Cenová nabídka

Dobrý den, řešíme projekt našeho nového domu.... Vím že ceny projektů se liší odvíjí se i podle poskytovaných služeb. Na úvod vybrali jsme si projektanta byl velice příjemný a ochotný. Čekali jsme vyzsi cenu jelikož podle slov co říkal je velmi ochotný a spostu věci zařídí a vybeha on. Již jsme dostali cenovou nabídku, ale s tak vysokou cenou jme tedy nepočítali. Viz příloha. Můj hlavní dotaz zní položka cena za projektovou dokumentaci pro společné povolení a cena projektovou dokumentaci pro provadeni stavby. Co sii pod těmito položkami představit? Máme s ním mít schůzku kde se samozřejmě na tyto věci budu ptát, ale chtěl bych vědět názory zkušenějších a chci si připravit otázky... předem děkuji.
Odpovědět
Hmm cena je podle mě vysoká !! Jak velký chcete stavět dům ?
Odpovědět
@luige masakr cena.. My za celé platili cca 70000,-. Našli jsme si ho přes google (hledám projektanta rd, poptávka projektanta,.. ).
Odpovědět
@elia28 Chtěli bychom podkrovní domek. Kolem 100 m4... Nejspíše to budem chtít jako drevostavbu... Nám se zda právě taky vysoká jak jsem psal vím že se ceny liší podle těch služeb okolo... Počítal jsem tak max 130 000 ... Nechápu právě ty 2 již zmíněné položky..
Odpovědět
@blazblaz i se službami okolo jako vyřízení stavebního povolení,smlouvy s dodavateli elektřiny, atd?
Odpovědět
Profilova fotka
Cena je tedy děsivá. My jsme například pomáhali s vyřešením papíru na ČEZ ale stavební úřad atd šel mimo nás. Všechno dohromady nás vyšlo asi na 75 000 😊. Být Vámi, chtěla by jsem vědět co přesně všechno obsahuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@luige pro spolecne povoleni je verze co staci uradum aby dum povolili, verze pro provadeni stavby je ta podle ktere se to da udelat - tam by mely byt vyresene vsechny detaily pro vlastni stavbu
Odpovědět
Pises o drevostavbe...ten projekt, co mate je na zdeny a on ho na drevostavbu upravi? Nebo upravuje projekt jiz hotoveho projektu na drevostavby? Vi o drevostavbach neco? Jen chci poukazat, ze pokud si nechate udelat projekt na zdeny a pak se rozhodnete pro drevostavbu, abyste nemuseli platit projekt 2x...tak na to take pozor. Mate v tom napriklad vyneti z pudniho fondu a pod., PENB a pod.? Jinak cena mi neprijde moc. Cena za studii 15.000 je v ok, cena za vyrizeni na uradech 15.000 muze byt (zalezi ale na narocnosti, pokud to nemate narocne, pouvazujte, zda si to nejste schopni vybehat sami. Chce to umet telefonovat, urgovat a psat na PC🙂)). Ale pisi o jednodussim pozemku. Cena za projektovou dokumentaci - melo by to byt tak 70-80.000, co je take ok. Nerozumim jenom, proc platite jak za projekt pro urady a pak jeste jednou za realizaci stavby. To by samotny projekt domu stal 125 000, a to je uz tedy opravdu hodne. Ale neznam vas projekt. Osobne si myslim, ze byste se mohli dostat do 110.000 vc. DPH. Zkuste oslovit jeste jineho projektanta a srovnejte. Nekteri nejsou platci DPH. Mimo to, pokud vite, co chcete, zkuste oslovit nekolik firem na drevostavby. Nektere nabizi i samotne projekty, muzou vam nejaky upravit a tam se za cenu projektu muzete v pripade realizace dostat na uplne jine penize...
