Zpožděná dodávka zdiva plus navýšení jeho ceny

Dobrý den, ještě než se obrátíme na právníka, mám dotaz na místní stavebníky: stavebniny, u kterých jsme v půlce ledna tohoto roku objednali a zálohovou fakturou v plné výši zaplatili zdivo, nám jej nejsou schopny dodat. Prý kvůli situaci na trhu, jejich dodavatel v Německu nestíhá. Nejenže jsme tedy v časovém skluzu (původně jsme zdivo chtěli dodat začátkem dubna), dnes nám ještě oznámily, že budou muset navýšit cenu. Podle mě a předběžné porady s kamarádem-právníkem na to nemají právo. Co myslíte vy?
Odpovědět
1
2
@pekelnice80 tak když to říká právník tak to tak asi bude ne? ale dopadne to tak, že vám vrátí zálohu a odstoupí od smlouvy, třeba na vyšší moc (válka)
Odpovědět
Kamarád-právník to řekl obecně, protože nemá prostudované podklady (cenovou nabídku, smlouvu apod.). Nabídli jsme stavebninám i možnost dodávky jiného, ekvivalentního zdiva, ovšem za tu samou cenu - bez odezvy (protože by je to vyšlo pochopitelně dráž). Nechceme si toto jednání nechat líbit; nejenže musíme odkládat navazující práce, ale taky nám vlastně blokují skoro čtvrt roku peníze.
Odpovědět
@pekelnice80 Nechcete si to nechat líbit... no, kdyby byla normální situace, tak bych vás chápal, protože by to mohlo vypadat, že si na vás chtějí namastit kapsu, ale věřte, že realita dnešních dní je taková, že se vše zdražuje takřka v reálném čase a čtvrt roku stará cenová nabídka je bezcenný cár papíru. Nevím, jakou máte přestavu o maržích obchodníků, ale blíž pravdě než že "by je to vyšlo dráž" je spíš to, že by na vás těžce prodělali. Také pracuji v obchodní firmě, dovážíme zboží ze zahraničí, a věřte, že dříve nám výrobci zdražovali 1x do roka o pár procent, a teď se ceníky mění málem co měsíc. Za nějaký čas, až tato tsunami dorazí i do běžných obchodů např. s potravinami, se tomu už ani divit nebudete.
Odpovědět
@pekelnice80 Bohužel v poslední době velmi běžná situace. Stavebniny špatně odhadly situaci. Nevyšla jim spekulace, kdy prodali zboží, které sami neměli nasmlouvané. Ale překupník přeci nemůže nikdy prodělat, radši zkusí hodit problém na klienta. Právo na to určitě nemají. Otázka je, jaká jim hrozí sankce a jestli máte nárok na nějaké odškodnění. Podle mě jen vrátí peníze, možná s nějakým směšným úrokem. Ale zkuste to, aspoň jim to nedejte zadarmo. Pokud to kupujete jako spotřebitel (na rodné číslo, nikoliv na IČO), tak bych nejdřív zkusil pohrozit ČOIkou. Třeba vám ty cihly dodají.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Jestli na to mají nebo nemají právo můžeme bez znalosti obsahu smlouvy těžko posoudit. Faktem ale je, že dnes odstupují stavební firmy od smluv i pod hrozbou sankcí, protože je to pořád vyjde levněji než plnit a prodělat kalhoty. Například: https://www.idnes.cz/ekonomika/doprav...
Odpovědět
Stavebniny to měli v lednu objednat u výrobce, ten jim to měl obratem potvrdit. Cena byla toho času daná. Jedinou polehčující okolností pro stavebniny by bylo, kdyby jim nějakou právní kličkou objednávku u výrobce zrušili.
Odpovědět
Smlouva je důležitá, prostudujte si možnost odstoupení nebo něco podobného v tom smyslu. Pokud bude smlouva šikovně napsaná, bohužel máte minimální šanci na úspěch. Pokud je váš kamarád opravdový právník, je zjištění situace pro něho otázka chvilky. Určitě to bude víc kvalifikovaná osoba, než my tady na MS. Zvláště bez znalosti detailů podepsané smlouvy.
