Plastová okna. Nevím, jaký typ zvolit

Chystáme na výměnu oken v bytě v panelovém domě. Budu ráda za jakékoli relevantní zkušenosti. Vůbec nevím, jaký typ oken zvolit - 5-komorová, 6-komorová, apod. Dál bych ráda široké parapety, ale mám strach z rosení oken (najde se někdo s širokým parapetem v paneláku?). A abychom to neměli tak jednoduché, dva pokoje mají společný parapet - je třeba vyměnit meziokenní vložku. Těch je několik druhů, najde se tu nějaký odborník? Jsme z Prahy 9, uvítám i zkušenosti s místními firmami (asi do interní pošty, ať to není reklama). Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, dělám přímo ve firmě na plastová okna. Co se týče komor, 6-ti komorový systém je upřímě řečeno jen komerční tah na zákazníka. Realný rozdíl mezi 5ti a 6ti komorama je naprosto zanedbatelný.Toho rosení se zas až tak bát nemusíš...teda popravdě zas až tak daleko moje znalosti a zkušenosti nesahají, jsem obyčejná kancelářská krysa, ale znám spoustu lidí, kteří pod oknem žádné topení nemají a okna se jim nerosí, ale záleží nejspíš na individuálním stavu místnosti. Teď nevím co myslíš meziokenní vložkou...nejspíš takový to umělý barevný jakookno :-N to se musí vyzdít anebo nahradit plnou výplní - ale pozor firmu na to upozornit předem, některé firmy to neradi dělají.
Odpovědět
Beruska, díky. Meziokenní vložka - myslím, žes to pochopila správně. Zevnitř to není vidět, zvenku to vypadá jako okno, nebo jakoby ta dvě okna byla jedno dlouhé okno. Budeme to potřebovat asi vyzdít, abychom to měli podobně jako jiná okna, která už vyměněná jsou (u nás se nedělal hromadně celý dům, takže někdo už vyměněno má, někdo ne). Nemáš nějaké zkušenosti s těmi různými zvukovými izolacemi? Viděla jsem, že některé firmy nabízejí různá skla vhodná k bydlení blízko silnice, letiště, apod. Sice nejsme přímo u silnice, ale v Letňanech obecně je dost hlučno. Ale zas se bojím, že to bude jenom dražší, ale kvalita stejná jako u standardních.
Odpovědět
Profilova fotka
u nás se okna měnila v paneláku hromadně, takže netuším, kolikatikomorové máme :-D nicméně parapety máme širší (u jednoho okna byl široký už původně), okna se dole u rámu rosí - ale já mám hodně květin, akvárko, ... chce to hodně větrat, ale člověk je celý den v práci, večer nám tu smrdí kouř z venku, jak lidi topí, takže nic moc
Odpovědět
nám taky bylo řečeno, že není důvod dávat 6ti komorová okna, že ten rozdíl je zanedbatelný a člověk to ani nepozná. A o tom, že rosení oken je závislé na šířce parapetu jsem teda jaktěživ neslyšela :-). Nám se rosí okna podle toho jak máme teplo vevnitř, jak je teplo venku a jakou máme v bytě zrovna vlhkost.
Odpovědět
Profilova fotka
s tim rosenim to vidim taky tak... mame v panelaku male parapety (skoro zadne) a stejne se okna rosi.... v loznici netopime, tak se to v noci docela zadycha, tak se to rosi..... rano to otru, vyvetram a je to OK .... x-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahojte přidám i svou zkušenost s jednou "pražskou" firmou na téma jak nenaletět a možná trochu varování pro ostatní. Firma byla totálně laxní při jednání s námi, třeba vůbec nebrali telefon a tak. Okna nám měli montovat v půlce září, realita byla konec listopadu. Zedníci by se dali přirovnat k Patovi a Matovi, byli to líní lemplové, kteří akorát říkali, že to nejde, takže okna, která nezadělali, jsem si zadělala sama (to víte zedníci to neumí, ženská jo). Zvenku nám to neudělali vůbec, takže se nám zdi v dolních rozích a v okolí oken zamočují. Všechnaa okna se zapařují a zamlžují. Teď je půjdeme reklamovat, jsem zvědavá na přístup té slavné firmy, jedno vím jistě, toto už nikdy ne, měli jsme od té smlouvy opravdu odstoupit, budeme s tím mít teď akorát problémy. Ještě k tomu rosení, doma topíme hodně, barák máme odvlhčený.
