DPH při koupi oken na firmu

Dobrý den, nevíte, jak je to se sazbou DPH při koupi oken na novostavbu na firmu plátce DPH? Bude se jednat o objednávku oken s montáží a v jedné firmě nám řekli, že pokud to bude fakturované na podnikatele, musí nám naúčtovat 21% DPH a dostaneme záruku jen 2 roky. Pokud to vezmeme přímo na nás, jakožto neplátce a přímé odběratele bude sazba 15% a záruku dostaneme 5 let. Setkali jste se takto s tím? Je tak zákon opravdu nastaven? Poptávali jsme další 4 výrobce oken, ale nikdo nám tuto skutečnost neřekl. Tento nám řekl, že nám to ti ostatní spíš zatajovali a až by došlo k realizaci a faktuře, vyšlo by to i u nich najevo. Díky za názory.
Odpovědět
@marievav Ano sazba DPH 15% se použije, pokud je koncový odběratel fyzická osoba a předmětem dodávky je práce a materiál související s potřebou vlastní bytové potřeby. Příklad: Materiál samostatně dodaný bude vždy za 21%. Pokud k tomu přihodí práci je možné dát 15% na práci i materiál.
Odpovědět
@marievav s dvouletou zarukou mas jeste stesti-nekdo dava jen pul roku :-| Jinak tobe dph muze byt jedno-pokud si platce, tak si ho stejne odectes, ne?
Odpovědět
@lisakstavitel je to přesně jak píšete, děkuji. Ještě jsem ověřovala u daňového specialisty. Jde hlavně o jasné prokázání účelu nakoupeného zboží/služby. Pokud by si to ta firma, na kterou nafakturujeme, nemohla prokazatelně dokázat, že bylo použito na bytové potřeby (například by se neudalo místo realizace) bylo by vždy 21%.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?