Odpovědět
@horst_fuchs Promiňte, ale my ten dnes "bezcenný" cár papíru odsouhlasili, potvrdili a zaplatili. A hlavně jsme se na jejím základě rozhodli, že materiál vezmeme od těchto stavebnin. Kdybychom se tehdy rozhodli pro jinou firmu a třeba i pro jiné zdivo, už dnes stavíme. Takhle nemáme ani peníze, ani zdivo, ani termín dodání, jen problémy a vyhlídku na další finanční škody - nejen v tom, že firma hrozí navýšením ceny zdiva, ale možná i v navazujících pracích, které jsou nasmlouvány na určité termíny a nebudou se stíhat.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Díky, zkusíme.
Odpovědět
@martin_s Ano, stavebniny to u výrobce v Německu objednávaly měsíc od uzavření smlouvy s námi, tj. v únoru. A to byl termín dodání začátek dubna.
Odpovědět
@dusli Určitě to s právníkem probereme, děkuji.
Odpovědět
@pekelnice80 Já jsem tím bezcenným cárem papíru myslel obecně cenovou nabídku ve stavebnictví, ne vaši předem uhrazenou objednávku. Jenom jsem chtěl poukázat na to, že současné komplikace nemusí být způsobeny vinou stavebnin, a pokud mají standardně ošetřené smluvní podmínky, tak si budete moct vybrat mezi přistoupením na nové ceny nebo vrácením zálohy. Ale to vám nejlépe řekne po prostudování smlouvy právník.
Odpovědět
Článek se načítá
Mimochodem, chápu vaší složitou situaci a držím palce ať ty stavebniny nemají ve smlouvě nějakou klíčku pro tyto případy. Jelikož jste smlouvu podepsal určitě podle občanského zákoníku a ne obchodního, můžete mít slušnou šanci na finanční satisfakci. Ale bez detailů smlouvy je jen hádání z věštecké koule.
Odpovědět
@horst_fuchs sorry, ale oni to objednávali a zaplatili v lednu, tak v lednu to měli objednat i ty stavebniny-že neobjednali je přece jejich chyba... Chápu, že teď je blbá doba a např. v našem oboru některé cenové nabídky platí jen např. 24hodin (dřív např. 14 dní). Ale když už ji někomu dám, tak je přece závazná a nemůžu se vymlouvat na zdražení...
Odpovědět
@kekita Já rozumím, že jsou morálně v právu, ale obávám se, že to skončí buď doplatkem za cihly nebo vrácením peněz bez jakékoliv kompenzace. Ale můžu se samozřejmě mýlit. Nevím, jestli se situace od loňského roku nějak zlepšila, ale když jsem objednával loni v létě cihly já, tak do té doby bývala obvyklá dodací doba do dvou týdnů. Při objednání nám řekli šest týdnů, a po šesti týdnech oznámili, že letos už žádné cihly nebudou, že je rozebrali developeři. Nakonec jsem sehnal přes známého úplně jiné než jsem chtěl a byl jsem ještě rád, že je z čeho stavět. Tak to teď bohužel je...
Odpovědět
@kekita Oni si v těch stavebninách asi v té době mysleli, že ceny půjdou dolů, takže to riskli a počkali si... a nevyšlo to. Kdyby to dostali levněji, zisk jde za nimi. Když je to teď dražší, ztráta jde za zákazníkem. To je dnes bohužel běžný způsob "podnikání". Viz bohemia energy a mnoho jim podobných. Pak zkuste podnikat slušně a každý vás bude mít stejně automaticky za podvodníka, díky těmto vyčůránkům, kteří nemají špetku zodpovědnosti.
