Jaké existují normy na vchodové dveře do rodinného domu?

Profilova fotka
Ahoj lidi. Máte někdo představu, jaké existují normy na vchodové dveře do rodinného domu? Nemohu to najít. Projektanti nám všude cpou minimálně 90 cm, my bychom ale chtěli 80 cm, protože dveře v interiéru budou taky 80 cm. Takže proč mít vchodové dveře širší. Nebo máte nějaké zkušenosti či argumenty proti? Díky
Odpovědět
Norma asi bude existovat, pokud ji zase někdo nezrušil, existuje norma pro výšku, předpokládám, že bude i pro šířku. Vchodové dveře 80 cm je s prominutím šílenost, pro vstup do domu takhle úzké dveře je nevyhovující, ať už se jedná o stěhování, pohodlný průchod osob, kočárek a spoustu dalších věcí. 90cm je minimum bych řekl, popravdě ještě jsem se nesetkal, že by někdo řešil menší, když nemusí ;-)
Odpovědět
@slabici myslim, ze to je ve vyhlasce 268 a nebo v bytovy norme..ted presne nevim..ale minimum u RD jr opravdu 90cm...
Odpovědět
Připojuji se k Lopp. Dveře vstupní 80cm je naprostá stupidita. Budete potřebovat stěhovat nějaký nábytek, ikdyž ho můžete francouzskými dveřmi, jestli je budete mít, ale já mám osobně 90 cm, kdy staveb. otvor byl jeden metr a klidně bych dal o 10-20 cm větší. Působí to disignově i prakticky lépe. nemá cenu šetřit na 10 cm.
Odpovědět
Mám pocit, že je to 90, ale nechce se mi to dohledávat.
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp @milan1965 Proč stupidita. OK, budu mít vstupní dveře 90 cm, ale interiérové mám 70-80 cm. Takže s tím nábytkem dojdu do zádveří a tam skončím, protože tam mám užší dveře ;-) Takže nábytek, který neprojde 80 cm, se tak jako tak bude tahat přes terasu. Nějaký jiný argument, tenhle moc účinný nebyl ;-) Nám se prostě široký dveře nelíbí, no ;-)
Odpovědět
Pro mě za mě si tam dejte 60 cm je to Váš dům. Ano interiérové 90 cm mají stejně průchodnou šířku 83 cm, vlastně jde jen o projití s nějakou sedačkou ostatní nábytek tak široký není a většinou je zabalený a rozložený v krabicích. Proč tady hledáte u lidí argument a jejich vyjádření, dejte si tam co Vám se líbí a splňuje to předepsané normy. Připadá mi to jak na FB, jak tam každý dá hned nějakou fotku a čeká, jak mu to každý ohodnotí. Tu máte odkaz na soubor norem v RD a BD, myslím, že tam můžete mít 80 cm, což znamená průchozí šířku 73-75 cm. Jako by jste šli do koupelny. Hodně štěstí :-) http://195.113.227.100/ssstavji/Urban...
Odpovědět
Profilova fotka
@milan1965 Dík za odkaz. Hledám argumenty, proč je to málo, respektive proč si většina dělá dveře 120cm. Jestli jde jen o estetično anebo je v tom nějaký technický problém, který nevidíme.
Odpovědět
Výrobci vchodový dveří už tyto dveře dělají podle nějaké normy a podle toho je třeba si nastavit stav. otvor, jestliže si necháte udělat plastové na míru, tak je to jedno, jaký st. otvor si uděláte, ale i oni mají určitě nějaké hotové rámy na které se dává plast, takže do Vás budou hustit, že nejméně 90 cm. Nikde jsem v obchodě neviděl vchodové menší, spíše širší. S Vaším požadavkem jste zajímavá vyjímka :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme právě dnes vchodové 80 cm viděli, takové ty částečně prosklené. Tak si říkám, proč je vůbec prodávají, když to podle norem do domu nikdo dát nemůže ;-)
Odpovědět
@slabic . Co tak přemýšlet trochu v čase ;-)
Odpovědět
@slabici To je kvůli stávající, zastaralé zástavbě, kvůli tomu, aby si mohli vyměnit dveře.
Odpovědět
myslíte že někdo bude chodit a přeměřovat vám dveře??? :-) :-) :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@slabici Tak ono jestli je debata o tom, že se vám nelíbí či líbí šíře dveří, tak je diskuze bezpředmětná, dveře vám opravdu nejspíš nikdo přeměřovat nebude, to že se tím blbě pak chodí domů nemá vliv, hlavně že to vypadá hezčí užší... 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp Nevím jak ostatní, ale já dosud ve všech bytech měla dveře 80 cm a nikdy jsem neměla problém s tím, že bych se do nich nevešla, ať už sama nebo s nábytkem. No nic, nechte to být. Jen nám přijdou široké dveře prostě zbytečné ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mam 80 a uplne bez problemu:-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?