Odpovědět
Profilova fotka
Mně za cena připadá poměrně v pořádku, pokud chcete i prováděcí projekt a ne jen projekt pro stavební povolení. Měli jsme i mnohem vyšší nabídky. Prováděcí projekt je poměrně pracná záležitost a moc se do toho projektantům nechce. Pokud ale chcete, aby vám dům postavila firma, doporučuji ho mít, u nás nám firmy nechtěly stavbu bez prováděcího projektu vůbec nacenit, jelikož s tím v tom případě mají spoustu práce navíc.
Odpovědět
Profilova fotka
Mluvím tedy ale o zděném domě. Jak se pohybují dřevostavby, zda je projekt levnější nebo na stejné úrovni, nevím.
Odpovědět
@luige Tak podkrovní domek na 100 m2 to je dnes asi 3,5M. Takže dokumentace ke stavebnímu povolení bez inženýringu a s DPH je 110 tisíc. To je asi 3% z ceny investice a to je dobrá cena. Pokud si to projednáte sami, ušetříte 18K. A prováděčka za 60 tisíc s DPH je také v relaci. Otázka je, zda bude potřeba kompletní, či jen některá řemesla.
Odpovědět
Jen poznámka. Není projekt jako projekt. Zjednodušeně. Je projekt pouze pro stavební povolení. Cena s vyběháním těch cca. 50-70tis. Podle takového projektu se v podstatě nedá stavět nic složitějšího. Projekt neobsahuje statiku. Důležité detaily tam budete hledat marně. Základy budou buď přestřelené nebo v horším případě nedostatečné. Žádný geoprůzkum, elektrika jen několik vypínačů zásuvek, podlahovka pouze čáry bez roztečí a výpočtu tep. ztrát místností. Odpady všechny v DN 150 bez ohledu na připojené spotřebiče. To je jen špetka co může být v plánech pouze pro stavební povolení. Pak jsou plány pro stavební povolení s PROVÁDĚCÍ DOKUMENTACÍ a tam by mělo být komplet vypočítáno a vyřešeno. Pak se není čemu divit, že je tam takový velký cenový rozdíl, když v jednom případě je to v podstatě schématicky rozkreslená stavba s jedním řezem a okopírovaným popisem pro každou druhou stavbu. Na druhou stranu je to do posledního detailu vypočítaná stavba s geoprůzkumem, hlavně STATIKOU, pořádného projektu elektra, topení a vody. Pořádný projekt s prováděčkou počítám tak od těch 150tis. Toto hlavně člověk pozná při stavbě svépomocí. Pak jsou ty žalostné dotazy na internetu jak široký má být věnec, jaká výztuž se má použít, jaké třmínky. Jaké kari sítě použít. Kolik dát trubky podlahovky od sebe. Netopí mí jeden okruh co má 150m. Případně zda se oplatí topit elektrikou nebo plynem. Kolik vaty použít do stropu. Kam umístit parozábranu. Kolik polystyrenu do podlahy o jaké pevnosti. Ano není to raketová věda, ale přijde mi úchylné na stavbě co stojí 4mega ušetřit 70tis. a potom řešit, že dům nerovnoměrně sedá, protože je barák na jílech a základ měl být širší. Ale je to každého rozhodnutí kterou cestu si vybere.
