Zkušenosti s VPC

Ahoj, jaké máte zkušenosti se zděním z VPC? Měli jste domek namodulovaný na převazbu na polovinu cihly, aby seděli elektrokanály? Jaký rozměr cihly do modulu jste počítali 248 nebo 250 mm? Díky
Odpovědět
1
2
Koukni ke mě do fotoblogu, měl jsem modul 250 ale ty 2mm jdou poznat a vznikaji mezery ktere se promaltuji. Kdybych zdil znovu tak možná radši z 500mm kvádrů ;-) Ale ty mezery jsou dle projektatnta standardní. Modul 248 by ti taky potom vycházel blbě měl by jsi takové divné rozměry stěn.... Zdil jsem na tupo. KMBETA.20cm tl.
Odpovědět
@lisakstavitel Takže si nechával na svislé spáře 2 mm mezeru? K čemu tam je teda ta pero-drážka? Trochu to nechápu, máme právě barák namodulovanej po 250 mm, zedník teď začal zdít, dává to podle návodu na sraz a na 12 m stěně nám na konci chybí 48 mm, protože nenechává právě fugy, jak vrata od garáže ... jaksi moc nechápem jak to teda vlastně dělat, to mám každou druhou, třetí cihlu přeměřit, jestli mi sedí cihla +spára na rozměry násobku 250 mm?
Odpovědět
Ne koukni na fotky, dělá se to tak, že např necháš uprostřed stěny mezeru. Vyzdíš půlku z jedné strany a pak jedeš z druhé strany a uprostřed vznikne mezera. Vše na sraz. akorát uprostřed ne a ve vyšších řadách to posováš ať nejsou mezery nad sebou
Odpovědět
@lisakstavitel Jo takhle, na fotky jsem koukal, ale nevšiml jsem si, žes jel z obou stran zároveň, takže ti prostě někde vznikne díra, kterou musíš řešit, buď dořezem nebo promaltováním, podle velikosti, ale tak už ti potom nemusí vycházet převazba, hlavně na dlouhých stěnách, kde musíš řešit velkou díru a nikde ti nebudou sedět elektrokanály nad sebou.
Odpovědět
Já jsem četla, že se ty mezery mají dělat po obou stranách - tím, že se VPC zdí natupo, tak tam vznikne svislá spára o šířce cca 2 cm, která se promaltuje. Právě proto, aby seděly ty elektrokanálky. Ale osobní zkušenost zatím nemám.
Odpovědět
http://www.atelier-partika.cz/stavime...
Odpovědět
Elektrokanálky jsem zkusil použít myslím že jsem použil tak 2 pak jsem na to neměl nervy, rychlejší je to vydrážkovat. V průběhu stavby by se to muselo asi prošťouchnout koštětem nebo něčím aby se to lepidlo které spadne do těch dír... Někdo odsuď si to pochvaloval :-D já drážkoval
Odpovědět
@llama My teda zdíme na převazbu, ale 2 cm na každé straně ti vzniknou třeba na té 12 m stěně a i tam máme 48 mm ... a to nám vzniklo v první šáře, druhá bude přesnější a tím i větší díra, na delší straně bude ta díra taky ještě větší. No jako za mě docela pěknej výmrd :( Kreslil sem se zdma do modulu na 250 mm jak ocas a realita je teda sakra někde jinde, i kdybych to dělal natupo, tak někde promaltovávat na konci 50 mm je teda mazec a když to dělám na převazbu, tak je dost problém vůbec dodržet převazbu v šárách nad sebou 10 cm, o kanálech už ani nemluvím. Asi sme měli vzít neschopnýho zedníka, kt. bude dělat 2 mm spáry a pak by to rozměrově sedělo. Nebo by tuhle dost podstatnou informaci mohli mít v návodech výrobci. Ještě jsem mluvil s technikem z Vapisu, kde po hlášce " Když vám tolik chybí, tak to děláte hooodně dobře, vlastně čím víc vám chybí, tím líp to děláte.", mě málem mrsklo. Vysvětlil mi, že v návodech počítají s tím, že zedník je lama a neusadí cihlu na sraz a podavač debil, kterej neomete cihly a tak vzniknou spáry 2 mm a pak to do modulu na 250 mm přece sedí!
Odpovědět
@lisakstavitel Máme jejich dávkovač, lepidlo by prej do děr padat nemělo, ale to uvidíme, až se do*em s první šárou ... ale už na kanály kašlem, budem rádi, když s takovou brutální nepřeností celýho jejich systému nějak dodržíme převazbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 malta by ti do děr padat neměla při použítí sáněk, ale jak na to tu cihlu přimáčkneš, tak se rozleze do stran, lepší je to na konci šichty obejít a prošťouchnout. Elektrokanály jsme použili všude, drážkovat VPC je blbost. Na stěně prostě uděláte doměrek a posouváte ho třeba o metr do stran kvůli vazbě, zásuvky a vypínače se beztak dělaj na kraji a ne uprostřed místnosti
Odpovědět
@xhex Řezat to jde v pohodě už jsem to zkoušel, tak to prostě budeme muset řešit asi takto. Pokud si tam ale budu dělat doměrky o velikosti jaké nám vychází, klidně i 90 mm, tak ho nemůžu takhle udělat, nevyjde mi převazba 100 mm, a to že by mi seděly kanály na začátku a na konci stěny mi přece nic neřeší, mísnosti mám i uprostřed stěny.
