního Kalksandsteinu, tak možná proto návrh v tl. 25 cm.
Odpovědět
Máme KM Betu 17,5 a prozatím spokojenost veliká. :-)
Odpovědět
@lukoid děkujeme za radu, taky jsem říkala příteli, že jen kvůli dotaci už bych to asi neměnila. Ona ta řada Ytong P4 bude cenově podobná Vapisu, zkoušíme si dát ještě poptávku pro informaci. A ke slečně a 17,5 zdiva VPC - my se na to také ptali a do bungalovu 17,5 VPC v pohodě, ale u patra skrz stabilitu zdí a osazení střechy nám bylo přímo projektantem řečeno, že bude 24 lepší.
Odpovědět
Článek se načítá
@vpc to jsem ráda, někdo říkal, že se KM Beta drolí, vyšla Vás o dost levněji než třeba Vapis nebo jste nedělali poptávku i jinde?
Odpovědět
Profilova fotka
@hansoi My budeme stavět také obytné pokroví a máme v projektu VPC 17,5. Oba projektanti, které jsme zvažovali naprosto bez problému. Únosnost to má dostačující.
Odpovědět
@hansoi Ještě tedy záleží od koho jste si to poptali, my poptávali VPC jak z Kalku, Vapisu, Sendwixu, tak ze Sil-Pro. Vapis suverénně nejlevnější, a stejně je to s Kalkem jedna firma, takže na stavbu se dovezl Kalk ...
Odpovědět
@vpc To je dost obecné tvrzení. Spíš popište, jak jste vysekávali drážky na elektro, vyvrtávali díry na krabice zásuvek a vypínačů atd. Kdyžtak i s fotem, jak KM Beta drží. Díky.
Odpovědět
@hansoi 17,5 cm je i na patro ok, se střechou žádný strach, zpevní vám to věnec. Ale bylo by lepší, kdyby si to nechal projektant staticky spočítat - takto mi přijde, že té tloušťce sám moc nevěří.
Odpovědět
lukoid- drážky i krabice rozhodně složitější než u jiných cihel, chce to více času i pořádné nářadí. Není to jak ytong, že celý dům uděláte na jeden zátah. Manžel vše dělal sám po práci, takže mu to déle trvalo, aby nezavařil vrtačku..Nepostřehli jsme, že by se cihla nějak drolila. Věncem máme zpevněny skoro všechny stěny.. hansoi- dělali jsme poptávku myslím na Kalk.. určitě byla cena vyšší a myslím, že jsme tam bojovali i s dopravou.
Odpovědět
Profilova fotka
@hansoi projektant, kterej běžně s VPC pracuje, vám patrovej dům ze 17,5 udělá s čistým svědomím, není to nic neobvyklého. Pokud s tím dělá výjimečně, tak bych si třeba ohlídala i to, aby vám to projektoval na modul a vyhnuli jste se zbytečnýmu řezání. A jak říkám, radši bych 17,5 VPC než 25 Ytong. A než dávat 24 KM betu, tak bych radši 17,5 Kalksandstein
Odpovědět
@vpc A to je právě omyl. U přesných VPC se ele rozvody drážkovat nemusí. Jen se u podlahy navrtá dírka na kabel a ten se protáhne všemi VPC cihlami až pod strop či na úroveň zásuvek či vypínače. Práce jednodušší než u jiných.
Odpovědět
@1karel1 děkuji za info, máme ten Kalkan. už dost z ruky na Pardubicko, proto jsme počítali s tím Vapisem, tak uvidíme. Projekt je již hotov, stejnětak ted máme stavební povolení, určitě šířku už řešit nebudeme, naší projektantce v té šíři věříme :) jen jsme se nechali trochu zvyklat i na ten ytong (ale asi dostane červenou), trochu se bojíme kdo nám ty těžký cihly bude chtít zdít :-)
Odpovědět
@hansoi Jak říkám, i když jsme objednali Vapis, tak dovezli Kalk nebo aspoň cihly v jejich igelitech :) Jako dle všech návodu, je ta šíře zbytečná, ale tak snad projektantka ví, co dělá. Tak to vám řeknu rovnou, nikdo, pokud to zedník nezná (i když v Čechách jsou ty cihly víc rozšířené, jak na Moravě), tak bude ***vat. Ale na druhou stranu Ytong váží kolik? Má sice nižší objemovou hmotnost, ale je delší ... tipuju takovej rozdíl to nebude.
