Plastová vs. hliníková okna

Ahoj, Řešíme okna do novostavby RD. Celou dobu jsme byli rozhodnutí pro plastová okna, ale dnes nám obchodní zástupce dal brouka do hlavy... Máme jednokřídlé dveře ( š. 1100) a řekl nám, že v plastu s tím budou jenom problémy. Začali jsme tedy uvažovat o hliníku, jaké firmy jsou dobré? Jsou opravdu o tolik lepší, než plast? Stojí to za ty peníze navíc? Děkuji za jakkékoliv zkušenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, hliníková okna vás přežijí :-) Ty materiály mají rozdílné vlastnosti, ani nevím, jestli ten plast má nějaké výhody. Samozřejmě ten hliník ale bude dražší. Z mého pohledu je nejlepší varianta dřevo-hliník, případně, pokud chce člověk něco ušetřit, tak plast-hliník.
Odpovědět
Profilova fotka
@alena2109 Hliník je samozřejmě top, ale oproti plastu má jednu velkou nevýhodu - cenu. Pokud peníze neřešíte, jděte do hliníku. Nebo si dejte hliníkové pouze ty dveře😉
Odpovědět
@alena2109 Máme třetím rokem plastové trojsklo balkonové dveře š 1000 od Vekry (se sníženým prahem) a s tím trochu problém je - protože tam máme vyklápěčku. Dveře si nesedají, ale je poznat, že se ten "kombinovaný" horní pant trápí. Ale myslím si, že kdyby tam ta vyklápěčka nebyla a byly tam tři panty, tak je to v pohodě. Pokud váháte kvůli ceny, zda plast nebo hliník, tak bych vám doporučil zajít si do showroomu (větší výrobci/prodejci je mají) a "zkusit si ty dveře do ruky".
Odpovědět
Oba materiály plast i Hliník budou dobře sloužit když je nemontují tak jak se má. Nejdůležitější je aby to byla solidní firma co má dobré reference a historii. Hliník má výhodu že určitě vydrží víc let a je možnost udělat väčší okna nebo HS portál. Plast má výhodu že je levnější a líp těsní, ale roční úspora není až tak velká oproti hliníku. Já jsem vybral hliník aby jsem nemusel po 10-15 let měnit nové okna. Je to ale rozhodnutí na člověku do čeho chce nebo nechce investovat.
Odpovědět
Moc děkuji, tak samozřejmě peníze řešíme, znamenáto ten rozdíl ( ještě čekám na nabídku) ušetřit někde jinde. Ale zase nechceme za pět let řešit, že nám jdou špatně otvírat okna...v té "špatné" velikosti jich máme 6. Takže zrovna okna jsou v té kategorii, řešíme peníze, ale ne za cenu kvality 🙂 No, uvidíme jak hodně velký finanční rozdíl to bude 😞
Odpovědět
@milotaz Děkuji za odpověď, mohu se zeptat od koho okna máte a jak jste spokojený?
Odpovědět
Profilova fotka
@milotaz pokud se budou plasťáky měnit po 15 letech, tak v dlouhodobém horizontu ten hliník vyjde podstatně levněji :-)
Odpovědět
@alena2109 To máte francouzské okna šíře 1100 a s vyklápěčkou?
Odpovědět
@vladimirsvorba Ono ale hlavně záleží na kování (pantech), takže ať už plastové, nebo hliníkové. toto je důležité pohlídat.
Odpovědět
@alena2109 Nechte si udělat nabídky v plastu a v hliníku. Není to úplně tak jednoduché, že hliník je dražší jak plast. Třeba u zmíněné Vekry jsou HS portály, PSK a vstupní dveře v hliníku levnější jak plast. Alespoň to mám v nabídce. Ale klasické okna jsou hliníkové 2-3x dražší než plast. Kombinace je dobrá varianta, ale má 1 chybu. Je vidět rozdíl v povrchu plastu (není hladký) a hliníku. Zajděte se podívat a zkuste. Já v přízemí dám hliník s tím, že přeplatím klasické balkonové dveře na terasu, ale ušetřím na HS, PSK a vstupních dveří. V patře dám levnější plast.