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 to si asi nerozumíme, asi jsem to špatně popsala. Nejdelší stěnu máme 14,5 metru a není potřeba dělat doměrek pokaždý na jiný straně, to by kanály neseděly skoro nikde. U nás jsme doměrky dávali v šatně vedle okna (cca metr šířka) a jedom jsme to různě posouvali na týhle délce. Nebude tam elektroinstalace, tak nám to nevadí. Jinak VPC samozřejmě řezat jde, ale kdybych nechtěla využít ty kanály pro elektroinstalaci, tak to už se klidně mohlo zdít z jinýho materiálu
Odpovědět
Článek se načítá
@xhex Tak my máme třeba okna až v 6 šáře, takže do 5 šáry to mám schovávat kde? My jsme si tyto cihly vybrali z jiných důvodů, než je tahání elektra, navíc to si budu tahat sám i řezat, takže to až tak neřeším, ale naštve to.
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 lepší fotku v mobilu nemám, ale stejně jako na příčkách se postupovalo u obvodu, jelo se z obou konců celou cihlu a doprostřed (kde není v plánu elektroinstalace) se dal cik cak doměrek
Odpovědět
@xhex Při převazbě min. 10 cm, ideálně 12,5 cm, nemůžu dávat doměrek větší než 5 cm, nejlépe samozřejmě žádný, takže mi to neřeší problém na dlouhých stěnách. My to řešíme dořezáváním chybějící části na konci zdi ze 498 mm cihly, ale brali jsme si jen pro místa pod dveře, aby vycházela převazba, takže jich máme málo, tak zase se musí řešit, kde vzít další a co s těma 248 mm, kt. díky tomuto zbydou. Je škoda, že tuhle celkem dost zásadní informaci nemá výrobce popsanou v příručce, díky nim se s tím zedníkem s*al dýl, než se vymyslelo, jak to provázat, aby to vyšlo, protože podle kladečáku 100 % jet nemůžeš, musí se shánět další cihly a další zase zbydou, dost mě tím tahle celkem vychvalovaná cihla zklamala.
Odpovědět
@1karel1 máme postavené dva domy z VPC na vase kanálky pro elektroinstalaci jsme se teda vybodli...veškerá elektřina je vedena buďto ve stropě a nebo velmi minimálně v podlaze-drážka se správným kotoučem je otázka pár vteřin.... ty díry tam jsou především proto, že je cihla bez nich zbytečně těžká, mj vyrábí se i plné cihly pro větší pevnost v tlaku.
Odpovědět
@spaly Proč na moje? Vždyť píšu, že na ně kašlu, že je problém dodržet i převazbu, natož kanály, mimochodem elektrokanály nejsou na odlehčení, ale na kabely, pak jsou v cihle další odlehčovací neprůchozí otvory, samozřejmě Vapis a Kalk má i plné.
Odpovědět
Bral jsem to tak jako odpověď pro všechny VPC tazatele;) jinak my jsme na jednom domě měli KMbety a jedny z Polska a vše ok
Odpovědět
Profilova fotka
Vykaslete se na modulove staveni-stejne vam to nevyjde, viz.prispevky nahore.. otvory dostavte na celou a polovicni cihlu. Mezery mezi vyplnte betonem. Je to jednodussi, nez rezani cihel. Sam jsem se poucil v prizemi ;-)
Odpovědět
@wwwdancer Jo nevyjde, to už vím taky, z první šáry, ale proč se to neuvádí v příručkách nedokážu furt pochopit :)!
Odpovědět
@spaly Tak to jo :), máme Vapis a rozměrově jsou ok, bohužel prostě rozměr není totožný s kladečským rozměrem v návodech a tím vznikají mezery, pokud si uděláš 2 mm spáry, pak je vše ok a vše sedí
Odpovědět
Profilova fotka
V prvnim patre jsem zdil od rohu ke dverim s tim, ze je udelam +/- tam, kam a jak vyjdou - bez dorezu. Nahore pak reseni, kde jsem zbytek zasaloval kouskem prkenka s truhlarskou sverkou a vylil betonem.
Odpovědět
@wwwdancer Ale jo řešení existuje, ale z jakého důvodu to mám řešit, mám to nakreslené tak, aby zedník jen skládal a dělal a ne, aby se vymýšlelo, jak to udělat, aby to nějak vyšlo, kdyby tahle informace byla známá dopředu, tak se s tím počítá, ale takhle se zdržuje zedník, chybí cihly (řešíme to dořezama z 0,5 m cihel) a jsou akorát nervy. Nemůžu to schovat do dveří, nemám je na každé stěně a nezvětším si je kvůli tomu, že výrobce není schopen podat informace třeba o 4 nebo i 10 čísel, navíc mám takovej pocit, že za nestandardní otvory na dveře bych se sakra prohnul při jejich nakupování.
