Fixní okna - ano či ne?

Profilova fotka
Ahoj, mám dotaz na fixní okna. Plánujeme v domě (bungalov) rekuperaci, tak nám projektant navrhl část tabulí fixní tzn. v jednom dvojokně lze otevřít jen jedna část. Má otázka zní, máte prosím někdo reálnou fotku zevnitř a zkušenosti s tímto? Ještě uvedu, že záclony neplánujeme, takže okna budou dost vidět. Bojím se, že když tam nebude ta jedna část s rámečkem + klika, bude to vypadat blbě. Díky
Odpovědět
Teprve budeme stavět, ale taková okna chceme taky, kde z půleného okna bude otvíratelné jen jedno křídlo. Chceme tím snížit náklady na okna. Ale nemám obavy, že to bude vypadat blbě.
Odpovědět
Profilova fotka
Také máme, dvě dvojokna v obývacím pokoji. Důvod byl rovněž snížení ceny. To fixní okno je o malinko větší. Jediný problém je, že se musí umývat z venku, takže je máme jen v přízemí. Fotku mám v albu Po nastěhování. Nyní už máme okna zakrytá záclonami, ale ani předtím mi to nepřišlo nějaké divné.
Odpovědět
Na netu najdete mnoho fotek, ideální pogooglit a udělat si na to vlastní názor - je to o vkusu každého soudruha. :-) Mně třeba přijdou fixy, které mají sutilnější rám, jako elegantnější, čistší řešení. Praktické výhody fixu jsou,: 1. lépe těsní (zaprvé tím, že tam není ta těsněná spára mezi pevnou a otvíravou částí, zadruhé je tam větší podíl plochy skla, které těsní lépe než rám - mluvím o trojsklu). 2. Je levnější a to někdy o dost - je tam jen polovina materiálu na rámu, než u otvíravého okna, které má v podstatě 2 rámy. plus mnohem víc těsnění. Např. u hlíníkových oken stojí fix jen polovinu (velmi nahrubo řečeno). 3. Miniumum potenciálních poruch do budoucna, netřeba seřizovat, maza,, za X.let si nesednou, neopotřebuje se těsnění. Nevýhodou je nemožnost mytí (problém v patře) Nadruhou stranu si nenechte namluvit, že díky rekuperaci nepotřebujete otvírat okna, resp. projděte si okno po oknu a zvažte, zda si tam občas nebudete chtít okno otevřít - ať už že budete muset, nebo prostě pro pocit.
Odpovědět
Profilova fotka
Já právě chtěla znát názory i jiných lidí a díky za ně :-). Asi to moc zbytečně řeším :-). Mám podmínku minimálně jedno otevíratelné okno v místnosti (rekuperace je manželův "výmysl" a zatím tomu ze svého laického pohledu moc nevěřím ;-) ).
Odpovědět
Řešili jsme také. V obývacím pokoji máme dvě velká okna (2x2 m a 2,5 x 2m) - to menší jsme udělali otevíravé v obou křídlech, a to hlavně kvůli terase a také kvůli příp. stěhování větších částí nábytku. Ze zkušenosti mohu říct, že je opravdu náročné seřizovat velká okna, zvláště dvoukřídlá a zejména tehdy, pokud jsou na jižní straně domu, kde se dost mění teploty (i v zimě, pokud zasvítí slunce, tak okna hned pracují). Co se týče rekuperace, potřebujete absolutně těsný dům - jakákoliv škvírka se vám projeví na tlaku v domě a reku už úplně nefunguje tak, jak by měla. Pokud tedy nemáte klaustrofobii, udělejte fix tam, kde to praktičnost dovoluje. Na design bych se moc neohlížel, blbě to nevypadá, jen můžete teď mít ten pocit. K poznámce příspěvku výše, že "díky rekuperaci nepotřebujete otvírat okna" - úplně nevím, jak to kolega myslí, ale garantuji, že okna budete chtít mít někde přes léto pootevřená - vnese to např. zpěv ptáků nebo prostě takový ten pozitivní ruch, který uvítáte. Sice to ovlivní funkčnost rekuperace, ale o tu vám jde hlavně v zimních měsících, příp. v noci či první dva roky, kdy stavba vysychá (ta vlhkost je obrovská a potřebuje ven). Jen doporučím jednu věc, pokud se už zabýváte okny: myslete na sítě proti hmyzu. Dnes bych je volil jako součást všech otevíravých oken, hlavně toho terasového, které je přes léto otevřené téměř pořád. Samozřejmě, že se dají domontovat dodatečně, ale není nad komfort mít to od začátku a od jednoho dodavatele.