Odpovědět
Ono pokud není mikroventilace, tak se mlží podle mně všechna okna
Odpovědět
Nemyslela jsem, že by rosení oken bylo závislé na šířce parapetu :-D, ale máme pod okny topení a širší parapet bude bránit teplu stoupat - okna se prý pak více rosí. Zatím spíš bojujeme s tím, že máme doma sucho, tak možná řeším zbytečnosti ;)
Odpovědět
zabzza, kolik mista bude mezi radiatorem a parapetem? Nejsem si jista, ale minimum by melo byt nejakych 15-20cm, aby radiator mohl jet na plny vykon. Co jsem mela zkusenosti s plast. okny, tak se vzdycky mlzily - mikroventilace byla nutna.
Odpovědět
Tak tam máme sotva těch patnáct centimetrů :( Ale píšu si do poznámek mikroventilaci s vykřičníkem.
Odpovědět
Na odstupu radiátoru od parapetu mlžení fakt nezávisí ;-) Jediné co to ovlivňuje je teplota povrchu, který se mlží (což je sklo), teplota a vhkost vzduchu místnosti.
Odpovědět
Blanko, jasně ;) Ale teplota povrchu skla může záležet na tom, kde je umístěn radiátor - jestli pod oknem nebo někde na druhém konci pokoje. Pokud je radiátor pod oknem, ale přikryt parapetem, tak se bojím, že to okno nebude zahřívané dostatečně.
Odpovědět
Článek se načítá
jojo, když je parapet přes radiátor tak to je jasné, ale už jsem to nikde moc neviděla. Já myslela, že se tady bavíte o tom, kolik je radiátor cm pod parapetem :-N Ale zas velký rozdíl by to být neměl. My máme jeden radiátor asi 1 m od okna, to se nemlží a druhý přímo pod oknem a to se občas rosí ;-) Ale otevřeme na mikroventilaci a je to ok.
Odpovědět
No, ty poslední příspěvky byly o tom, jak daleko pod parapetem má radiátor optimálně být. Ale s tím stejně nic nenadělám, okna dát výš nemůžů a radiátor jinam taky moc ne ... a taky nemyslím, že by to mělo velký vliv. Šlo mi spíš o to, že jsem si vysnila široké parapety a mám radiátor přímo pod oknem. Tak jestli na těch parapetech trvat nebo to raději neriskovat ...
Odpovědět
no tak se zabzzo domluv at ti okna neosazujou přesně do osy tvárnice, ale trochu víc k venkovní straně a budeš mít hned větší parapety. Já si taky nechala udělat hlubší vnitřní a mělčí vnější. ;-)
Odpovědět
Jo takto...prostě výšku mezi vrchem radiátoru a parapetní deskou ;-) Ono tohle je skoro jedno, primární je aby ten radiátor byl nejlépe pod oknem a aby tomu teplému vuchu nic nebránilo jít nahoru k oknu. Což teda když dáš širokou desku nebude mos splněno. Jestli bude radiátor pod oknem 10cm nebo 0,5m je skoro jedno, klas. vysoké"radiátory" jsou jen jedním typem topení, pak máte třeba jen nízká tělesa, podlahové vytápění,...a funguje to taky. Kolega dělal teď krásnou věc do jedné mateřské školy. Byl tam hrozně široký parapet, který zároveň přecházel do pracovní plochy pro děcka a jen v místě, kde byl ppod ní radátor, tak tam byly otvory (přímo v té dřev.desce), vypadalo to super a říkal, že když je teďka školka v provozu, že ty děcka se rvou o to, kdo bude sedět na okně :-D Se dřev.oknama to vypadalo fakt super...zkusím,jestli není na webu fotka.
