Předokenní rolety - nepočítalo se s nimi při zdění. Řešení?

Dobrý den, v průběhu hrubé stavby jsme se rozhodli, že by jsme chtěli předokenní rolety pod fasádu. Problém je, že se s tím nepočítalo při zdění. Aktuálně máme namontovaná okna s hranou zdiva a dům přijde zateplit 20cm polystyrenu. Proto se neřešilo ani zateplení u překladů. Vím, že u rolet se místo posledního překladu dává izolant, ale to už teď nezměním. Jde to vůbec nějak vyřešit? Chceme rolety ne žaluzie.
Odpovědět
@dyrup ....co priznane kastliky...dela se to,jak u rolet i zaluzii.....
Odpovědět
@markarnatnel @dyrup My jsme přiznané chtěli od počátku a vypadá to myslím docela dobře (fotka v albu): http://www.modrastrecha.cz/blog/viado...
Odpovědět
@viados ....my uz planovali od projektu,roletove preklady😉my mame radsi,kdyz zase nic nekouka😉kazdy proste po svem😉V pripade @dyrup uz bude muset pocitat s tvoji variantou.....
Odpovědět
Zdravím, máme nebo spíše měli jsme stejný problém. Budeme zatepovat 16 cm, tak aby zůstal kastlik schovaný. Na překlady budeme lepit kooltherm desku 2 cm, která trošku zamezí tepelnému mostu. Ale máme složení překladu 3 krát překlad, 14 cm zateplení a překlad. A tak snad to bude v pořádku.
Odpovědět
@dyrup Kaslík má 18 cm + 2 cm lišta - montáž lišt na rám okna, kaslík sedí na tom. Tj. jsi přesně na 20 cm. Předpokládám, že nechceš rolety všude, jen na jižní straně či tam, kde potřebuješ soukromí. Nebylo by řešením na té straně, kde chceš rolety, zvýšit zateplení o 2 cm na 22 cm? A možná to ani nebude potřeba - jestli stavíš z ytongu či jiných nepřesných cihel, doženeš 1-2 cm lepidlem při lepení těch 20 cm desek, tzn. kaslík bys mohl zapustit 1-2 cm pod izolaci a na kaslík samotný dolepit 1-2 cm EPS, takže bys to měl schované. Sám mám předsazenou montáž oken 9 cm před zdivem, na zdivu 30 cm EPS. Tj. 21 cm mi zbývalo na zakrytí kaslíku pod izolaci. Když jsem to změřil, mám na kaslíku přesah izolace něco přes 2 cm a je schovaný.
Odpovědět
@lukoid U nás je problém v tom, že mezi překlady není žádný izolant. Jedná se o portoherm 30 a 4x překlad. Okna v úrovni zdiva. Izolace se u překladů neřešila, protože na fasádu mělo přijít 20cm tím by nebyl problém. Bohužel s doděláním rolet je teď problém. Našel jsem 2 výrobce rolet kteří mají do výšky rolety: 2,7m box 16,5cm, 2,1m box 15cm 1,6m box 13,8cm 1,3m box 12,5cm Největší problém máme u francouzského okna vysokého 2,2m. Izolace by šla zvětšit. Vždy jsem viděl rolety přišroubované na okno nebo na fasádu, ale nešlo by rolety zapustit do izolantu? Tedy za box dát 5cm PIR izolantu a nosné lišty přišroubovat např. na purenit. Nevím zda se chápeme, ale bylo by to stejně udělané jako montáž na fasádu s tím rozdílem, že by to bylo pak celé uschované v izolantu.
Odpovědět
@dyrup Ten problém s izolací jsem opomněl, to máš pravdu. Rolety jsem chtěl také původní do izolantu, resp. ty lišty, aby mezi lištou a oknem byl izolant, ne aby lišty byly přímo na okně - nebylo to možné z důvodu technického řešení rolet (vyhledej si na Google řez boxem s roletami, z něj to docela plyne). Předokenní žaluzie to mají řešené tak, jak chceš - lišta je v izolantu, protože žaluzije se vytahují, nerolují. Proč chceš rolety a ne žaluzie se Zetta profilem? Ty snad můžeš zaklapnout do sebe tak, že místnost zatměníš podobně jako u rolet. Já bych dnes místo rolet bral spíš žaluzie, příp. screenové rolety. Ale samozřejmě pořádný přesah střechy, který v létě splní to, co jakékoliv jiné okenní stínění.
