Jaký máte názor na parotěsné pásky k plastovým oknům?

Profilova fotka
Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jaký máte názor na parotěsné pásky, které se mají při montáži oken aplikovat kolem oken. Někteří prodejci mi říkají, že to tam stoprocentně patří (přitom při běžné montáži vám to nenabídnou), druzí zase že minimálně zevnitř by se to dát mělo a třetí mi tvrdí, že jsou to vyhozené peníze. Na internetu se člověk dočte, že je to super novinka, která má něčemu zabránit, ALE není to jen další věc, za kterou má člověk utratit peníze a výsledný rozdíl je minimální? Neslyšel jsem totiž moc případů, kdy po montáži nových oken by někomu vznikala kolem nich plíseň kvůli srážení vody... Okna budu dávat do novostavby, zvenku bych dal do špalet dvojku extrudovaný polystyrén, který by "zakryl" vrstvu nastříkané pěny. Budu rád za každý názor a rady, z těch prodejců už jsem fakt zoufalý... Díky
Odpovědět
@pajin7 Ptala jsem se tu před časem v diskuzi na to samé. Všichni mi odpověděli, že do novostavby ano. Stavbyvedoucí nám řekl, že podle něj je to zbytečná a drahá věc ( cca 10 -15 tis. na dům). Nakonec jsme se domluvili s firmou, co bude okna dělat - do novostavby jednoznačně doporučili, cena do 6 tis.za celý dům, tak jsme si to dali ( v současném bydlení se nám dělá plíseň na okrajích oken ), ale opravdu pádný a 100% jistý argument nemáme...
Odpovědět
Do nedávné doby se to nedávalo, teď je na to nějaká norma, že by to u těch oken mělo být. Podle názorů odborníků stavařů je to spíš zas jen nějaké lobby, aby si někdo vydělal a vesměs se shodují na tom, že to tam být nemusí. Mluvila jsem o tom s kolegou stavařem - do bytových domů se to dává, ale on osobně když si dělal doma okna, tak si to nedal a nemá problém.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 letech
Dobrý den, rád bych oživil téma - máte okna s páskami / bez pásek, a jaké máte zkušenosti? Nám je výrobci oken nabízeli, stavaři z okolí to považují za zbytečné vyhazování peněz, tak jsem zatím odmítnul. Nerad bych ale udělal chybu - příští týden mají okna montovat, tak je poslední příležitost to ještě změnit... Díky.
Odpovědět
@horst_fuchs Určitě bych je tam dal. Je to daný i nějakou normou která platí už mnoho let. Určitě se zlepší těsnost té přípojné spáry a vnikáni vlhkosti do ní. V době kdy jsem měnil okna tak o tom firma nechtěla ani slyšet a tak jsem si to aplikoval sám nic na tom není.
Odpovědět
@horst_fuchs pásky jsou doporučovány normou, u nízkoenergetických staveb jsou myslím normou nařízené.. Jejich použítím zamezujete vzniku tepelných mostů, vzniku plísní v okolí okna a taky případnému zatečením montážní spárou nebo kondenzaci vlhkosti v ní, což degraduje pěnu (a opět se vracíme k těm tepelným mostům). Já bych pásky určitě dal. Vím, že hodně lidí nad tím přemýšlí z důvodu finančních (metr pásky dnes cca 30kč?), ale radši bych připlatil za funkční parametry a správnou instalaci než abych si připlácel například za dekor a tvrdil, že na pásky nemám peníze..
Odpovědět
My je máme, jsem za ne rada, prijde mi, ze to dobre tesni, navic ikdyz nam nijak neponicili vnější omitku, současný brizolot neni zrovna rovny, ale dost hrbolaty a díky te pásce kolem oken nejsou nikde skviry. Dala bych je příště urcite znovu.
Odpovědět
Máme pouze vnitřní parotěsné pásky, tam smysl vidím. Vnější páska, která je paropropustná, za mne úplně v našem případě (zateplená cihla) nemá moc smysl. Pěna je kryta překrytím rámu okna EPS, takže degradace sluncem nehrozí.
Odpovědět
@peju Aha, díky za info, také stavíme ze zateplených cihel. A už bydlíte, nebo teprve stavíte?
Odpovědět
Stavíme pasivní dům a tak to máme podle platné normy, Vždy záleží na pečlivosti montážní firmy. Máme předsazenou montáž a použité interiérové parotěsné i paropropustné pásky. Tato parobrzdící zábrana a paropropustná membrána brání vzniku plísní, degradaci pěny, kondenzaci vodních par.... Místo pěny máme použitou komprimační pásku, tzn pásku která během pár hodin zvětší objem a tím zaplní otvor lépe než pěna. Na kolik je to jen marketing vs realita nechám na individuálním rozhodnutí investora. Osobně jsem viděl pár videí a přečetl písemné materiály ohledně simulace vlivu vodních par.... Ale opět podotýkám, že jsem limitován tím, že stavím pasivní dům a tam je to nutnost. Jinak co se všeobecně týká stavby. Máme i podrobný prováděcí projekt, víte kolikrát jsme si vyslechli od firem, že je něco zbytečnost a předimenzované atd. Pokud nejste stavař, tak v ideálním případě je nutný kvalitní projekt, pečlivá firma ze zkušenosti, dobrý odborný dozor atd. Sice je to větší investice, ale v budoucnosti se vám může vyplatit.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Ahoj všem stavitelům. Nechci zakládat nové téma a týká se to okenních pásek, tak se zeptám v tomto tématu. Mám na nových oknech vnitřní i vnější pásky a trochu mi není jasná pouze jedna věc. V místě pro vnitřní i venkovní parapet zůstal z vnější strany lepící proužek, prozatím překrytý slabou bílou fólií. Když se to sundá, je pod tím klasický lepící pruh. Je to přesně v místě, kde vlastně přirazíte parapet k oknu. Má se ten igelit před přiražením parapetu sloupnout a přirazit ho tak na ten lepící pruh a nebo tam ten igelit ponechat? Přikládám foto, aby bylo zřejmé co myslím. Díky za radu. Míra
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?