Odpovědět
@jitkagracova Ještě k rekuperaci: ona funguje, ale fakt je to o té těsnosti. Nechte si udělat před vnitřními úpravami (po štukách a zásuvkách) blower-door test. Sice stojí kolem pěti tisíc, ale ukáže vám netěsnosti, které můžete ještě včas opravit. K rekuperaci jsem byl také skeptický. Co se ale vnitřního klima týče, stačil jednoduchý test - v zimě vypnout reku na týden. Vlhkost okamžitě stoupla k 70 % - to je pro plísně jak dělané. Při zapnuté reku se pohybujeme v zimě kolem 40 %, v létě kolem 55 %. Optimum je 40 - 60 %. Nečekejte ale, že vám vyvětrá komplet barák jako průvan z oken. Třeba v ložnici větráme každé ráno otevřeným oknem i tak. Neduhy rekuperace: 1. V zimě může jít do interiéru chladnější vzduch. Není to nic dramatického, ale pokud máte výústek třeba nad gaučem, tak to jedinec může pocitově vnímat. Nefučí to, ale prostě jemně ten chladnější vzduch (třeba o stupeň méně, než máte v interiéru) vnímá. Pokud máte možnost, veďte nasávání skrz tzv. zemní výměník, tj. z baráku vám to vede v zemi a pak nad terén. V zimě při -15 stupních vám tak nejde dovnitř úplně chladný vzduch, ale kapánek teplejší, v léta naopak teplý vzduch zvenčí toto ochladí. 2. Sousedi topiči: nasávání vzduchu mějte tam, kde nemáte přímé sousedy, kteří topí pevnými palivy. Všechen smrad jde totiž do baráku. Sice existují tzv. uhlíkové filtry, ale ty zase snižují tlak v reku. Blbé je, že některé rekuperace mají náběh třeba 24 h, takže každé vypnutí při extrémním smradu znamená, že dalších 24 hodin po zapnutí budete čekat na optimální běh. A pak vám zase soused zatopí:) 3. Problém digestoře: obecně se tvrdí, že je nutné při reku používat recirkulační digestoř, tj. odtah není ven, ale digestoří jen zachytáváte tuky, pachy vám řeší rekuperace. Jenže v praxi ty pachy stejně reku rychle nevyvětrá (na plný výkon dosahuje max. poloviny výkonu digestoře) a nutí to udělat průvan. Takže klasická komínová digestoř (odtah ven) je řešení, ovšem vařit musíte s oknem na ventilačku (aby měla digestoř přísun vzduchu) a v digestoři raději extra těsnou klapku (nebo elektronickou, která se otevře při sepnutí - to konzultujte s elektrikářem), která po vaření průchod těsně uzavře (zase kvůli těsnosti domu a správné funkci rekuperace).
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid Zajímalo by mne, zda jste z oboru VZT (já ne)? Měl jsem za to, že projekt VZT potažmo rekuperace by měl být (nad)dimenzován tak, aby byl reálně schopen dům skutečně vyvětrat. Proto mne překvapuje sdělení, že musíte přesto větrat oknem a máte problém s odvodem pachů z vaření?
Odpovědět
@lukoid trochu budu oponovat... 1) těsnost domu nemá s funkcí rekuperace nic moc společného... když rekuperace funguje jako "rovnotlaká" tak ji nějaké netěsnosti neovlivní, jelikož si sama do domu pustí stejné množství vzduchu jako z domu odsaje... Samozřejmě netěsnosti ale zvedají spotřebu tepla. 2) náběh rekuperace 24h? můžete uvést konkrétní případ? 3) nasávání na straně kde není soused... jak byste toto řešil třeba v satelitu? Pach bude cítit na každé straně domu, takže mnohem lepší je umístit sání na východ (kde je nejteplejší stěna) a zvednout tím účinnost rekuperace. Zemní výměník nemá smysl... vložená investice (do kvalitního potrubí, výkop, údržba, atd...) se nikdy nevrátí. 4) pokud doma musíte ráno větrat oknem, tak je někde problém... špatně nastavená nebo poddimenzovaná rekuperační jednotka. 5) digestoř... Vám doma při vaření vznikají pachy, které je nutné ihned odvětrat? Takže i když se dá jídlo na talíři na stůl, tak nad něj strčíte odsávání aby to náhodou nebylo cítit? To že se šíří pachy z vaření má smysl řešit v restauracích kde se míchá spousta "vůní" ale doma je to naprosto zbytečné. Doporučená silná digestoř s odtahem ven je sice dobré řešení, ale neskutečně hlučná... Kolik lidí doma pouští digestoř včas a vypíná ji s dostatečným doběhem? Kvůli hluku skoro nikdo.