Odpovědět
Vše je o tom, co se podepsalo na smlouvě, respektive jaké mají stavebniny obchodní podmínky. Pokud budou stavebniny mít v obchod. podm. něco takového " tzn. okolnosti vylučující odpovědnost (včetně nezaviněného zpoždění subdodávek, bla, bla, bla...vyšší moci, které naruší plnění smluvních povinností prodávajícího) je prodávající oprávněn odstoupit od smlouvy, aniž je povinen poskytnout kupujícímu náhradu škody".-.... Je podle všeho šance na vítězství u soudu velmi malá. Musel byste jako žalobce předložit důkazní břemeno....Např že stavebniny se na to ..... a objednávku zadali do výroby znatelně později, než bylo datum kdy jste podepsali smlouvu. V tom případě byste mohl mít snad šanci. Ale to k soudu, zajistit důkazní břemeno, vyčíslit škodu která vám postupem stavebnin vznikla, advokát...plus nejistý výsledek....Morálně jste určitě v právu, ale na to se bohužel nehraje. Držím palce, ale celkem pochybuji, že budeme mít dost energie atd absolvovat soudní martyrium. Nakonec asi budete rád, že se nějak dohodnete a zboží vám dodají, protože momentální doba je fakt na dvě věci.
Odpovědět
@pekelnice80 Hlavně byste si měli předem ujasnit, jestli chcete stavět nebo se soudit. I kdybyste po x měsících spor vyhráli a získali cihly za původně dohodnutou cenu, dostanete se do ještě většího časového skluzu než jste teď, a navíc riskujete, že cena ostatního materiálu dál poroste a vy tím ve výsledku ještě proděláte.
Odpovědět
Nejlepší je pohrozit. Nesoudit se, ale říct předávám to právníkovi, čoice atd. Oni ty cihly možná najednou někde najdou.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Obávám se, že cihel je takový nedostatek, že je spíš okamžitě střelí za vyšší cenu někomu jinému.
Odpovědět
@horst_fuchs to už právě asi udělali. Buď s tou objednávkou vyčkávali, nebo ty cihly, které zaplatil tazatel, naopak střelili někomu jinému. Teď si může tazatel udělat novou objednávku a doufat, že se to nestane znovu.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Jenže to zase budou čekat několik měsíců... Pokud to ještě jde, doporučil bych přistoupit na zdražení a začít co nejdříve stavět, protože šance na brzké zlepšení situace ve stavebnictví je velmi malá: "Mnoho výrobců přišlo v dubnu s novými podmínkami Řada stavebních firem i koncových odběratelů byla na začátku dubna nemile překvapena změnou ceníků a obchodních podmínek. Pro výše zmíněné důvody a zejména velkou poptávku na začátkem jara zdražili výrobci stavebních materiálů o desítky procent. Například pálená cihla je nyní dražší asi o 80 % ve srovnání s rok starými ceníky. Výrobci však mění i obchodní podmínky z hlediska dodávky. Aktuální cenu negarantují, nedokážou zaručit plánovaný termín dodávky, a dokonce zdražují i dřívější objednávky. Kdo tedy nemá stavební materiál už na svém pozemku, pravděpodobně si připlatí." Zdroj: https://www.chytre-bydleni.cz/exterie...
