Rosení dřevěných oken zevnitř. Je to běžné?

Profilova fotka
Vsechny zdravim! Rada bych zjistila, zda nekdo ma ted pres zimu podobny problem s drevenymi okny. Kazde rano se nam vyrazne orosi u dolniho okraje, k odstraneni pomuze jen velmi dlouhe vetrani (zadna pulhodinka), coz v techto mrazech neni idealni. Jistota je hadr. Kdyz to neotreme, zacina to plesnivet. Okna jsou nova, proto jsme z toho nestasni. Je to bezny jev? Nebo je nekde problem? Musime si na to koupit elektricky odvlhcovac? Elektricka zarizeni pouzivame v loznici jen neradi :( Diky za vase zkusenosti a nazory :) S.
Odpovědět
1
2
Ahoj, unás to je taky tak. Máme dřevěné okna už 4. rokem, v zimě je to pořád, takže asi častý jev. Bohužel těsnění již mírně plesnivý, chtěla jsem vzít na to Savo proti plísním, ale mám strach, aby to to těsnění neporušilo. Zatím se to snažím každé ránopouze otřít do sucha, občas pak během dne to zopakuji....Asi na to není žádný pomocník:(
Odpovědět
Profilova fotka
No to je tragedie. Takze pokud clovek chce mit drevena okna, tak nema jinou cestu, nez porad kolem nich litat s hadrem? :-( Tak jsem si to tedy nepredstavovala 8-(
Odpovědět
no myslim, ze to je taky tim jak moc topite... ja ted jsem treba sama doma, netopim a okna se nerosi....nemate doma velky horko?
Odpovědět
Profilova fotka
V loznici prave topime minimalne, protoze tam chodime jen spat. Mam podezreni, jestli to neni spis zimou :-S
Odpovědět
Profilova fotka
ahojky,mi rodice maji 5 let dreveny okna a jim se to takhle nerosi,ze by to museli otirat.My jsme je davali taky,ale zatim tam nebydlime,tak uvidime,jestli se nam budou rosit,doufam,ze ne :-|
Odpovědět
Spimy - určitě zkus víc zatopi t (ale zas je zbytečné topit na 25st.) Čím nižší je teplota těch skel, tak tím větší je šance, že se ti na tom bude srážet voda. Taky má vliv vlhkost vzduchu, takže v ložnici to bývá docel problém, jdeš spít, zavřeš dveře, přes noc tam nco vypotíš, vydýcháš, zvedneš vlhkost, ..... a rosení je na světě. Ještě jestli používáte žaluzie, tak to taky může býtř dost poznat ;-) Kdyžtak koukni do problémů s plastovými okny ve volné diskusi, ono to funguje na podobném principu, nová dřevěná okna těsní stejně jako plastová, mají poddobné tepel.vlastnosti, atd. Prostě snížit vlhkost (větráním, nesušit třeba prádlo doma,..) , větrat sačí jen 10 min, ale vícekrát denně (po 10 min. začnou dost chladnou stěny a pak musíš víc topit, abys zas vytopila místnost, do těch 10 min. nestačí vychladnout a místnost se mnoehm rychleji vyhřeje), zvýšit proudění vzduchu (nad radiátorem nemít žádné těžké závěsy, velké přesahy parapetní desky nebo desku stolu, nemít zatažené žaluzie (ideálně vůbec nebo aspoň je mít kousek vytažené), prostě udělat maximum, aby ten teplý vzduch z radiátoru mohl bez problému proudit na to studené okno, protože voda se sráží na studených površích, takže čím teplejší sklo, tak tím nenší šance srážení, to stejné platí u nižší vlhkosti vzduchu)
Odpovědět
Ahojky, my mame sice plastaky, ale jak tak koukam, tak to s drevenymi okny je podobne. Mame asi 5 let nova okna (na panelovem byte), jsou to vaakuovana dvojskla. Je tam moznost mikroventilace. Zadny rok jsme nemeli takovy hrozny problem, jako ted v tech mrazech. Vetrame, topime, ale proste stejne jsem 4-5 x denne sla sterkou!!! stirat okna. Otrit je hadrem vubec nepomohlo. Nikdo ze spolunajemniku tenhle problem letos nemel. Na jare jsme delali rekonstrukci bytu, mokry proces bych rekla, zednici pouzivali minimalne. Vsichni me ale ujistovali, ze i pres to ten byt musi vyschnout. Taky jsem z toho uplne silena, protoze nove udelany byt a rohy u oken maji medveda, ze tam muzu vyrabet hermeliny. Nakonec pomohlo co pise Blanka.K, vetrat 5 minut co hodinku a to dokoran. Zadna mikroventilace. Pak pustit topeni tak na 23°C, prip. setrit okna a pomalu za hodku ci dve znovu... Pomalu se to pak zacalo zlepsovat. ... Jediny plus co ta vlhkost mela - nemusela jsem kazdy den zalivat kytky 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
blanko.k, dekuji za cenne rady, vyzkousim. Jen mam par problemu: nechci zbytecne vytapet mistnost, kde nejsme a nemuzu z prace odbihat vetrat nekolikrat za den domu loznici :-D Zaluzie nemame, ani nic nad topenim, bude to tim rozdilem teplot a nasim nocnim "funenim" na okna. Napadla me jeste jedna vec: neznate nekdo nejakou kyticku, ktera by tu vlhkost poradne pohlcovala a postavena na okne by zmirnovala problemy? kaacko, no tepic :-.