Odpovědět
vrátíme se tedy k tématu a otázce JAK BUDOU okna vypadat...diskuze o rekuperaci necháme "odborníkům" do jiných diskuzí. Takže takováto okna máme a měli jsme i v předcházejícím bydlení a ani mne ani ženu nikdy nenapadlo, že by vypadaly blbě.
Odpovědět
@requied Ad 1) Těsnost domu má sakra vliv na správný tlak v domě a správnou funkci rekuperace. Ale nebudu se pouštět do dohadů, tyto informace jsem obdržel z několika různých zdrojů vč. projektanta. Ad 2) EHR 280 Akor Ad 3) Když se to řešit nedá, tak se to řešit nedá. Ale pokud ano, tak proč to tak neudělat - jen mluvím ze své zkušenosti, kdy na jedné straně domu je situace taková, na druhé jiná. Co se týče zemního výměníku, v tomto případě nelze zohledňovat jakoukoliv návratnost, ale komfort či pocit. Každý ať usoudí, jestli za to ty peníze dá. Auto také můžete mít za 200 tis., ale i za cenu nového domu - v obou případech vás jen vozí, ale jde o komfort, požitek atp. Ad 4) Může být, o tom se nepřu, u nás to nastavit tak, aby to zrovna v této místnosti větralo, jako kdybychom větrali 10 minut oknem, nejde. Ad 5) To už je trošku extrém, ne? Já nemluvil o jídle na talíři, ale o vaření, kdy rekuperace nemá tak silný účinek, aby pachy od vaření na sporáku odváděla stejně jako silná digestoř. A pokud pustíte rekuperaci na plný výkon, také není rozhodně tichá.
Odpovědět
souhlas s "ad5" .... v kuchyni prostě JE potřeba mít možnost intenzivnějšího odvětrání, pokud si tam pouze nemažete chleba Májkou,. Recirkulační digestoře jsou z nouze cnost, které zdalela nemají takový efekt/výkon jako klasické odtahové, tu bych si po zkušenostech dal pouze tam, kde mohu zároveň otevřít okno. Zažil jsme 2 rekuperace, které na plný výkon nebyly nijak tiché, resp .hlukově srovnatelné s diigestoří. Navíc u jedné , když jsme si v 6 dospělých lidech (návštěva) půl hodiny v obýváku povídali, tak se rozjela tak, že prostě rušila. Tímto rekuperaci neshazuji, dokážu pochopit motivy její iinstalace, jen za sebe bych při návrhu důsledně řešil její odhlučnění (vč. dostatečné velikosti trubek, mřížek atd.)
Odpovědět
@lukoid @mp77 pánové jste jistí, že jste vté správné diskuzi???? tazatelka se ptá na vzhled oken...
Odpovědět
Článek se načítá
@fotrtom Včera v 10:06 se zmínila i o rekuperaci, které nevěří, tak jsem jí popsal vlastní zkušenosti. Následovaly už jen reakce. Už v tom nebudu pokračovat, když to tak vadí, pokud se tazatelka přímo nezeptá.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen pro správnost informací (a omluva za OT) - Rekuperace = zpětné získávání tepla. To co tu nazýváte rekuperací pak popisujete jako Výměnu vzduchu v domě přes výměník.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme fixní okna zatím tedy v hrubé stavbě, v albu mám i pár fotek. Rekuperaci jsme tedy řešit nemuseli, my chtěli co největší prosklení a prosvětlení a proto máme fixní okna
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
máme polovinu fix, polovinu otevírací vlastně většinu oken a s tím jsem spokojená, prakticky i esteticky
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
@sviva mohla bych poprosit o fotku, mame rozmer 170x140 a taky to zvazuju, ale nevim vzhledove
Odpovědět
Máme fix pouze v přízemí a to v kuchyni (2/3 okna fix, třetina okna, otvírací) a v šatně (stejný poměr jako v kuchyni. Jediná nevýhoda je mytí zvenku, u kuchyně si musím brát malý žebřík (není hotový terén před oknem). Výhodou, která ještě nepadla, je větší světlost, aktuálně oceňuje část sazeniček paprik na kuchyňském okně. Fotky mám jen staré, zvenku si fixu všimne jen někdo opravdu pozorný, zevnitř mě nijak neruší.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?