Zpevnění místnosti, máte zkušenost?

Profilova fotka
Zdravím, plánujeme dům kde bude kuchyň spojená s obývacím pokojem a celá místnost bude otevřená do krovu. Jedná se o dřevostavbu s obytným podkrovím kde rozměr této místnosti bude 5,5 x 7,3m. Celkově má dům rozměry 16x7,3. Projektant mi dnes oznámil, že se místnost musí zpevnit nějakými kovovými lanky nebo trámy ve výšce cca 2,8m. Máte někdo s tímto nějakou zkušenost a popřípadě nějaké fotky ? Díky
Odpovědět
Bohužel ma pravdu. U drevostavby nelze udělat dostatečně pevný věnec, který by zpevnil obvodové stěny proti "rozjetí" pod tlakem střechy. Běžně to zajistí "věnec" na příčce, ale u tak dlouhého prostoru je řešením opravdu nějaká táhlo (lano, kulatina, fosna, atd...) nebo udělat jiný tvar krovu a snížit klestiny co nejníže. Nebo udělat v místě této místnosti mnohem masivnější věnec (třeba z traverz), který by to udržel (musí navrhnout statik).
Odpovědět
Máme drevostavbu, ale patrovou. Rozměr obýváku je podobný a ve stropě statik navrhnul ocelová Icka.
Odpovědět
Profilova fotka
@requied děkuji za odpověď. Nemáte někde fotky z reálu s těmi táhly.?
Odpovědět
@kossakowski1980 žádné fotky tohoto řešení bohužel nemám, nicméně představte si to jako 14-20mm lano natažené 3m nad zemí... Tipuji že pro ten Váš obývák by stačilo jedno uprostřed, takže bych na něj klidně pověsil lustr a mohlo by to třeba i vypadat zajímavě.
Odpovědět
klasická táhla neboli zavětrování aby se to nerozjelo, dá se to řešit i designově, například kovarna3000 mají parádní nerezová táhla od Jacob, koukni na to.
Odpovědět
toto ber s rezervou
Odpovědět
@kossakowski1980 A nešlo by to řešit třeba nějakým sloupem v místnosti? To by se mi asi zamlouvalo více, než lanka.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak protože nebudu mít strop, takže ten sloup by byl přes 5m vysoký
Odpovědět
To co je vidět na fotce, není co musíte mít vy... tohle je opravdu zavětrování stěny, ale ne proti rozjetí střechy. Sloup to také nijak neřeší. Potřebujete stáhnout protější obvodové stěny, aby se nestalo toto.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?