Odpovědět
Ono každý má ten práh smíření (se stavbou) jinde, @1karel1 si to ještě moc bere :-D Já tam ty mezery mám promaltované zakládací maltou a žádný problém to neudělalo, podle projektanta je to v pořádku. Kdybych stavěl znovu tak zase VPC (dnebo lowcost dřevostavba na patkách), ale stavěl bych z 498mm dlouhých kvádrů, tam by ty mezery byly menší o polovinu ;-) Samozřejmě před tím minimálně měsíc nějakého posilování :-D Elektrokanálky @xhex úplně okouzlily, tak jí to odpusťe :-) Podle mě VPC není o elektrokanálcích, ale o tom materiálu (písek a vápno), o akumulaci, pevnosti, vetšinou i velké přesnosti (krom těch mezer :-)), akustice a možné menší šířce nosné stěny. Stavbě zdar!
Odpovědět
@lisakstavitel S kanálkama souhlas, brát si tuto cihlu, jen kvůli kanálkům je nesmysl, má mnoho jiných předností, jak píšeš akumulace v zimě i v létě, pevnost, ale i zvuková neprůvzdušnost, tvrdost, úzká stěna, pro nás i cena. A o to jde, každej se s tím smíří a nějak to udělá a radši nad tím mávne rukou, než si u výrobce stěžovat a brát si svůj čas a proto se s tímto budou rozčilovat další a další lidi. Bude to znít asi divně, ale tohle udělat na stavbě v Německu, tak bereš cihly a jedeš do pr.... a to bohužel vím z reality, tohle by se tam netrpělo, ale zlatý český ručičky vyřeší všechno a než se hádat a zdržovat, tak se to nějak udělá. Jinak ano staticky jsou promaltované mezery do 40-50 mm ok.
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 jen pro info, třeba v technické příručce KM Beta je to popsáno: Postupujte od rohů a ostění do stran po celém obvodu stavby. Svislé spáry u prvků se systémem pero-drážka se nemaltují. Každý blok 8DF-LD má na sobě kapsy pro snadnější manipulaci a pokládání. Při postupu od rohů do stran může zůstat ve zdivu mezera pro dokončení řady. Tuto mezeru lze zaplnit přesně doříznutým kusem. (...) Tloušťka styčné spáry se 5 mm vyplňuje lepidlem PROFIMIX ZM921 a do cca 40 mm maltou PROFIMIX ZM920. Pro vyplnění větších spár se již používají dořezy z cihel a bloků SENDWIX.
Odpovědět
@pmjrk Z tohohle mám pochopit, že mi tam může zůstat mezera 5 cm a víc a že spára 2 mm je pro lidskou chybu a jinak vlastně nevzniká? No asi su prostě debil :( z tohohle to fakt nechápu. Navíc máme Vapis, takže mě příručka od Sendwixu moc nezajímá, to si mám přečíst příručky všech výrobců daného druhu cihel?
Odpovědět
Profilova fotka
@lisakstavitel nevím jestli okouzlily, náš elektrikář na to taky pěkně nadával, takže dutinky protahoval manžel :-D jen v tom asi nevidím takovej problém co ostatní @1karel1 těžko říct, jestli vás na to má upozornit výrobce nebo projektant. Ideálně aby se při navrhování domu zeptal jak přesně to plánujete zdít a podle toho počítal cihly buď 248 nebo 250 :-)
Odpovědět
@xhex Jsem elektrikář a už teď se mi ty kanály nezdají, takže klidně budu jeden nebo dva dny drážkovat a je :). No když to řeknu úplně obecně a je projektant, který z VPC projektuje poprvé, dodrží návod výrobce, nebude si zjišťovat, jestli je návod úplný a pravdivý a to stejné u projektanta, který to dělá po x-té, ale nikdy se ve skutečnosti na stavbě z VPC neobjevil a zhotovitel si u něj nestěžoval, tak nemůže vědět, že je návod zavádějící. Věštit z křišťálové koule a domýšlet si neumí nikdo, takže čím přesnější, úplnější informace, tím míň problému na všech frontách. A zeptat se mě, jak moc přesně to budu zdít, tak si zaťukám na čelo, tak jasně, že co nejlíp, přece to nebudu dělat schválně s dírama. To je stejný jako by měl doktor předpokládat, že slepé střevo je někde dole v břiše, ale jestli vlevo nebo vpravo, to je přece jedno, stejně až se koukne dovnitř, tak ho najde.
Odpovědět
Když už jsme u těch návodů, dávali jste pod okna, nad dveře a do dlouhých stěn tu tahovou výztuž - pruty, jak píše Sendwix?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?