Odpovědět
@1karel1 Zedníka, kterému smrdí práce, vykopat. Také jsem měl rozmazlené, kteří byli zvyklí na Ytong. Jenže vůbec nedomýšlí, že nejde jen o zdi, ale o zdi s určitými vlastnostmi, který ten slavný Ytong nemá.
Odpovědět
@lukoid Jasně, jestli máš 10 zedníků v dnešní době v kapse, tak ho vykopej, jen kvůli tomu, že má blbé kecy. Většina, z těch co bych si vzal já, si zanadává, ale práci udělá dobře, trochu těch nervů k práci patří, ne každý ti bude nosit 40 tun s úsměvem na rtech, ale asi máš jiné zedníky. Navíc jim jsou nějaké vlastnosti někde, oni to potřebují rovně a rychle vyzdít, že tobě bude cihla akumulovat a bude neprůzvučná je jim fuk.
Odpovědět
@1karel1 Ten zendík nemusí nikam spěchat, takže nevím, proč to chce vzít rychle - možná aby ve tři padla. Moje zkušenost je, že nadávají na vše, co neznají a co jim přijde pracné a "zbytečné". Mě zajímá to, že to udělá bez keců tak, jak to chci a jak to má být. Ve finále na práci zedníka v rozsahu hrubé stavby zase nic extra není, zvládne to každý zručnější člověk. A že je VPC těžší? Je zase přesnější než Ytong či Heluz, takže pokud je dům správně navržen tzv. modulově, jen skládá jednu tvárnici za druhou a nemusí nic řezat.
Odpovědět
@lukoid Je vidět, že jsi asi dost mimo obraz dnešní práce nebo naivní, bohužel. Schopný zedník se nezastaví a má kšeft min. na půl roku dopředu, proto se ti nebude crcat s domečkem bůhvíjakdlouho. Ve tři padla? Tys viděl zedníka končit ve tři? Mě končil v 6 a stejně tak končí i ostatní, ne-li později, pokud jedou na sebe, pokud ne skončí ve tři a jdou dělat na sebe. Tebe by mělo zajímat, že to udělá, tak jak to má být, co si u toho bude pro sebe říkat, ti může být jedno. Těžší? Fakt je 25 cm VPC o tolik těžší než 50 nebo 60 cm dlouhej ytong? Do modulu si můžeš naprojektovat každý zdivo, pokud trochu víš jak na to a pak nemusíš řezat ani ytong ani heluz. Takhle diskuze, ale není o tomto, jestli sis sehnal zedníka, kterej s písničkou na rtu ti skládal 10 cihel za hodinu a tys ho byl ochotnej zaplatit, ok, dobře pro tebe, většina lidí je ráda, že někoho sežene a ten to udělá třeba s kecama, ale dobře.
Odpovědět
Jsi zbytečně agresivní. Mimo nejsem, psal jsem, že mluvím ze zkušeností. Pokud ty máš jiné a pozitivní, je to jen dobře. Zpívat si zedník nemusí, blbě kecat ale také ne - jednou si vybral takové řemeslo, tak k němu má přistupovat se vší pokorou. Jestli ho to nebaví a má s tím či oním problém, může jít o dům dál - fakt nechápu, proč být vděčný za to, že si nějaký milostpán na mě udělal čas. Proč ta submisivita? Jsem živnostník a nikdy bych si nedovolil klientovi říkat, jak je to či ono na hovno a že mám i jiné klienty, že se mu s tím crcat nebudu - jednou jsem placen za dodání nějaké práce, tak si ji buď vezmu, nebo nevezmu. Ale pokud vezmu, nedržkuji, protože to byla moje volba. Zedníků jsem měl na stavbě několik, všichni jeli na sebe. Jen skupinka cizinců a dva Slováci dělali do setmění, Češi končili ve mezi druhou a třetí, aby (obvykle) stihli hospodu. Nejednou se stalo, že rozmíchali pytel s materiálem a nechali to zatuhnout, protože už přece padla. Ale... nikdy nemohu živnostníka nutit k tomu, aby pracoval do setmění - je dán termín dodávky a extra termíny dodání materiálu nebo souvisejících prací, kdy na stavbě být musí, ale jestli dělá 5 nebo 10 hodin denně, do toho mi, pokud dodrží termíny a dohodnutý rozsah, nic není. S tím, že zedník někam