Zkušenosti s výpočtem spotřeby materiálu Poroterm a Ytong vs. reálná spotřeba

Budeme stavět a teď sháníme materiál. Zajímalo by mě jakou máte zkušenost s výpočtem spotřeby materiálu přímo firmou Wienerberger (Porotherm) a Xella (Ytong). Stavíme bungalov, který bude z Porothermu a zároveň k tomu i zahradní domek, který bude z Ytongu. Oslovili jsme firmy, ať nám pošlou nabídkou a vypočtou spotřebovaný materiál podle zaslaného projektu. Zahradní domek jsem si zkusila sama spočítat tím, že jsem si na čtverečkovaný papír namalovala zdi a rozkreslila jednotlivé cihly. Bylo to jednoduché, protože má domek 5x6 m a jen jedno okno a jedny dveře. A výsledek mě celkem překvapil, protože v nabídce od firmy Xella máme skoro o 2 palety cihel více, než jsem si spočítala. A to jsem si schválně dělala rezervu a na každou cihlu, která se musela řezat, jsem napočítala jednu celou, dokonce i u těch, kde by se z jedné dali v pohodě udělat dva kusy a ještě by zbylo. Rozdíl skoro dvou palet nám přijde docela velký. Obáváme se, že podobně to bude i na RD. Ten si teda moc počítat netroufám, protože má skoro 200 m2, tvar T a 11 oken různých velikostí plus vchodové dveře. Jak jste to měli s výpočtem materiálu a pak realitou stavby vy? Pokud vám zůstal nějaký materiál, co jste s ním pak udělali? Vykoupí to stavebniny zpět, nebo jste museli likvidovat např. prodejem na bazarech? Viděla jsem v bazarech, že někteří prodávají např. i celých 6 nerozbalených palet, které jim zbyly.
Odpovědět
U nás to manžel počítal sám dle projektu, zatím to vypada, že to vyjde akorát, nebo bude trošku chybětn dovezeme na kare, nebo holt prikoupime celou paletu...jinak ve stavebninách nemají problém vzít zpět do určite doby od nákupu...
Odpovědět
rovnou při poptávce jsem se zeptal, jestli přebývající materiál si ponechají (objednaný materiál si naskladnili a podle potřeby nám ho postupně dováželi). Nikdo s tím neměl problém, ale je dobré si to vyjasnit dopředu. Myslím, že to vyšlo docela přesně a ještě pár drobností jsem doobjednával. Ono je potřeba taky počítat s nějakou ztrátou (něco se rozbije, použije jinak, atd.), i když dvě palety je asi dost. Nicméně co jsem rozesílal poptávky s projektem, tak ony se ty nabídky v množství i celkem lišily. Pokud si ale vyjasníte, že pokud udělají chybu ve výpočtu, tak si nepotřebné palety ponechají, tak se bát nemusíte. Oni lidi něco prodávají po bazarech, ale bůhví jak k tomu přišly. Taky jsem měl možnost koupit cihly za skoro 1/3 běžné ceny, ale zrovna to byly takové, které nepotřebuji a brát je jen proto, abych je dál přeprodal, to na tom zase tak špatně nejsem.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
Přidávám zkušenost s Xellou... Zkoušely jsme si vypočítávat ´materiál sami, pak jsme čekaly na výpočet Xelly a tedy rozdíl si myslím, že dost velký.. Přítely se to nezdálo, ale já ho přesvědčovala, že přece jsou to odborníci a výpočty dělají denně... No, opak byl pravdou. Před dokončováním stavby jsme zjistily, že nám jaksi chybí přes 100ks tvárnic-přítel měl tedy pravdu... Navíc obv. zdiva, takže práce stojí a firma Xella asi stávkuje taky. S dovozem si hlavu evidentně nelámou... Takže za mě, když se Vám něco nezdá, raději se stokrát zeptat :-|
Odpovědět
No já si nakonec spočítala sama i porotherm na RD a objednávku materiálu jsme udělali podle mých výpočtů a byli jsme hodně překvapeni, že nám z RD zbylo jen 6 cihel porothermu a ze zahradního domku 20 ytongů, které jsme měli objednané navíc, protože nás švagr stavař přesvědčoval, že nemůžeme objednávat přesný počet. Máme teda super zedníky, kteří použili snad každý odřezek. U ytongu např. poslepovali několik pár centimetrových kousků, aby zadělali větší mezeru a nemuseli řezat další cihlu, takže nakonec použili asi o 4 cihly méně, než jsem měla spočítáno :-) Kdybychom měli objednáno podle Xelly a Wienerbergeru, tak máme zbytky úplně jiné, opravdu rozdíl na palety. Na jaře nás čekají příčky, které budeme dělat také z ytongu, tam jsem se opět nesešla s výpočtem Xelly, ale tentokrát obráceně, kdy nám spočítali méně než já. Nakonec jsem zjisitla, že počítali s jinou výškou zdí než máme v projektu, takže se někdo špatně podíval. Bohužel nám to ve stavebninách popletli a dovezli nám palety podle toho, co spočítala Xella a ne podle toho, co jsme jim předali naše opravné výpočty, takže budeme ještě muset dokupovat. Naštěstí mají všechny druhy příček skladem, takže nebudeme muset čekat a dokonce jsme zjistili, že vedoucí ve stavebninách je známý od tchána, takže od nás bez problémů bere všechny přebytky zpět :-)
Odpovědět
Na stránkách stavebniny DEK je kalkulačka na rúzné materiály
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?