Předokenní rolety nebo žaluzie

Co poradíte do novostavby RD - předokenní rolety nebo žaluzie? Výhody, nevýhody, cenový rozdíl,...? Máte někdo třeba kombinaci obojího (např. v ložnici žaluzie a v obývacím pokoji rolety)? Děkuji za reakce.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme obojí. V obýváku žaluzie, abychom tu přes den stínili, ale současně viděli ven, ve zbytku domu rolety kvůli úplné tmě :-)
Odpovědět
Já mám všude předokenní žaluzie. Přišlo by mi vzhledově nekompaktní mít na některém okně žaluzie a na jiném rolety. Za mě dávám hlas žaluziím. Můžeš si je vytahovat a naklápět dle libosti a potřeby vpuštěného světla do interiéru. Rolety mají nevýhodu, že je buď zatáhneš, nebo vytáhneš. Nic mezi není, buď světlo nebo tma. Nebo je stáhneš jen napůl, ale to zase nevidíš ven 🙂
Odpovědět
@hamikaw Předokenní takže venkovní? V čem jsou lepší oproti vnitřním žaluziím? Já mám zatím v bytě zkušenost jen s obyčejnými vnitřními žaluziemi.
Odpovědět
Profilova fotka
Já jen ještě doplním, že mluvím v obou případech o předokenním stínění. Pokud jsou ve stejnem RAL odstínu, nikdo nepozná rozdíl, pokud na to nekouka z pár metrů.
Odpovědět
@jitamir Vnitřní: Pokud máš vnitřní žaluzie, dostává se ti teplo už do baráku, mezi okno a vnitřní žaluzie. Menší manipulovatelnost s okny. Venkovní: Prach z venku je horší, než uvnitř. Teplo udržuje před okny. Jsou dražší. Jen můj laický názor 🙂
Odpovědět
Ano, venkovní žaluzie. Hlavní výhoda proti vnitřním je ta, že mají podstatně větší termoregulační schopnost. Tedy sluneční paprsky odrážejí ještě před průchodem tepla přes okno do interiéru. Kdežto vnitřní jsou pouze k stínění, nikoliv nepropuštění tepla do interiéru. Dále ty venkovní můžeš ovládat najednou, nebo jednotlivě, nebo třeba pro určitou skupinu oken najednou. Můžeš vybírat z mnoha vzorů barev RAL a typů lamel žaluzií. Ovládání žaluzií můžeš mít ruční (klika) pro každé okno, nebo lokální bezdrátový ovladač na zdi, nebo dálkové ovladače nebo také přes aplikaci v mobilu na dálku. A také dotváří venkovní design domu 😉. Jo a když se s instalací venkovního stínění myslí dopředu během stavby, tak se dají osadit již nadokenní překladové kastlíky pro žaluzie a vodící lišty se dají zapustit do ostění pod fasádu.. A nevýhoda na kterou jsem během roku a půl užívání přišel, je ta, že když fouká velký vítr, tak lamely stáhnutých žaluzií o sebe při poryvu větru hliníkově hlomozí. Ale nic, na co by se nedalo zvyknout, tak často venku intenzivně nefouká .. 😄. A pak také i přes venkovní stínění, nutnost dořešit vnitřní stínění. Já to vyřešil vnitřními roletami DEN/NOC Zebra.
Odpovědět
Profilova fotka
@hamikaw No pokud se myslí dopředu, tak já osobně bych nahradil rolety/žaluzie za jiný druh venkovního stínění - nemám rád zamřížovaná okna. Navíc v předokenních se dobře drží hmyz, ale to závisí na místě pozemku.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
@hamikaw dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, jak jste to myslela, když jste psala, že potřebujete ještě vnitřní stíněni, když máte venkovní žaluzie. Vždyť ty když se zatáhnou, tak musí být tma nebo ne? Pokud ne, tak to bych raději vzal rolety. Přijdou mi bezpečnější a stejně chceme větší přesah střechy, budeme mít rekuperaci, takže spíše nám jde kvůli bezpečí a tmě i přes den, když třeba spím po noční a také kvůli snížení teploty v létě.
Odpovědět
@vlada24 Ano, když se zatáhnou úplně, tak je doma tma i v poledne. Ale myslel jsem to tak, že přes den se nechci úplně zavřít venkovníma žaluziema a udělat si pro běžný provoz po domě tmu už v pět večer, kdy je venku ještě dost světla, ale doma se již svítí. Tak proto mi slouží i vnitřní stínění. V mém případě rolety zebra DEN/NOC. A to jen na některých oknech, do kterých je přímo vidět např. od sousedů. A samozřejmě žaluzie jdou naklopit např. jen trochu, ale to pořád nezabrání tomu, aby to zajistilo soukromí proti zvědavcům zvenku 😄. Jinak samozřejmě na noc jdou venkovní žaluzie komplet dolu 🙂.
Odpovědět
Profilova fotka
@hamikaw Mám souseda, který má rolety na balkónových dveřích na jih směrem ke mně, a je to hrozné. Občas je má spuštěné na půlku a vidět dovnitř je všechno, ale on nevidí (asi dobré pro psychiku). Pokud chce vyjít ven, tak je musí vytáhnout. Je to stejné jako se žaluziemi.
Odpovědět
@radim2015 Když jsou vnitřní rolety uchycené na rám balkonových dveří (takto to mám já), tak abych mohl vyjít na terasu, je nemusím vůbec vytahovat. Mohou být stále zatažené. A např. u těchto balkonových dveří, se mi vnitřní stínění hodí. Dosti je používáme a i když se sešeří, tak venkovní žaluzky jsou nahoře a mám zataženo vevnitř roletou. Tím zvenku není vidět dovnitř, jen je vidět, že se v místnosti svítí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?