Odpovědět
Kacko- pokud je to byt, tak na 95% nedovolí hýbat s oknem směrem ven či dovnitř :-S
Odpovědět
Já teď koukla do jedněch skript na vliv zastínění parapetu, ,který je přes celý radiátor (když je fakt přes celý radiátor, te´d nemyslím, když ta parap.deska přečnívá zeď jen o 2-3 cm, radiátor je stejně min.5 cm od stěny, takže to vliv nemá)... Pokud je mezi parapetem a radiátorem 10cm je účinnost 97% oproti nezakrytému, u 6 cm je to 94%, u 4 cm mezery je to 89%...
Odpovědět
jo a při zatažených dlouhých závěsech přes topení může jít až 19% do háje...ale to už je mimo téma :-N
Odpovědět
aha, mně nedošlo, že je to byt. V bytě se s parapetama nic moc vymyslet nedá :-)
Odpovědět
Kdyby jenom s parapetama :-D
Odpovědět
On je to navíc byt v paneláku, takže ani není prostor někam ty okna posouvat. Líbí se mi to školkové řešení :-) Díky za názory.
Odpovědět
V té školce je to ještě uděláno tak, že je to protaženo nejenom do místnosti jako stůl ale i ven před fasádu , tvoří to takovou budku , "vyhlídku" na fasádě, kde si děcka lebedí a dělají kschtíky na kolemdoucí.... http://www.habina.cz/show.php?sekce=s... (je to foto jen zvenku, ale ta budka vpravo je to ono :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ju s tím rosením souhlasím s většinou tady.Tam kde je vyšší vlhkost(koupelna,kuchyň...)se buď musí větrat(otevřem na chvilku okna na plno a pak mikroventilaci)nebo stačí otevřít dveře z místnosti.Jinak s tou zvukotěsností je opravdu lepší si připlatit-je to poznat,jestli dáš "klasická" nebo zvukotěsná skla.My jsme to tak řešili u 3.oken(dětské pokoje a ložnice) a jsme spokojeni.Tedy do léta,pak
Odpovědět
Profilova fotka
větráme a ztrácí to smysl.
Odpovědět
u nas v panelaku se rozmohla takova novinka,ze okna vysuneme ven tzv na venkovni paapet aby nam v byte vznikl velky parapet bez nejakeho zdeni ci co.nekteri to uz maji a u nas jeste ne nejdriv sem si rikala ze je to blbost proste mit zvenku jen malickaty parapet ale vevnitr j pravda ze je velky jeste nam zateplovali dum takze se to nejak trochu porovnalo s novou omitkou.nicmene firma co nam to delala je u nas jedna z nejvetsich ale nechci je jsou to lemplove zapomeli zatesnit novou omitku takze jak nam prselo na venk.zed protekalo to spary u oken dovnitr fakt super,jenze ted uz to musime mit vystrcene vseci.zatim jsem to nikde nevidela.uz ted se hrozim toho jak budeme vbirat firmu co nam to udela.doufejme ze dobre ani si neumim predstavit jake jsou ceny pl.oken.do3+1bez balkonu.nicmene ta venkovni NIKA je dost mala takze vidim jak nekomu prsi do otevrene ventilacky!super no
Odpovědět
jaká firma na plastové okna na Zlínku - Uhersko-Hradišťsku je dobrá???Nějaké vlastní zkušenosti, prosím.. nemůžeme se rozhodnout..
Odpovědět
Profilova fotka
Naši dávali okna od firmy Vondřejc a maximální spokojenost, je to už asi šest let a za tu dobu nebyl jediný problém.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 letech
@beruska21 Ahojky mohla by jsi mi prosím doporučit, když děláš v oboru :-) zda dvojskla, nebo trojskla do novostavby ?? A nějakou solidní firmu ? :-) děkuji.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?