Jak jste řešili francouzská okna a podlahové vytápění?

Jak jste řešili francouzská okna tam, kde je podlahové vytápění? V projektu máme uvedeno, že francouzské okno bude 100mm nad podlahou. Když si ale představím, že tam budem dávat podlahové vytápění, tak mi to přijde staršně málo. Jak to máte vy?
Odpovědět
Možná jsem nepochopil otázku. Ale práh okna máme zároveň s podlahou.
Odpovědět
@davescz No jedná se mi o to, že v projektu jsou uvedeny takové standardní velikosti - čii u francouzského okna máme 100mm od podlahy. Jenže jsem se dočetla, že podlahové vytápění může zabrat až 15cm. Což by v tomto případě znamenalo, že těch 5cm by mi asi chybělo. Nevíš, jak se to řeší?
Odpovědět
@petcep V projektu musíte mít stanovenu nulu, to je finální výška podlahy včetně zateplení, podlahového vytápění, zalití a svrchní podlahové krytiny. Tak to máte stanoveno, že to má být 10 cm nad nulu? Nebo od základové desky? Jakou máte v projektu stanovenu výšku podlahy?
Odpovědět
Aha, už dotaz chápu. Nejsou ještě vylité podlahy a osazená okna a řešíte výšku usazení. Záleží na projektu, jak moc je přesný. My v něm měli podlahu 10cm (včetně izolace!), což je samozřejmě nesmysl a během stavby jsem to změnil na 20cm. 12cm izolace + 7cm beton + 1cm krytina. Problém mohou být vnitřní dveře, kde už mohou být překlady v nějaké výšce a měli byste mít minimálně 200cm otvor, abyste tam dostali standardní interiérové dveře. Proto výšku podlahy chce upravit ideálně ještě před stavbou vnitřních zdí. Francouzské okno se pak podezdí a částečně zapustí - dle druhu okna. Někde to dělají tak, že okno vypodloží cihlami, Které si pak při dodatečném podezdění vyndáte. To je špatně. Správně při zaměření oken vám řeknou, kolik má být podezděno. Tolik podezdíte a oni usadí okna už na hotové podezdění. Tady je vidět, jak jsme podezdívali okna, mohlo to být také 10cm výška, zbytek okna je zpuštěný v podlaze. http://www.domeceksnu.cz/Stavebni_den...
Odpovědět
Takže abych odpověděl jasněji na otázku - pokud máte výšku podlahy v pořádku a vejde se vám tam všechna izolace, beton/anhydrid i krytina, pak je vše ok a záleží na výrobci okna, jak vysoko to okno od základové desky je. Až si vyberete dodavatele oken, ten vám řekne, jak vysoko to okno musí být, abyste ho měli rovně s podlahou.
Odpovědět
@kamilape To bude ono. Teď totiž doděláváme základovku a já začínám přemýšlet nad hrubou stavbou......a prd tomu rozumím :) V projektu půdorysu přízemí je uvedeno 2000 (šířka okna). Pod tímto číslem je 2000 - což by měla být výška okna. A vedle toho je číslo v závorce (100) - což chápu, že je to vzdálenost od podlahy. Já právě nevím, co se v projektech přesně uvádí. Myslíš, že to číslo znamená vzdálenost od podlahy nebo základovky? Co se běžně uvádí v projektech? Jsem z toho blázen. U ostatních "normálních" oken v celém době je číslo v závorce (850)
Odpovědět
@petcep ano, to je výška od finální podlahy. To francouzské okno je fixní? Že ho zvedáte nad podlahu.
Odpovědět
To číslo v závorce je vzdálenost od čisté podlahy a na řezu by to mělo být vidět - kóta vzdálenosti od čísté podlahy k oknu. Jak už tu zaznělo, "nula" je to, po čem budete ve finále chodit.. Takže 100 by bylo opravdu 10cm nad podlahou. To by bylo divné, protože by tam vznikl schod. Nicméně si myslím, že vás to trápit nemusí, až vyberete dodavatele oken, tak ten vám řekne co a jak a kolik tam máte podezdít. Oni se zeptají, jak je vysoká skladba podlahy a podle toho vám řeknou, jak vysoko to okno bude.
