Zkušenosti - 50ka cihla bez zateplení

Dobrý den, pokud bydlíte v domě z 50ky cihly bez zateplení, jste spokojeni, nebo jste dodatečně zateplovali?
Odpovědět
1
2
6
My máme 44cm ve stěně, původně se zateplovat nemělo (Projekt z roku 2002) o tom ani neuvažoval, ale nakonec se dalo 5cm polystyrenu (2010), to proto, že se to nikomu nechtělo omítat. Náklady na vytápění možná trochu lepší, nyní teplota stěny zevnitř 20.6 a teplota v místnosti 22, venku +5C
Odpovědět
@vladimir_sacha Proč se to nikomu nechtělo omítat?
Odpovědět
omítnout EPS je snazší a levnější než čistou cihlu
Odpovědět
@mrquestion Protože jednak to zdivo bylo tak křivé, že ani polystyren to na několika místech nesrovnal, lepily se buchty lepidla klidně 2cm na jedné straně a na druhé jen pomazané, aby to bylo v lajně a stejně není, jedna 3m dlouhá zeď, která má svírat pravý úhel, tak s další je ve výsledku po troše zarovnání tím polystyrenem pořád cca 7cm ujetá pořád do úhlu podle té druhé A druhá věc, že omítky by se dělaly tak 2 hrubé a fajnová, aby to trochu se srovnalo a finančně by to taky stálo dost, tak už se prostě nalepil 5cm EPS, chytlo se to pár terčama, natáhla perlinka, lepidlo, kamínek, barva a bylo hotové.
Odpovědět
@mp77 Zajímavé je 🤔 , že zkušenosti a rozpočtové ukazatele mluví přesně obráceně 😛
Odpovědět
@panlorenc je levnějši omítnout bez zateplení?
Odpovědět
@panlorenc pokud si to někdo naháže ručně sám, tak je omítnutí čistého zdiva asi levnější. Ale pokud se má omítat strojně, tak nalepení 5ky eps vychází opravdu níž 🙂 Následující úkony jsou totiž stejné - lepidlo s perlinkou a finální omítka.
Odpovědět
@petr13 No jasně...cena m2 stejné omítky je srovnatelná pro zdivo, jako pro zateplovák. To jen @mp77 říká něco jiného.
Odpovědět
URS 622811003 Tepelně izolační jednovrstvá omítka vnějších stěn tloušťky do 40 mm 658,-/m2 622471115 Tenkovrstvá úprava povrchu vnějších stěn aktivovaným štukem tl do 3 mm 80,50,-/m2 622611133 Nátěr silikonový dvojnásobný vnějších omítaných stěn včetně penetrace provedený ručně 150,-/m2 CELKEM 888,50,- 622711114 KZS stěn budov pod omítku deskami z polystyrénu EPS tl 40 mm s hmoždinkami s plastovým trnem 617,-/m2 622531012 Tenkovrstvá silikonová zrnitá omítka zrnitost 1,5 mm vnějších stěn 365,-/m2 CELKEM 982,-/m2
Odpovědět
Čím víc jsem toho přečetl, tím větší dostávám pocit, že mě projektant navezl do pěkný pí*oviny. Teď teda mám dům z 50 Heluz broušené, není to ani ten typ s polystyrenovou výplní. Mohl jsem mít 30ku cihlu, zateplení a dostat lepší vlastnosti. Proč z toho teda vůbec někdo staví?? Nějaký poničení od ptáků neberu vůbec jako nějakej argument, spíš jako další pí*ovinu. Heluz tuhle cihlu má v kategorii ,,pasivní domy", Ale podle PENB bych musel VÝRAZNĚ zlepšit obálku domu, abych se na pasivní dům dostal...
Odpovědět
@mrquestion a už máte postaveno? Nám taky navrhoval projektant 50cm bez zateplení, po přečtení pár diskuzí a článků na netu jsme to změnili na 30 cm Porotherm + 20 cm polystyren
Odpovědět
@mrquestion Milý pane, pasivní dům už dávno není jen o zateplení a vlastně ani nikdy primárně nebyl...
Odpovědět
Článek se načítá
@thea2b Dobrá práce, snad to většina dobře rozklíčuje a konečně pochopí @mrquestion @mp77
Odpovědět
Máme 50 Heluz bez zateplení, takto jsme to chtěli, bez polystyrenu a nevidím problem.
Odpovědět
@panlorenc Jasne, ze to neni jen o zatepleni pane. Blowerdoor test mi vysel jako u pasivnich staveb 0,5 a i kdyz dam tepelny cerpadlo vzduch voda a rekuperaci, stejne nebudu mit podle vypoctu pasivni dum, prave kvuli nedostatecne obalce domu. Na heluzu je ale jejich 50ka brousena bez vyplne v kategorii pro pasivni domy. Tak co to ma byt?
Odpovědět
@daruna A jak velky mate dum, jaky zdroj vytapeni a kolik MWh rocne dum spotrebuje?
Odpovědět
@panlorenc + měrna potřeba tepla ma byt u pasivu max 15 kWh/m2 rok a to je ten problem, ze na to podle energetickeho prukazu tyto cihly nestaci.
Odpovědět
@mrquestion My máme pasivní parametry a máme 44cihlu bez zateplení.
Odpovědět
@panlorenc tak proč mi to na pasiv kvuli tomu nevychazi, kdyz vam ano?
Odpovědět
@panlorenc velikost domu?
Odpovědět
@mrquestion
Odpovědět
@mrquestion
Odpovědět
@panlorenc neividim tu nic co bych nesplnoval, krome obalky domu. Tak jsem z toho jelen.
Odpovědět
@mrquestion O pasiv jsme ani neusilovali, máme patrový, zastavěná 125, podlahová cca 200, vytápíme plynem + teplá voda ohřev plyn, většinu roku 3 dospělé osoby, vytápí se celý barák na nějakých 22 st., spotřebu nevím, pro mě je důležitá částka a ta je něco málo pod 20 tis za rok. V baráku je teplo, sucho, příjemné klima tak co řešit.
Odpovědět
@daruna to je fajn. Diky za info
Odpovědět
@mrquestion Asi to není populární, ale já nejsem zastáncem bydlení v polystyrenové krabici tak proto 50 cihla. Fakt by mě zajímalo co bude, až se začnou ty baráky s polyšem jednou rekonstruovat, nastane velký problém "kam s ním" a to nejsem žádný ekolog a jsem ve věku, že se toho nedožiju.
Odpovědět
@daruna me se taky vic zamlouvala varianta bez polystyrenu, ale ze to nesplni kvuli tomu pasiv by me nenapadlo.
Odpovědět
@mrquestion a je pasiv nezbytně nutný? Není důležitější příjemný pocit v domě?
Odpovědět
@mrquestion Buďte v klidu, do žádné pí*oviny vás nenavezl. A zateplovat moderní 50 cm cihlu (předpokládám, že jde o Heluz Family) by byl holý nesmysl.
Odpovědět
@horst_fuchs jj, je to tahle - https://www.heluz.cz/cs/vyrobek/heluz...
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?