Poraďte na co hledět při výběru profilu okna

Profilova fotka
Prosím, poraďte mi, na jaké aspekty hledět při výběru profilu okna, vím, že koeficient propustnosti tepla by měl být co nejnižší, ale dále se v tom neorientuji. Stavíme domeček a hledáme kvalitní okna. Díky :-)
Odpovědět
Základním parametrem, bez ohledu na materiál okna, je hodnota Uw (w jako window, tj .celé okno) .. slušná hodnota je od 0,8 níže ... pro pasivní domy se používá 0,5 nebo aspoň 0,6. Pozor - neplést s Ug nebo Uf ... to je tepelný odpor jen skla (g jako glass) nebo jen rámu (f jako frame) Dalším parametrem je (u plastových) tloušťka profilu, která má vliv na kroucení (stabilitu) ... nejlepší je kategie A. Dále bych si zjsitil, jaké kování používají a něco bych o tom konkrétním pogooglil.
Odpovědět
@mp77 no koukám, že vy jste si to poplet s těma hodnotama náramně :-D Uw 0,5 je už masakr okno, ale v případě double heatmirror skla by to asi šlo docílit
Odpovědět
popletl, přiznávám .... ty hodnoty se vztahovaly k Ug .... takže odvolávám co jsem odvolal a jako bych tu nebyl :))
Odpovědět
Tak jen heslovitě... - Uf a UG rámu - počet komor na to se skoro vyprdněte - hloubka zasklívací drážky, jinak se vám okna budou rosit - šířka zasklívací lišty - stavební hloubka rámu - tvar výztuhy - těsnění a jejich kvalita - tloušťka stěn rámu - typ meziskelního rámečku - šířka mezery mezi skly. - dle probarvenosti rámu v řezu lze poznat zda je z recyklovaného plastu či nikoliv - dle hmotnosti jednotlivých profilu lze též posoudit kvalitu. - U plastových profilů bych asi nebral Salamander, deceunick, königsberg. - Vzhledem k velikosti okna je vhodné rozmyslet zda jít do plastových profilů. Přes okna tady umí dobře poradit tuším loop.
Odpovědět
i když už je nějaký rok starý, tak jsem se u hlavních zásad při výběru oken orientoval hlavně podle tohoto článku.... http://stavba.tzb-info.cz/okna-dvere/... Souhlasím s rad5, počet komor jsem neřešil, ale zaměřil se zejména na Uf, Ug, hloubka zasklívací drážky a aby měly středové těsnění.
Odpovědět
Profilova fotka
Základní je, aby to dobře namontovali - i kvalitní okno má nulovou hodnotu, když někdo zprasí montáž!
Odpovědět
V podstatě už tu spoustu padlo, počet komor je obchodní trik, záleží na hloubce rámu, dále doporučuju středové těsnění ( ale to "pravé", nikoliv pouze praporek, který je tam de facto na ozdobu), ideálně uzavřená výztuha v rámu a pak ideálně někoho, kdo to umí montovat, to je minimálně půlka úspěchu. Jinak na spoustu čísel U a testy, medaile a nevím co ještě moc nepřihlížejte, s čísly se dost čaruje a nemají téměř žádnou vypovídající hodnotu. Papír snese vše a nezaručí, že okno takové skutečně bude, ne nadarmo se do smluv u velkých zakázek typu stát, developer atd dává, že se náhodně vyberou 1-3 okna a rozřežou na kontrolu...
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 ale to základní - co říká který faktor, jsem díky Vám konečně uložila a nezapomenu ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp Zdravím, a mohu ještě k této diskusi poprosit poradit na co se zaměřit u dřevených oken? Jsou tam podobné finty např. s hloubkou drážky těsněním atd.? Že je důležitý druh dřeva a jeho povrchová úprava už jsem pochopila, ale dál jsem se ještě nestihla dostat :).
Odpovědět
Profilova fotka
@rad5 To znamená, že do profilu Inoucit Eforte byste nešel?
Odpovědět
Dobrý den základní parametry pro výběr dřevěných oken jsou stejné jako v případě oken z PVC. Pro rychlou orientaci a výběr favoritů je základním hlediskem celkové Uw okna. Pokud se jedná o novostavbu, bude ideální pohybovat se v hodnotách kolem 0,9 a méně. Budete tedy poptávat trojsklo, 2 těsnění a stavební hloubku min 78 mm. Uw si určíte především vybraným sklem a materiálem (respektive dle požadovaného Uw Vám vyberou sklo a doporučí dřevinu) Z dřevin bych Vám doporučil borovici, která je přirozeně impregnovaná pryskyřicí, což je z dlouhodobého hlediska významné mimo jiné kvůli nižší nasákavosti dřeva (v porovnání s u nás běžným smrkem) a také proto, že na rozdíl od ochranné impregnace, se pryskyřice ze dřeva tak snadno nevymyje, pokud už k poškození nátěru dojde. Poptal bych tedy z jehličnanů borovici, případně modřín. Povrchová úprava je dnes prováděna v zásadě všude stejně a podobnými materiály. Její životnost není ovlivněna pouze kvalitou zpracování okna a PU, ale je třeba zohlednit i barevný odstín (příliš tmavé a příliš světlé odstíny nejsou ideální). Asi nejzásadnější vliv na PU má to, jak o dřevěná okna pečujeme a jak řešíme případné defekty v nátěru. Bez ošetření se s hezkou PU můžete rozloučit během 5ti let, S pravidelným ošetřením se z ní naopak můžete těšit i desítky let. Jinak u dřevěných oken platí dvojnásobně slova "jonnyj - Základní je, aby to dobře namontovali - i kvalitní okno má nulovou hodnotu, když někdo zprasí montáž! " Co se týká oněch "fint" s těsněním a hloubkou zasklení, nejedná se o finty ale jednoduše o neustálý vývoj. To co bylo včera pokrokovým řešením, je dnes zastaralé a zítra to bude nahrazeno zase něčím novým. Ani hluboká zasklívací drážka nezaručí, že výroba osadí správně sklo aby tento potenciál profilu využila. Z tohoto a dalších ohledů se vyplatí vsadit na zaběhlého dodavatele se zkušenostmi a vyhnout se rychlokvaškám, které rostou jako houby po dešti a stejně tak rychle z trhu taky mizí.
Odpovědět
Ještě bych přidal ochranu okenních kliček proti odvrtání.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@sismato
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?