Odpovědět
@horst_fuchs Já jsem to pochopil tak, že mají navýšit cenu a ještě čekat. Třeba to chápu špatně, ale v jiných případech je toto běžné. V podstatě je to to samé, jako uzavřít novou objednávku. To už můžu jít klidně do jiných stavebnin nebo do zahraničí a možná dostanu lepší nabídku. Ono v dnešní době každý druhý zkouší porušovat smlouvy a kdo se nebrání, ten to odnese. Taková dobře mířená výhrůžka obchodní vztahy často zázračně napraví 😉 Oni se přeci také nechtějí soudit.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Aha, asi máte pravdu. Tak to je ještě horší, než jsem si myslel... 😕
Odpovědět
Profilova fotka
@pekelnice80 vy jste úplní blázni, asi nevíte jaká je situace na trhu, pokud je možné získat cihly,tak je berte i za vyšší cenu, v Česku jsou teď pozastavené objednávky na cihly, střešní keramické tašky a polystyren....zkuste si požadovaný materiál poptat jinde a uvidíte jaká je situace a to nemluvím o cenach
Odpovědět
@petrkunc132 Možná jste přehlédnul, že tazatel si cihly dávno objednal, zaplatil, ale nedostal je. Doporučil byste dát další peníze stejnému dodavateli a věřit, že cihly tentokrát dodá? Pozastavené objednávky jsou jen někde a jen pro malé odběratele. Velcí hráči dál staví. Materiálu je nedostatek, dodavatelé jdou samozřejmě víc na ruku tomu, kdo víc křičí nebo kdo víc platí (nebo obojí). Jinak spousta cihel je normálně na prodej skladem, akorát za vyšší cenu a hodně lidí se bude muset odchýlit od projektu a holt stavět z toho, co se dá sehnat.
Odpovědět
@horst_fuchs Ano, stavebni firmy. Ne obchod, ktery sebral zalohu, objednal zbozi a po ctvrt roce neni schopen ho dodat.
Odpovědět
@horst_fuchs Prominte, ale neni ten narok jen moralni, je i legalni. Pokud to zakladatelka nevzda, ma slusnou sanci nejen na vraceni penez, ale i financni odskodneni. Nikdo samozrejme netvrdi, ze do vyreseni soudniho sporu ma zastavit stavbu. Vase prispevky lidi jen odrazuji resit tyhle veci soudne a firmy na to spolehaji. Ja myslim, ze kdyz se do toho zakladatelka diskuze obuje, ze ani k zadnemu soudu nedojde.
Odpovědět
@bayt Promiňte Vy, ale žijete někde na obláčku. Obchod s největší pravděpodobností za složenou zálohu objednal zboží a výrobce mu je nedodal nebo požadoval vyšší cenu - to je prostě dnes běžné, protože stavím, takže to vím. Nejdřív si zjistěte, jaká je REÁLNÁ situace na trhu, a ne co by a jak by se mělo. To jí můžete rovnou doporučit, aby si šla zaběhat do nočního ghetta v minisukni s průhlednou igelitkou plnou peněz, protože podle zákona by to mělo být stejně bezpečné jako exkurze v trezoru ČNB. Pokud se zachovají podle mé rady a vezmou cihly i za vyšší cenu, můžou mít do roka postaveno. Pokud podle Vaší, budou se s velmi nejistým výsledkem handrkovat o pár desítek tisíc, skončí to největší pravděpodobností stejně jen vrácením peněz a dalším dlouhým čekáním na nové, ještě dražší cihly. Čekání si můžou krátit sledováním růstu cen ostatního materiálu, který budou potřebovat později.
Odpovědět
Bayt. Kamarád dělá šéfa středně velké pobočky stavebnin. A tak vím některé informace ze zákulisí...Sami jsou z celé té situace nešťastní. Objednáno zboží a potvrzeno výrobcem. Než jim něco dodá tak klidně dodávku pokrátí na 1/3. Něco vůbec není a nemá se brát objednávka atd. Malé a středně velké stavebniny mají teď o dost horší vyjednávací pozici než giganti typu DEK... Jinak u soudu je ta šance téměř nulová, protože je zakladatelce, aby doložila důkazní břímě. A pokud víte jak ho zajistit, poraďte ji. Důkazní břímě není objednávka, ale úplně něco jiného. Morální právo ano , legislativně v současné době těžko. Utratit desítky tisíc za soud/dy, advokáta s tak nejistým výsledkem. Společnosti to většinou mají ve smlouvě a obchodních podmínkách ošetřené. Nějakou větou ve smyslu " za těch a těch situací, podmínek, událostí je prodávající oprávněn odstoupit od smlouvy, aniž je povinen poskytnout kupujícímu náhradu škody.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?