Povolená velikost oken

Prosím o vaše zkušenosti.Jednám s firmou o nacenění malého domu do 80m2.Paní po mě chce velikost oken a když jsem jí napsala, že chci malá okna, cca 1x1 m, tak mi napsala, že okna v obývacím pokoji musí být větší a uvedla 2,2x1,5. - celkem 2 + 1 menší, ale i tak velké. A do koupelny, wc a komory 1x0,75.Opravdu je dnes předepsáno, jak velká okna musí být? Mám v úmyslu si nechat postavit menší venkovský domeček a nechci z toho dělat panelák nebo výkladní skříň.Jak velká okna máte vy, kteří je taky máte menší?A jak velké je zhruba klasické fr.okno? Chci jí uvést nějakou velikost, aspoň zhruba, tak ať vím, moc děkuji. :-)
Odpovědět
Okna byste měli mít navržené v projektu a tam už rovnou musí vyhovovat normám, aby to prošlo přes stavební úřad. Vím, že existují nějaké normy na osvětlení obytné místnosti vzhledem k podlahové ploše, ale že by striktně byl minimální rozměr okna, to nevím. Přijde mi to divné. Konkrétně my budeme mít obývákokuchyň docela velkou, okna jsou tam 1,25 x 1,5 m a 1,25 x 2,0 m plus terasové dveře 2,25 x 2,5 m.
Odpovědět
@merunkova my mame taky maly baracek (100m2) a mame okna v pokojich 1.2 x 1.3m. Ja osobne bych mensi urcite nebral . v rohovych pokojich mame tyto okna 2, v pracovne 1. A je fakt, ze v te pracovne je svetla jen tak akorat, jakmile se zatahne obloha tak uz je celkem sero v pokoji. Dvere na terasu mame 1.95x2.20m, u jidelniho stolu pak fr. okno 1.1x2.3m, v koupelne 1.2x0.8 Mrkni na fotky v profilu, mam tam i pudorys atd.
Odpovědět
@teron @mirekb Děkuji oběma.Já ještě projekt ani nemám, jen představu a nákres a zeptala jsem se u firmy, co staví z ekopanelů, jen orientačně, abych měla představu o ceně aspoň trochu.A paní chce určité podrobnosti, aby mi tu cenu řekla a dostaly jsme se až k oknům a ten obří rozměr mě vyděsil.Proto se ptám, zda si sama můžu určit velikost oken.Přece když mám malý domeček, tak tam nemůžu mít dvě víc jak 2metrová okna.To samé na wc a v komoře - chci to jen kvůli větrání, nepotřebuju tam okno dlouhé 1 m.....přece tam budu bydlet já, tak mě zarazilo, že někdo stanovil, jak velká okna mohou lidé mít v novostavbách.
Odpovědět
@merunkova starsi clanek, ale pisou aspon zhruba, co musi okna dle norem splnovat. nemusi to byt ted 100% stejne, ale zasadni zmeny tak asi nebudou... https://homebydleni.cz/bydleni/rekons... vice Ti urcite povi projektant
Odpovědět
@mirekb Děkuju, podívám se :-)
Odpovědět
Profilova fotka
nechci kecat, ale někde jsem četla, že plocha oken se odvíjí od podlahový plochy místnosti a měla by to být snad 1/6...
Odpovědět
Plocha okna obytnych mistnosti by mela byt min. 1/10 podlahove plochy mistnosti, pricemz nejmensi skladebny rozmer okna by mel byt 90cm...a normou jsou dane pozadavky na prosvetleni (min. 1/3 celkove obytne plochy alespon 90 minut denne)... snad si to ze skoly pamatuju dobre a nic se od te doby nezmenilo... kazdopadne okna 1x1 m mi prijdou male, hlavne na vysku- kolik by byl parapet pod oknem, nebo nadprazi, kdyz min. Svetla vyska obytneho prizemi v RD by mela byt 2,5m ...
Odpovědět
@xhex Opět špatně. Ono začínat větu: "nechci kecat, ale někde jsem četla..." "mělo by to být.., "snad"..to raději neříkej NIC, protože tazatelku uvedete v omyl, kterej se pak šíří mezi laiky jako mor a nakonec se to dostane až k nám projektantům a my pak se stavebníky řešíme jejich hloupé dotazy a požadavky, které NĚKDE JAKOBY ASI slyšeli. A teď k dotazu. Norma je tato: ČSN 73 0580 – 1 až 3. Přičemž jako většina norem není pro projektanty závazná nýbrž doporučující a je jen na projektantovi jestli v případě možného problému bude argumentovat dodržení norem, nebo řekne požadavek stavebníka jež zněl okno 1x1m v obýváku.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc tak to pardon, v porodnici jsem si nevzpomněla na konkrétní knížku. Na amatérskym stavebním fóru jsou informace převážně od laiků, samozřejmě kdo chce mít stoprocentní info, obrátí se na odborníka jako jsi ty. Tak speciálně pro tebe: " Z hlediska požadovaných normových hodnot oslunění a osvětlení je postačující plocha oken vůči podlahové ploše obytné místnosti asi 1/6." SMOLA, Josef. Stavba a užívání nízkoenergetických a pasivních domů. Praha: Grada, 2011. Stavitel. ISBN 9788024729954.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?