Druhy kastliků pro předokenní rolety

Ahoj, prosím o radu, neorientuji se v možných řešení montáže předokenních rolet. Máme navrhnute řešení montáže do překladu Vario Uni a než se do toho pustím, chci zjistit i jiné varianty a případně výhody, nevýhody té které varianty. 1. Montáž kastliků do překladu - typicky Porotherm Vario Uni - máme navržené. 2. Skrytá montáž kastliků do zatepleni. 3. Priznane kastliky. Zajimaly by mě zkušenosti z hlediska tepelných ztrát přes kastliky? Náročnost montáže? Ceny? Zkušenosti z používání. Cokoliv co by mě pomohlo rozhodnout se pro danou montážní variantu. Děkuji
Odpovědět
@rumcajk tak já bych spíše řekl, že záleží, zda budete zateplovat nebo ne. Pokud ne, tak máte jen možnost 1+3, pokud ano tak máte jen 2+3. My je mám skryté v zateplení a za mě z estetického hledisko top a z tepelných ztrát také v poho, pokud se to šikovně vyřeší. Já třeba dal místo posledního překladu nad okny 8 ku XPS a tím sem vyřešil tepelný most za kastlíkem.
Odpovědět
@petr13 Nebo také nechat překlady plné staticky a udělat zateplení 20cm, a za kastlík se vejde myslím 3cm XPS předem 3cm viz obrázek ideál řešení dneska! a skryté pěkné..
Odpovědět
@7lucas7 na toto bych rád upozornil, že není dostatečné. 3cm XPS je málo za kastlík. Je potřeba tam dát desky z fenolické pěny, aby se co nejvíce eliminovaly případné tepelné mosty.
Odpovědět
@7lucas7 a ještě bych doporučil spíše 4 cm fenolické pěny za kastlík a 2 cm xps před kastlík
Odpovědět
No právě, jde mi o to, jaké řešení z variant 1 nebo 2 má lepší tepelné vlastnosti. Můj projekt počítá s cihlou 30 + 24 cm zateplení. Variantu 3 vzhledem k esteticke nechci, přesto že bude mít asi nejmenší tepelné ztráty. Varianta 1 se jeví v modulu Vario Uni pravděpodobně dražší, než libovolný kastlik ve variantě 2 od různých firem. Proto mě zajímají ty tepelné ztráty a vaše zkušenosti. Zda má smysl, kastlik zakomponovat do zdiva i přes vyšší cenu, nebo se tim netrápit a jít pravděpodobně levnější a technicky jednodušší variantou číslo 2. Dík za info
Odpovědět
@rumcajk Pokud budete zateplovat, tak nechápu jak byste mohl použít variantu 1. To byste musel mít okno uprostřed cihly, pak byste měl obrovskou venkovní špaletu. Pokud se zatepluje, tak se okno dává zároven s venkovní hranou cihly. Někdy i dále v případě předsazené montáže. Pokud budete dávat opravdu 24 cm, tak můžete asi v klidu použít jen to řešení, kdy bude nějaká izolace za kastlíkem. Můj kastlík má myslím hloubku cca 16 cm, takže máte cca 8 cm na kvalitní izolaci.
Odpovědět
@blooddrunk Muzete objasnit jaky rozdil je mezi 2cm (3cm) XPS 2cm(3cm) fenolicke peny? To jako ma o tolik lepsi izolacni schopnost? Ze treba 2cm fenolicke jsou jak 5cm XPS?
Odpovědět
@7lucas7 Fenolická pěna má jednou tak velkou lambdu jak XPS. Takže ano, 4 cm fenolické pěny jsou v podstatě 8 cm XPS.
Odpovědět
@7lucas7 U XPS je lambda cca 0,032, u KOOLTHERM K5 (fenolická pěna) 0,021. Tedy fenolická pěna má o 34% lepší vlastnosti než běžný extrudovaný polystyren.
Odpovědět
@nikra_ Předně tak, když to po sobě čtu, tak jsem to celé domotal 😂🤦‍♂️
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?