Odpovědět
@kamilape Jak myslíte fixní?
Odpovědět
@davescz Takže radíte vybrat dodavatele oken již před začátkem hrubé stavby? Myslela jsem si, že dodavatele oken budu řešit, až bude hrubá stavba postavená.
Odpovědět
No, že se neotevírá. Pokud je to opravdu okno, pak je nadzvednutí ok. Pokud jsou to dveře, tak bych to nezvedala. Dnes se dělají francouzské dveře i bezprahové.
Odpovědět
@davescz Takže pokud jsme se pochopili dobře, tak ten bod nula obsahuje již i zmíněné podlahové vytápění? Takže nemusím řešit to, že bych musela zvedat okna kvůli podlahovému vytápění?
Odpovědět
Článek se načítá
@kamilape No má to být východ na terasu, takže normálně dveře a máte pravdu, že tam tím pádem vznikne schod :(
Odpovědět
@kamilape Vzdálenost od finální podlahy. Takže podlahy včetně podlahového vytápění?
Odpovědět
@petcep Ok, takže jako vchod na terasu bych to určitě nezvedala. Za další, dělají se ty okna vyšší, pokud máte strop 2,5 nebo 2,6 m, tak pokud je skutečně výška okna jen dva metry, přijde mi to málo. Standard je dle mne cca 2,3 m. My budeme mít asi ještě vyšší. A ano, je to vzdálenost od podlahy, tj, od toho, po čem už budete chodit, jak psal daves. Podívej se do řezu, tam by měla být nula vyznačená, vše se pak počítá od ní.
Odpovědět
@kamilape Tak to je super! Pořád jsem si mysllela, že budem muset počítat s rezervnou cca 15 cm kvůli toho podlahového vytápění.
Odpovědět
@petcep 1) Ověřte, že v tom projektu je dostatečně silná podlaha, aby se vám to vešlo. Já osobně doporučuji minimálně 20cm. Ale znám lidi, kteří dělali 40cm. Ono hlavně u toho podlahového topení to má význam, protože vám teplo neutíká pod dům. Ale 40cm považuju za přehnané. Jenže podívejte se, jak je to třeba s okny. Byla dvojskla, teď jsou standard trojskla a už se pomalu začínají prosazovat čtyřskla. Na domy se lepilo zateplení 10cm, dnes už se lepí 20cm. Takže tak. Předpokládám, že v projektu to budete mít dobře. 2) pokud ta podlaha v tom projektu je ok, pak nemusíte zatím nic řešit. Stavíte podle projektu a až bude hrubá hotová a budete vybírat okna, tak oknaři to přijedou vyměřit, řeknou kolik bude okno nad základovou deskou a vy to podezdíte až v této fázi. Dříve se to nepodezdívá. Stejné je to s dveřmi.
Odpovědět
@petcep dodělávám desku -> dávám hydroizolaci -> stavím zdi -> stavím střechu -> dělám okna a podezdívám je -> dělám odpady -> dělám vodu -> dělám elektriku -> dělám omítky -> pokládám izolace podlah -> motám podlahové topení -> vylévám podlahy -> dělám stropy -> pokládám podlahy -> maluju a bydlím ;)
Odpovědět
@davescz Tak tomu říkám super návod!!!!!Alespoň pro mně, jako pro ženskou :) Moc děkuju! My teď dokončujem základovou desku
Odpovědět
@petcep Tak bylo to takové hodně zjednodušené :) Jestli stavíte sami, můžete koukat na inspiraci k nám, co jsme v které fázi řešili... http://www.domeceksnu.cz/stavebni_denik Jinak se klidně ptejte, rádi pomůžeme, když víme.
Odpovědět
@davescz Ano, snažíme se sami a sbíráme informace kde se dá, takže moc děkuju!!!!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?