Odpovědět
@lukoid Začal jsem chodit na noční směny tak z důvodu pocitu větší bezpečnosti. Osobně si myslím, že to technicky proveditelné je. Já bych lišty nešrouboval do rámu, ale až do zdi přes purenit tzn. roleta by byla byla širší jako rám okna. Tím by vznikl odskok od okna na šířku purenitu 5cm a jako bonus bych mohl rám okna přetáhnout izolantem a vodící lišty by byly schované jako u žsluzii. Ale v čem je problém tak jsou revizní dvířka ze spodní strany, které by pak nešly otevřít pokud by se zateplily i vodící lišty. Nebo uchycení revizních dvířek vyřešit jinak.
Odpovědět
@dyrup Meli jsme uplne stejny problem. Zdivo 30cm, rolety a chybne 4 preklady bez zatepleni. Reseni bylo vyndat vnejsi preklad a misto nej dat sedy polystyren.
Odpovědět
@dyrup A ty žaluzie mají jaké proti? Pokud lamely do sebe zaklesneš, vytvoří ti to také pevnější plochu. Jinak nepočítej s tím, že ty rolety mají bůhvíjaké vlastnosti - bezpečnost je fakt jen o pocitu, v reálu nic extra, protože do toho stačí jebnout kamenem a ty zámečky v lištách povolí a krásné jednu lamelu za druhou vytrháš. A pokud bys řešil i snížení příp. tepelných úniků, u nového domu s kvalitními okny bych si s tím hlavu vůbec nelámal. A ještě jedna věc proto roletám: při vichru rolety máš dle manuálu vytáhnout stejně jako žaluzie, protože hrozí poškození, nehledě na to, že se celé klepou, pokud fouká, takže tě to stejně bude štvát - proti žaluziím tedy žádný zásadní rozdíl. U tvého řešení mít roletu vedle oken bych viděl problém v přesahu izolace přes rám okna, o který se kvůli tomuto řešení obereš - tak se to dělává, nevymýšlel bych nic speciálního. Zrovna v tomto detailu bych nedělal žádné vylomeniny. A navíc pokud prošroubuješ lišty až do zdiva, vznikne ti hned vedle okna tepelný most. S revizními dvířky máš pravdu, neotevřeš to, pokud lišty utopíš do izolace. Pokud bys vyjmul překlad jako to udělal @zebas, dal bych místo polystyrénu purenit - lepší vlastnosti jak tepelné, tak akustické. Kaslíkem rolet se přenáší dost hluku, EPS pod ním místo chybějícího překladu nedělal akustický blok jako pevný materiál.
Odpovědět
@zebas a neměli jste v tom překladu uchycené okno? Autor to tak má :-)
Odpovědět
@zaplik1 To jsem prehledl, ze maji uchycene okno ve vnejsim prekladu. To my jsme nemeli, nastesti. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@zebas taky jsem měl zálusk odstranit :-D, ale okno překazilo moje plány :-D
Odpovědět
Zdravím, my to měli podobně - akorát že rekonstruujeme starý RD. Podle projektu jsme měli 16cm izolace, dali jsme 20cm abychom schovali kastliky na rolety. Největší na francouzské okna má 18cm,tzn. že jsme dali 2cm,přes a ještě jsme zateplili špalety zevnitř 4cm
Odpovědět
@lukoid Rolety chtěla manželka. Nakonec budou asi ty žaluzie. Jen bych nesouhlasit s tou bezpečností a větrem. Ano pokud přijde Katrina tak už je jedno, že jsou vytažené rolety, když nebude střecha. Pokud se nepletu tak přes žaluzie se jde dostat v tichosti. Prohodit cihlu roletou nebo přestřihnout vodící lanka určitě neudála stejný hluk. ;)
Odpovědět
@dyrup Hluk při prohození kamenem je sice větší, ale z hlediska bezpečnosti je to jedno - mluvím ze zkušenosti;) Jinak jsem ještě včera procházel možnosti a dnes bych ten kastlík přiznal. Hlavně bych se soustředil na akustické řešení, aby kvůli kastlíku pod izolací nešel do baráku hluk (mluvím o předsazené montáži oken).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Zdravím.rad bych zjistil jestli je veliký problém nedání izolantu za kaslik u rolety.kaslikje v úrovni věnce.zatepleni je 22cm.jedna se o dva cm.vzniklo tam duté misto
Odpovědět
@david_benes Ano, je to tepelný most jako prase. Dejte tam alespoň PIR desku tl. 20 mm, když už tam více místa není. Vhodnější by byly min. 4 cm, ale to byste pak měl kastlík přiznaný, tj. nebyl by překryt izolací a finální fasádou, což se vám nemusí líbit, navíc rolety zřejmě už máte asi namontované.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?