Odpovědět
Milí stavebnící...nevím čemu se divíte 😄 Toto je "normální" cena za PROVÁDĚCÍ projekt na RD (samozřejmě nevíme nic o rozsahu a složitosti domu). Navíc i zde funguje tržní prostředí, kde platí konkurenční prostředí s nabídkou a poptávkou. Poptejte i jinde, ale myslím že cena za kvalitní prováděcí projekt (nutno specifikovat všechny prováděcí detaily+rozpočet a výkazy výměr) bude nejčastěji mezi 100-200tis. s DPH. Největší chybou je šetřit na projektu. Tento stupeň projektu doporučuji každému stavebníkovi a dodávám, že peníze/čas/starosti vám vždy ušetří.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@dyrup až tak tragicky bych to sice neviděla, my třeba statiku měli i v projektu pro povolení, ale spoustu věcí jsme měnili za pochodu, protože se nás na ně v průběhu tvorby projektu nikdo neptal nebo tam projektant prostě něco "nastřelí" a pak vyvstávalo dost otázek a nedořešených detailů nebo změn a našich "dodatečných nápadů", kupříkladu výška dveří, rekuperace v podhledu místo v podlaze (čímž pádem jsme museli o půl šáru navýšit 1. NP), způsob vytápění (na to a na rekuperaci jsme si pro jistotu nechali dodatečně udělat projekt zvlášť)...otázkou je, zda to prováděcí projekt dokáže opravdu všechno 100% pokrýt, na spoustu věcí jsme si přišli až během stavby, co a jak chceme, mělo to svůj vývoj a i tam, kde jsme si PP udělat nechali (viz to vytápění), to v reálu nebude 100% odpovídat projektu (nutnost rozvodů jinudy)..... každopádně stavět s firmou bez PP dle mého snad ani nelze a nešla bych do toho ani jako stavebník ani jako ta firma
Odpovědět
Zdá se mi to hodně, ale každý se nějak živit musí. Nicméně, doporučuji řešit elektriku s elektrikářem, vodu a odpady s vodařem a vytápění s firmou, co se tím živí. Vodař po mě projekt nechtěl, udělal to podle svých zkušeností a uvážení. Říkal, že podle nákresů od projektantů to mnohdy udělat nejde. Stejně tak elektro, na stavbě bylo tolik změn, že by byl projekt zbytečný. Taky po mě chtěli elektrikáři, ať na zeď nakreslím, kde budou zásuvky a vypínače + mi poradili, kde dát co a jak. Některé věci jsou prostě vyhozené peníze. Detaily stavby bych řešil, já prováděcí projekt neměl a dost jsem musel kolem toho studovat. Na druhou stranu, radil mi hodně kamarád projektant. Mám pár menších mostíků na stavbě s kterými už nic nenadělám. Zatím se nijak neprojevily, tak uvidíme v zimě.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to hrozně dvousečné, my si právě PP udělat nenechali (hlavní argument - vyhozené peníze), čímž jsme se připravili o možnost nechat si dům postavit od jediné firmy na klíč (což jsme původně chtěli) a nezbylo nám nic než shánět jednotlivé řemeslníky a půlku věcí si zjišťovat sami, co a jak, protože čtyři z pěti řemeslníků budou mít každý jiný názor a "stavebníku, rozhodni se"....už bychom do toho podruhé takto nešli, zabere to šíleně moc času, který pokud nemáte (a my ho moc nemáme), je to vážně problém.....na druhou stranu jsme se hodně věcí naučili a dozvěděli a hlavně si ohlídali, jestli je to děláno ze správného materiálu (nakupujeme ho sami) a správným způsobem (samozřejmě jen do té míry, do jaké to laik dokáže zkontrolovat), takže tak úplně k ničemu to taky nebylo. Kdyby stavěla firma, museli bychom jim prostě věřit, že to udělají správně a neošidí materiál, a to se v dnešní době taky někdy nemusí vyplatit. Co se týká časové náročnosti, myslím, že s firmou bychom už měli dávno postaveno a bydleli, protože práce by více navazovaly, takto jsme měli šílené prostoje v obdobích, které se daly krásně využít, řemeslníci vždycky buď neměli zrovna čas nebo něco nestihli dodělat nebo jsme se s nimi museli z různých důvodů rozloučit a snánět narychlo nové atd., táhne se to jako žvýkačka, takže pokud nemáte od každého řemesla někde známého, který vám dá přednost před ostatními zákazníky nebo nasmlouvaného někoho na x měsíců dopředu, je potřeba brát v úvahu i tuhle nepříjemnou stránku.
Odpovědět
Moc děkuji všem za názor a pomoc! S projektantem jsme se sešli a popovídali jsem jsi o tom a domluvili. Ještě jednou díky.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?