Jaká máte okna v novostavbách?

Jaká okna máte v novostavbách (fr. okna)? Zvažujeme 8-mi komorové - 3sklo..nebo postačí 6-ti komorové? Prosím o zkušenosti z bydlení ty, kteří už bydlí delší dobu.
Odpovědět
Profilova fotka
te dteda nevím abych nekecala ale 8komor je na dvojsklo už dost silnej rám mi ještě nebydlíme ale máme 8komor 3sklo vzali jsme co jsme nejlíp mohli ale...tyto parametry jsou až na posledním místě co se duležitosti týče
Odpovědět
@liawwy Zaměřte se více na ostatní parametry, jako vzdálenost skel mezi sebou, materiál rámečku, hloubka zasklení. To celkem dost ovlivní rosení kolem rámu a v rozích. Neméně důležitý je počet a provedení těsnění. Systém jedině zdvižně posuvný.
Odpovědět
@davescz já s vámi vesměs souhlasím. Protože mě toto téma taky trochu zajímá (stejně jako spousta jiných před stavbou domu), tak bych chtěl poprosit o vysvětlení, co je za rozdíly u vámi zmiňovaných parametrů, tj. vzdálenost skel mezi sebou mi ovlivňuje co? Prosil bych vysvětlit vše! :-) Nebo i odkázat na stránky, kde se to dovím. Vždycky jsem si spíš říkal, že rozhodující pro mě bude hodnota Uw. Systém zdvižně posuvný je sice fajn a hrozně se mi to líbí, ale v čem je o tolik lepší? My budeme mít bohužel prostor pouze na klasické křídlové dveře.
Odpovědět
@radim83 Vzdálenost skel ovlivňuje Ug a tím Uw. Krátkodobě (z pohledu životnosti domu) se podaří u oken udržet nějaký plyn (Argon, Krypton...), ale nic není v čase 100% těsné. Jsou studie, které uvádí zásadní naředění vzduchem už po třech letech od výroby okna. Pokud bych takovým studiím měl věřit, pak je výhodnější mít skla s větší vzdáleností (např 18mm), kde i po naředění vzduchem nedochází k tak výrazné degradaci parametrů, jako je tomu například u skel s 12mm mezerou. Rámeček je tepelný most a proto se okna kolem rámu rosí. Vnější ochlazované sklo vede pomocí rámečku teplo/zimu na prostřední sklo a dál pak na vnitřní sklo. Z toho pohledu třeba nerezový rámeček není ideální. Hloubka zasklení pak napomáhá prostupu. Ideální je co největší. Počet těsnění je asi jasný, čím více těsnění, tím menší je šance, že to bude někde táhnout. Třeba středové těsnění pak brání i cirkulaci vzduchu a přenosu tepla. Dobré je volit také tuhost rámu s ohledem na velikost oken. No a zdviždně posuvný má výhodu hlavně pro velká a těžká okna, kde klasický systém trpí svěšováním, opotřebováváním a kroucením. Pro uživatele je pak přínos v ovladatelnosti. S dveřmi o váze 250kg má problém i štíhlejší dospělý, natož dítě. Když bude takové okno vyklopené a bude foukat vítr, tak ho nezavřete ani vy. Se zdvižně posuvným systémem dokáže 250kg dveře obsluhovat pětileté dítě. Všechno jsou to věci vypozorované ze stavby a zkušeností kolem. Hodnota Uw se mění s velikostí okna. Čím větší je okno, tím blíže je Uw k Ug. Čím menší je okno, tím více se Uw přibližuje k Uf. Všimněte si různých nabídek výrobců oken, kde Uw je shodné pro všechna okna. To je naprostý nesmyl - známka toho, že jej vůbec nepočítají.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?