spěchá, jsem narážel na tvé "oni to potřebují rychle vyzdít". Jestli takovou potřebu mají a jsou myšlenkami už v dalším kšeftu, neudělají to pořádně. Těžší jako fakt je (pokud porovnáváme obvyklé tloušťky) - ověř si to sám, stejně tak si ověř přesnost a dostupnost např. půlených tvárnic Ytong a Heluz vs. VPC - jsem si jistej, že u Ytongu budeš při rozměrech, kdy délka není násobkem šířky, řezat kvůli vazbě vždy. U VPC se to nestane, protože se zdí natupo, a cihly jsou přesné. Stojím si ale za tím (opět ze zkušenosti), že na těchto hrubých pracích nic není a zvládne to každý, kdo při práci trošku přemýšlí a není úplně levý, takže nevidím jediný důvod, proč poslouchat blbé kecy toho, kdo si takovou práci vybral, a být vděčný za to, že si na mě udělal čas, který si navíc nějak ohodnotil - jestli blbě, jeho problém. Asi znáš ale jinou sortu zedníků než já (a mí známí či kámoši, kteří mají ty zkušenosti identické), tak je jedině dobře, že jsi takové štěstí měl.
Odpovědět
@lukoid Nejsem agresivní, pouze se ti snažím vysvětlit, že ne každý je sluníčkář, který si nezadává, když mu něco nejde podle představ, dojdou lehce křivé cihly, jsou už ty cihly těžké a tahám je to 10 šáry apod. Tohle není naprosto o žádné submisivitě, jsem též živnostník a naprosto v klidu klientovi řeknu, že to, co chce je sice možné ale za těchto a těchto podmínek a stejně výsledek bude na hovno a že existuje x jiných řešení, lepších, rychlejších. Vzhledem k tomu, že mám zedníky, vodaře apod. za zadkem denodenně, tak vím, že fakt ve 2 nekončí ani jeden z nich, všichni jedou do večera a jedou i víkendy, protože prostě práce je hodně a lidi žádní a už vůbec ne dobří. Mám v okolí 4 zedníky a dva z nich si vypínají třeba na půl roku telefon, protože by za prvé nic neudělali, jak by furt volali a za druhé by furt odmítali zakázky. Že by rozmíchali materiál a nechali ho ztuhnout? To by udělali jednou a už by se nemuseli do zakázky vracet. "Oni to potřebují rychle vyzdít" neznamená, že jsou hlavou v jiném kšeftu - tos řekl ty, v reálu to znamená, dělat rychle, dobře a efektivně a hlavně u toho přemýšlet. Ověřil sem si to, proto píšu, že tam rozdíl zas takový není. Zde byla řeč o 24 cm VPC to váží podle druhu výrobce a obj. hmotnosti 19-25 kg, a ytong tl. 25 cm váží 17-21 kg. Zas takový rozdíl to není. A to srovnávám stejné tloušťky, které zde nahrazují, což tak ve většině případů není, měloby být slabší VPC a silný ytong, kde ty rozdíly budou klesat. Ne vždy se zdí VPC natupo, je stále hodně lidí, co jej zdí napřevazbu, takže na konci zdi kvůli převazbě budeš řezat VPC i ytong, zbytek si dáš do modulu v pohodě. Přesnost si ověřovat nemusím, mám ty cihly na baráku, takže vím, že přesné nejsou, v klidu letí o 2 mm (ano vím, že to tak je v TL), takže abys měl zevnitř rovnou zeď, tak si s tím musíš trochu pohrát. Větší rozměrová nepřesnost u jiných cihel, ti moc nevadí, tam nahazuješ omítky. A já si zase stojím za tím, že ne každý má kapacity na to zdít si to sám a proto potřebuje zedníka, a i za tím, že v dnešní době nedostatku kvalitních řemeslníků, ho vyhodit za to, že si parkrát u práce zap***je, je trochu dost nerozum. Ale jo vyhod ho a postav si to sám. Mě 5 šár udělal zedník a ano taky nadával, protože cihličky ideální teda fakt nejsou a sralo ho, že to nemá dokonalé rovné, ale jsem rád že tam byl a že to udělal dost dobře i za cenu nějakých keců, zbytek už jsem si dodělal sám.