Odpovědět
@sasynkamil právě že s výklápěčkou
Odpovědět
@mpavka na nabídky čekáme, dnes jsem obeslala pár firem. Kombinace plastu a hliníku se právě bojím...takže buď bude všude plast, nebo všude hliník, nechci to úplně dělit. Ta inkriminovaná okna, resp. dvě mám v jedné místnosti, kde jsou i další okna, takže by stejně musela být všechna v jednom designu.
Odpovědět
Článek se načítá
@alena2109 ještě najit firmu, která dělá hliník a plast-hliník a s rozumnou cenou hliníku, ale nepodařilo se mi najít firmu. Kdyby Vekra dělala plast-hliník, tak je vyhráno, ale bohužel. Nezapomenout, že hliník má horší vlastnosti, jak plast, konkrétně HS o 0,1U.
Odpovědět
@milotaz Já naivně věřím, že kvalitní plastová okna (řekněme standardních rozměrů), vydrží 25-30 let. Jestli je budu muset měnit po 10-15 letech, tak to jsem měl jít raději do nejlevnějších plastových oken 😐
Odpovědět
@sasynkamil To urcite nevydrzi. Na baraku vam asi drzet budou, ale prestanou slouzit jak maji, budou hnusna. Chapu, ze clovek chce usetrit, ale zrovna teda na oknech. Predstava, jak v padesati/sedesati menim okna v celym baraku je dost silena. Bordel, finance... Co clovek usetri na zacatku, doplati draze pozdeji.
Odpovědět
spam 🙂 @bayt Mám více méně stejnou úvahu jako vy, ale... 🙂 ... Ve 30 si postavíte dům, dožijete (vy nebo vaše žena, nebo oba 🙂) 80-90 let. Osobně mám RD, abych tady dožil, abych se nemusel stěhovat pokud nebudu muset a zdraví a "rozum" dovolí. Takže potřebujete mít okna s životností 50-60 let? Věřím, že hlinikové tolik vydrží, jen budete muset vyměnit těsnění a u těch větších rozměru asi i kování. Věřím, že to nebude problém, ale je to jistota? Stejné pravidlo by jste uplatnil i pro fasádu? Polystyrén pod fasádou a samotná fasáda má životnost kolik? 30-40 Let? Takže pak člověk musí "přebalit" celý dům - u passivu z 15-20cm zateplení, to taky bude celkem nákladné - sice budou existovat mnohem lepší a tenčí izolace, ale recyklace starého materiálu bude asi ranec. Střecha: beton, taška, hliníkový plech to vás přežije, ale jiné materiály? Topení: opět - buď to nejlevnější a počítat s tím, že to prostě 3x za život vyměníte. Anebo to drahé kvalitní, ale s životnosti se více jak za 25-30let nedostanete.
Odpovědět
@bayt @sasynkamil ráda bych si do domu koupila všechno co "nejkvalitnější", ale je to samozřejmě i o penezích. Zrovna okna jsou jedna z položek na které nechceme šetřit, ale rozpočet není nekonečný, takže hledíme na každou korunu. Zatím to vypadá, že v našem případě bude příplatek za hliník cca 100tis oproti plastu...
Odpovědět
Dobrý den, mám zajímavou nabídku na plastohliníková okna a dveře od firmy Windowstar, nemáte s nimi někdo zkušenost. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
Máme plasto hliník a naprostá spokojenost. I stavbyvedoucí nám je chválil. Obyčejný plast jsem nechtěla a hliník byl nad naše možnosti
Odpovědět
@alena2109 hliníkové okna Schuco, od dafe plast.
Odpovědět
@sasynkamil plastové okna vydrží i 40 let ale max po 15 letech přestanou plnit funkci. Jestli budou na jih , tak i dříve. Výměna oken bude podstatně dříve, ale jak jsem už jednou psal, každý se mu rozhodnout sám.
Odpovědět
@sasynkamil no já teda doufám a předpokládám, že se s životností dostanu na těch 80 let svého života....
Odpovědět
Jak se tady řeší životnost, hliníkové určitě vydrží déle než plastové. Otázka je jak to bude za 30 let. Vemte si domy postavené třeba z 90 let. Každý už má vyměněné okna a zateplený barák.....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?