Jak správně osadit nová okna s ohledem na budoucí zateplení domu?

Máme letos měnit původní okna v bytě za nová plastová. Za rok má proběhnout zateplení fasády toho bytového domu, jde o cihlový bytový dům odhadem z 50. let. Zateplení fasády má být předběžně 10 cm polystyrenem (byť si myslím, že je to málo, ale to je teď jedno). Řešíme, jak vlastně ta nová plastová okna máme do stěny osadit? 1/ Buďto je osadit na stejné místo, jako jsou stávající okna, tzn. trochu zapuštěné do fasády? 2/ Anebo je osadit tak, aby vnější hrana okna byla v rovině s vnější fasádou? Osobně se domnívám, že správně je spíš ta druhá možnost, protože při zateplení se pak jen polystyren trochu přetáhne přes rám okna a je. Tento způsob osazení ostatně i více koresponduje s aktuálními požadavky např. na nízkoenergetické stavění. Rovněž v ČSN 73 0540-2 je v příloze A uvedeno: "A.3.4.8 Vnější výplně otvorů by měly být osazovány do obvodových stěn v rovině navazující na tepelně izolační vrstvu. Zpravidla je výhodné (částečné) překrytí okenního rámu tepelněizolační vrstvou." Jen jsem nikde nenašel, co znamená pojem "rovina navazující na tepelně izolační vrstvu" ... Varianta 2 by nicméně znamenala, že do doby zateplení (cca rok, tedy přežít tak jednu zimu) by nemohl být osazen vnější parapet (neb by jej nebylo kam osadit).
Odpovědět
@bonavox pokud se jedná o zateplování celého bytového domu, tak předpokládám, že na to budete mít vypracovaný projekt, jehož součástí by mělo být i řešení nových oken. Typ, provedení, způsob instalace, atd. Pokud si každá bytová jednotka udělá okna podle svého, tak to asi nedopadne dobře.
Odpovědět
Ano, projekt žádný neexistuje, každá bytová jednotka si dělá okna dle svého. My jsme poslední, co je ještě nemají vyměněné, ostatní už mají. Zateplení předseda družstva hodlá řešit tak, že od pasu "stačí 10 cm polystyrenu". Bez projektu. Tak se na něj zatím snažíme tlačit, aby projekt nechal udělat, ale těžko v tuto chvíli říct, jak to dopadne. Pokud bychom osadili okna podle varianty 2, bude něčemu vadit, kdyby tam cca rok (do zateplení) nebyl vnější parapet?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?