Odpovědět
"Vzhledem k tomu, že mám zedníky, vodaře apod. za zadkem denodenně, tak vím, že fakt ve 2 nekončí ani jeden z nich, všichni jedou do večera a jedou i víkendy, protože prostě práce je hodně a lidi žádní a už vůbec ne dobří." a "To by udělali jednou a už by se nemuseli do zakázky vracet." To jsou asi ty zásadní věty - ty máš zkušenosti jen s těmi šikovnými, já poptal zřejmě ty, kteří nejsou dobří a z takové zkušenosti vycházím;) Uzavřel bych to tak, že oba máme nějakou praxi a nějaké názory, které z toho plynou. "Ne vždy se zdí VPC natupo, je stále hodně lidí, co jej zdí napřevazbu, takže na konci zdi kvůli převazbě budeš řezat VPC i ytong, zbytek si dáš do modulu v pohodě. Přesnost si ověřovat nemusím, mám ty cihly na baráku, takže vím, že přesné nejsou, v klidu letí o 2 mm (ano vím, že to tak je v TL), takže abys měl zevnitř rovnou zeď, tak si s tím musíš trochu pohrát. Větší rozměrová nepřesnost u jiných cihel, ti moc nevadí, tam nahazuješ omítky." Pokud to nezdí natupo, dělají to špatně. Výrobce jasně říká, jak se to má dělat. K převazbení se při zdění natupo vkládají v tom daném místě plátky, viz obrázek. Za příp. dořezávání a vícepráce (a z toho plynoucí nadávky, jak se ta cihla blbě řeže) si pak může řemeslník sám. "Větší rozměrová nepřesnost u jiných cihel, ti moc nevadí, tam nahazuješ omítky." Také bych netvrdil. U VPC můžeš jet tenkou vrstvu sádrovky, u jiných nepřesných cihel necháš další peníze na materiálu navíc. A opravdu je zvláštní, že tvůj zedník nadával na nepřesné VPC, když konkurenční cihly jsou totálně rozlítané (Heluz je toho příkladem, viz snad i toto fórum a fota stavitelů). "Ale jo vyhod ho a postav si to sám." Ve čtyřech lidech tři dny obvodové a nosné zdivo na bungalovu 150 m2. A podle mě prostě kvalitní řemeslník nepyskuje, ale bere příp. nový materiál či postupy jako výzvu, protože se něco naučí a ještě dostane zaplaceno. Obvykle mu se založením pomůže i výrobce (u KS to tak je), takže dostane první den školení a jede se.
Odpovědět
@lukoid Též bych to uzavřel, evidentně jeden o koze, druhý o voze. Ty o kvalitě práce, já o způsobu vyjadřování. Výrobce jasně uvádí, že možné jsou obě možnosti, navíc např. u suterénu není ani jiná možnost než převazba, u rohových příček stejnětak, stejně jako doporučuje tupné spoje především mezi příčkou a nosnou. Stačí si přečíst návody, kde je navíc i uvedeno jak tu převazbu udělat ;). VPC se navíc řeže v pohodě. "U VPC můžeš jet tenkou vrstvu sádrovky, u jiných nepřesných cihel necháš další peníze na materiálu navíc." Vždyť přesně tohle píšu, potřebuješ mít VPC zevnitř rovné, abys natáhl slabou omítku, u jinýho ti to je fuk, bo je to tak křivé, že stejně nahazuješ. A to že má konkurence ještě víc rozměrově nepřesné cihly, neznamená, že si sedne na prdel z toho, že to letí jen o 2 mm. Tato diskuze je o ničem, ty chceš sluníčkáře, kteří to dle tebe nebudou dělat rychle, ale kvalitně (tzn. 3 dny ve čtyřech lidech), mě je fuk že nedává (co mi je potom, co si tam pro sebe mele), když dělá dobře a já psal o rychlosti, ale za tři dny i ve 4 lidech s tvojí prac. dobou do 3 je sci-fi to dobře udělat, takže asi tak, good luck s výběrem pohodových řemeslníků.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?