Detail napojení parapetu a lišty na exteriérové žaluzie

Nemáte někdo tip, jak vyřešit detail napojení parapetu a vodicí lišty exteriérové žaluzie? Lišta je zapuštěna do fasádního polystyrenu a dole vzniká mezera - jak máte tento detail řešený? Děkuji.
Odpovědět
Třeba takto? Jinak podle mě není potřeba to do parapetu zapouštět, protože ta lamela žaluzie skončí svou osou vždy nad parapetem - pokud vám tedy nevadí pak ta mezera velikost 1x1 cm nebo kolik mezi lamelou a zapuštěnou hranou parapetu.
Odpovědět
Parapety budeme mít montované až po omítce, takže to "zaříznutí" parapetu pod zateplení nejsme schopni docílit. Ale ten Váš detail je moc pěkně řešený.
Odpovědět
@renatka_k Pokud parapety budou dělat až po omítkách, dbejte na to, aby byly bočnice parapetů mírně zapuštěny do fasády/izolace, resp. aby vnitřní hrana té bočnice lícovala s fasádou, jinak vám tam bude zatékat. Často to takto špatně firmy dělají a pak jsou z toho problémy. Kdyžtak mrkněte na https://www.youtube.com/watch?v=b3Fq7..., třeba postup ještě přehodnotíte, a vyřešíte tak i ty lišty žaluzií.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Profilova fotka
@lukoid prosím jak je tam přidělaná ta vodící lišta v tom polystyrenu? To je nějak ukotvena do ke zdi pod polystyrenem? Díky
Odpovědět
@pavlina_sirova ta lišta se většinou zafrezuje do eps v osteni a prilepi se tam na nizkoexpanzni pěnu.
Odpovědět
@pavlina_sirova Je několik možností... a) pro předsazená okna např. toto: https://www.youtube.com/watch?v=Otis4... b) pokud nemáte předsazená okna, tak vám např. výrobce žaluzií dodá a namontuje vodicí lišty, které se přišroubují k ostění. Tyto lišty se skládají ze dvou kusů, ten základní se montuje před fasádou (spolu s montáží kastlíku, pokud je na něj příprava pod omítku) a až je fasáda hotová tak se zacvakne ten finální díl a namontuje se motor a samotné žaluzie. Pro zajímavost, tady je např. foto, kde je vodicí lišta za bočnici parapetu - pokud na žaluzií prší, tak voda stíká vodicí lištou za parapet a tam to bude dělat v problémy. https://www.vekra.cz/wp-content/uploa... c) existují i tvz. samonosné žaluzie, u kterých jsou místo vodicích lišt celé bočnice. Výhodou je, že se komplet celá žaluzie namontuje najednou před fasádou (takže firma nemusí jezdit 2x a vy máte žaluzie funkční dříve než fasádu) a druhou výhodou je, že se zedníci nemusí trápit s ostěním - zvláště mezi rámem okna a vodicí lištou. Ten detail vodicí lišty a ostění je důležitý, kdyby bylo něco křivě, tak žaluzie může drhnout a zasekávat se. https://www.oknaostrava.cz/UserFiles/...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?