HS portál vs. pevné okno: Které řešení je pro vás nejlepší?

Zdravim, prosim ty, co maji HS portal nebo jiny posuvny system, jak casto ho mate dokoran otevreny? Resim, zda misto jednoho portalu neudelat fix, kvuli eliminaci sloupku a nevim, zda nebude chybet v lete to "otevrene" okno. Jedno okno je obyvak, druhy jidelna/kuchyn. Podotykam, ze okna jsou na zapad. Dekuji
Odpovědět
Proč to máte anonymně? :-D Už tak je to anonymní ne? Nikdo tady nemá moc celé jméno. Myslím, že další otevírací okno chybět nebude, protože stavíte v roce 2026 a jistě máte rekuperaci. Pokud ne, tak šup a rychle ji tam přidejte. Stopadesát tisíc na ni někde ušetříte, třeba místo krbu... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Portál máme otevřený skoro furt, co počasí dovolí, ale netvrdím, že vždy úplně dokořán. To spojení s navazující přírodou je tak prostě jiné, než jen přes sklo. Za portálem je terasa a pak trvalkové záhony, cibuloviny a stromy. Od března do listopadu tam furt něco kvete. Člověk cítí ty vůně, slyší bzučení čmeláků. Vložka hezká, určitě ji zachovat. Jen bych tu obezdívku udělal užší, zasklenou plochu vložky do "U", aby bylo vidět na oheň z obou směrů a otvírání výsuvně nahoru. Bude to pak hezky symetrické,
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Zdravim, prosim ty, co maji HS portal nebo jiny p…
Z kuchyne je to super, nanášate veci na terasu, jedlo na gril a podobne. Z obývačky by som dal fix, obzvlášť, keď je to takto blízko pri sebe. O portále by som uvažoval len v prípade, že by som býval v lese s výhľadom do prírody a chcel to mať otvorené celý deň. Reálne v lete to otvárame minimálne, pretože to púšťa do domu nežiadúce teplo. Celkovo v lete neotvárame žiadne okná, ak to nie je nutné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

Z kuchyne je to super, nanášate veci na terasu, j…
@roman_ Dekuji. Vyhled je prave do prirody. Libi se mi, ze by fix pusobil jako obraz :)
Odpovědět
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok:

Zdravim, prosim ty, co maji HS portal nebo jiny p…
@pyramis na účkovú vložku pozor, aby moc lokálne neohrievala v zime rám/sklo okna a neprasklo to kvôli rozdielným teplotám. Čo sa týka otvárania HS portálu - máme rekuperáciu a zostavu fix-hs-fix 8.25x2.5m na JZ, takže HS portál otvorím celkovo 2-3x za rok na podanie nejakej veci do záhrady. Terasa ešte nie je. Mať to otvorené pol dňa nemá zmysel, pokazilo by to klímu v dome (máme pasívne chladenie do podlahovky). Celkovo by som krb posunul do stredu domu, aby všetky 4 steny krbu sálali teplo dovnútra a nie jednou stenou von. Plus spojil tie okná do jedného celku - ale to bude vyžadovať pevnejší preklad. My sme to vyriešili kovovými stĺpikmi pred spojovacím dielom fix-hs a sú zakomponované tak dobre, že s oknom splývajú (hs je hlbší/hrubší ako fixné okno)
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem portál zrušil - nedává mi smysl. Hůře těsní, dražší, hůře se otevírá než mnou použité francouzské dveře. I tak je otevíráme minimálně z důvodu hmyzu a v létě přenosu tepla dovnitř. Pokud máš navíc směr západ, tak dělají problém i externí žaluzie (při otevřených dovnitř svítí, při spuštěných nejde projít. Při rekuperaci jsme si zvykli okna neotevírat a mám problém s občasnou návštěvou, která chce "vyvětrat", že po ní chytám různý hmyz ještě několik dní.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od josefx:

@pyramis na účkovú vložku pozor, aby moc lokálne …
@josefx Když tam dá účko a ta vyzdívka bude tím pádem užší, tak ta vložka ve finále bude dál od skla, než to má na té vizualizaci teď. Např. já mam kamna asi 40 cm od skla a no problem. Ty maj vzdálenost od hořlavých předmětů tím směrem jen 10 cm. U té vyzděné vložky to bude ještě víc v pohodě.
Odpovědět
Podle mne je rohová krbová vložka moc blízko okna. Mám taky rohovou a na tuto vzdálenost docela hřeje. Nevolil bych rohovou. Ohledně oken - záleží jaké další okna máte v obývákokuchyni. Určitě bych dal alespoň jedno, které lze otevřít normálně a na větračku.
Odpovědět
Máme HS portal na JZ - je pod terasou a máme na něm i posuvný "dveře" se sítí proti hmyzu. Takže můžeme větrat aniž by nám něco lítalo do domu a zároveň chodit snadno ven na terasu. A super věc celkově, šli bysme do HS portálu určitě znova s touhle výbavou. Otvíráme od jara do podzimu dle tepla bud jen částečně nebo komplet. Nemusíme řešit žádné bouřky, vítr. Za mě bych nechala jeden HS portál a druhý nechte fix, opravdu to působí jako obraz.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?