Co je nejdůležitější při výběru plastových oken?

Profilova fotka
Dobrý den, jsme ve fázi zasílání poptávek na plastová okna. Přečetla jsem už spoustu článků a přesto nejsem schopna se v tom vyznat, snad mi poradíte. Jaký parametr u okna je nejdůležitější při výběru? Dočetla jsem se, že je důležité koukat na Uw (pod 1,2), na počet skel (dvojsklo, trojsklo), stavební hloubku a počet těsnění. Co prosím vůbec znamená to U, Uw, Ug, Uf? Jen ještě zmíním, že rekonstruujeme dům z roku cca 1930. Zatím jsem mluvila jen s jedním prodejcem a ten mi rozmlouval pro tak starý dům trojsklo i 3 těsnění, prý to moc utěsníme a bude nám to plesnivět... Bude vděčná za každou radu, děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@tb88 rekl bych ze nejdulezitejsi je dobra a pecliva realizacni parta.
Odpovědět
Profilova fotka
@tb88 Realizační parta je základem. Proto jsem nevybral firmu A, protože neměli vlastní monztážníky a případně reklamace by nešli za prodejcem. U každého domu musíte větrat. Asi bych si promluvil s více prodejci. Proč do tak starého domu nechcete dřevěná okna ? Kvůli rozpočtu ? A teď ty zkratky: Uf ( frame ) prostup tepla rámem Ug ( glass ) prostup tepla sklem Uw ( windows ) prostup okna celým oknem Jinak prostup tepla se měří od středu skla směrem k rámu. A tam kde se překrývají materiály většinou dochází k tepelným ztrátám. Proto defacto větší okna mají lepší izolační vlastnosti než menší okna. Velmi laicky řečeno.
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans @kossakowski1980 Děkuji za odpovědi. Nejsme fandové dřevěných oken, tak volíme plastová. Mám trochu strach že mi každý prodejce bude vychvalovat své výrobky a objektivní názor neuslyším. Zeptám se ještě takhle... Mám 2 cenově srovnatelné nabídky, kde u jedné je profil s trojsklem, Uw 0,84 W/M2K, stavební hloubka 81 mm a 2 těsnění nebo druhá nabídka profil s trojsklem, Uw 1,23W/M2K, stavební hloubka 70 mm a 3 těsnění. Já bych vybrala ten první...
Odpovědět
Profilova fotka
@tb88 protože nejedete na dotace atd., tak bych si sepsal pod sebe co je pro mě důležité včetně ceny a nahoru do tabulky realizační firmy . Zároveň bych oslovil 3 firmy ( růuné profily ) jako Okna.eu, někdo z okolí kdo prodává innoutic a někoho kdo se Vám libí. Po zaslání výkazu výměr bych se s každou sešel a probral bych to do detailu. Jak okna kotví, jestli mají započítané nějaké pásky těsnící pásky kolem oken, jestli mají vlastní montážníky, parametry oken. Nemusíte tomu rozumnět, ale stačí se ptát a zapamatovat si co každý říká. A pak to porovnat. Kdo vám dá ´´ víc ´´ ( doplňky, záruky, vlastní montážníky, atd.) a nabídne zajímavou cenu tak toho si vyberu. Jinak úplně v klidu. Pokud si nekoupíte okna z Obi, tak každá budo v pohodě. Jenom se Vám třeba protáhne doba dodání nebo budete řešit reklamci škráblého rámu. Ale to se může stát i BMW nebo Dacie.
Odpovědět
https://www.okna.eu/zarucenekvalitnio... Zkuste mrknout na tohle a trochu si pocist. My z toho pri vyberu vychazeli :)
Odpovědět
Profilova fotka
@tb88 jinak určitě bych volil trojsklo kvůli rosení - 3skla se většinou nerosí, protože tím jak lépe izolují, nedochází na skle ke kondenzaci (rosný bod). Samozřejmě pokud je doma normální vlhkost. moderní plastová okna těsní všechna plus mínus podobně, takže je více méně jedno jestli máte 2 nebo 3 těsnění, zejména jeslti nejdete na dotaci a nehoníte se za pasivem. Větrat budete muset více než se stávajícími tak jako tak. ještě jedna rada - dělejte okna společně se zateplením fasády a nechte správně zateplit špaletu, jinak vám bude vlhnout stěna okolo oken.
Odpovědět
@tb88 trochu mě překvapuje, že vám někdo dává nabídku s Uw, protože tento parametr se odvíjí mj. od velikosti okna, takže tuto hodnotu nemusíte vůbec mít, pokud budete mít okna jinak velká, než to jejich referenční s touto hodnoutou. Uw 1,23 W/M2K není žádná hitparáda. Já bych asi každopádně volil trojsklo. Nevím, co jste kde četla o výběru oken, ale mě poměrně komplexní přišel tento článek... http://stavba.tzb-info.cz/okna-dvere/... Je sice staršího data, takže některé hodnoty nemusejí být již aktuální, ale pořád dobře vysvětlí, na co při výběru oken myslet. No a jestli se bojíte těch plísní, tak bych se vykašlal na dobrou realizační partu, protože když vám tu montáž zmastí, tak vám třeba bude těma oknama i profukovat a nebudete muset tolik sama větrat. :-D Tohle ale neberte vážně ;-) Jinak u starého domu budete muset častěji větrat, zkušenost osobní nemám, ale asi by případné problémy s plísní řešilo také zateplení domu. Tam si zase pohlídejte rosný bod. Obejděte, a to myslím opravdu obejděte, ne jen poptejte, si alespoň tři dodavatele. Klidně si k nim zajeďte autem, nemusí to být hned tři nejbližší. Já mám okna od firmy, která je od nás 20km a garážová vrata od firmy, která je 40km od nás. Předtím si ale nastudujte ten článek, co tu odkazuji. I moje manželka se po jeho přečtení v tom začala trochu orientovat.
Odpovědět
@tb88 Protože se jedná o rekonstrukci je potřeba zvážit kam až chcete dům posunout do jakého standardu a tomu přizpůsobit i kvalitu oken.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?