Odpovědět
Kaacko, to je des, jako na sterkou jit okna,to by mne asi polozilo.Tak az tak hrozne to u nas nebylo =-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj,my máme také dřevěná okna a válčíme s rosením už odpočátku,cca 3 roky,bylo nám řečeno,že jsou špatně zadělaná a pomoct by prý mohlo je vybourat a udělat nová,což se mi moc nechce,takže jsem dvě zimy stárala jako blbec,větrala,začala se tvořit i plíseň...no hrůza....a tuhle zimu jsem oběvila Ceresit Stop Vlhkosti.Je to tableta v plastové nádobce,která pohlcuje vlhkost.Problém se sice úplně nevyřešil,ale ted jak byla velká zima,tak to docela úspěšně fungovalo,orosená okna byla minimálně.Používám to od listopadu a zatím jsem nenašla žádnou plíseň.
Odpovědět
Spimy - nemáš zač ;-) POkud okna se rosí jen málinko, tak třeba vytápění může pomoct, ale jak píšeš, vytápět zbytečně místnosti..... My nemáme problém v jediné místnosti - kde se netopí (kvůli zvířátkům :-D ) a skoro nevětrá - okna se nerosí, žádná plíseň,.... :-D Ještě mě napadlo, nemá někdo ze známých domácí meteostanici? Takový ten digitální teploměr, barometr, vlhkoměr..... Já jsem si psala přes IP s jednou slečnou odtud a řešily jsme její problém , že větrá, topí,...pak si půjčila vhkoměr a zjistila, že mají vlhost 75%... u 35% je suchý vzduch, špatně se dýchá, může škrábat v krku,.... kolem 50% je taková norma, to je taková běžná vlhkost, a 60% a víc je už zas špatně a nezdravé, právě kvůli zvniku plísní atd. Ono se ti třeba zdá, že máte doma normáolní prostředí a opak je pravdou. My se nastěhovali do bytu, kde se přestalo v zimě větrat a stouplo to na 80%, ale jak to stoupalo postupně, tak jsme to nevnímali, až jedna návštěva prohlásila, že tam máme jak ve skleníku :-N A kytky omezit, zvyšují vlhkost z v bytě ;-)
Odpovědět
Jeste jeden dotaz mate v oknech (mezi skly) argon nebo vakuum? hraje to nejakou roli v teto zalezitosti?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
blanko.k, zkusim si to sehnat, dekuji za info. To by me samotnou zajimalo. butefly: no tak bourat, to by me slehlo. Ale to, ze nam to mozna spatne udelali, by me neprekvapilo. Okna nam necim opatlali a pod., zadni pokladci to zrovna nebyli. cirrusa: to musim zjistit :-. ani to nevim :-D
Odpovědět
my teda mame oknadobre udelana a stejne seto rosi...ne tolik, ale taky...
Odpovědět
Profilova fotka
butefly: Diky, asi ty tablety vyzkousim. Ja myslela, ze to bude do elektriny, ale koukam, ze neni. x-)
Odpovědět
Profilova fotka
spimy: nene,ta tableta pohlcuje vlhko a pak to odkapává do té nádobky a tu normálně kdykoliv vyliješ.už jsem si koupila druhou a tu jsem dala do koupelny,sice tam máme odvětrávání,ale stejně část jde i do bytu,tak at je to odvlhčení ,co nejlepší. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
cirrusa:tak že se okna přes zimu orisí,je asi běžné,přeci jen rozdíl teplot je velká,ale je orosit a orosit :-p když ti voda pernamentně teče po zdi,tak je za chvíli promočená a plesnivý to.
Odpovědět
Profilova fotka
spimy:pokud tu tabletu nebudeš jíst ;-) tak je zdraví neškodná,může být kdekoliv v pokoji,v kuchyni,v koupelně,ve sklepě....prostě tam,kde máš vlhko.
Odpovědět
Profilova fotka
butefly: snad se ovladnu :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Obnovuji diskuzi. Máme byt v novostavbě, která už stojí třetí zimu, my tam bydlíme druhou. Máme dřevěná okna a problém s rosením oken neskutečný. Dneska ráno jsme měli orosené okno cca 5 cm od spodního rámu, no hrůza. A to ještě nejsou venku žádné mrazy. Okna se nám rosí všechny, ať ložnice tak obývák. Dříve jsme v ložnici netopili vůbec, bylo tam horko i tak, ale letos jsme si říkali, že to zkusíme s topením, jestli to pomůže, ale bohužel, mam pocit, že je to spíš horší. Nad topením je volný prostor. Stejně zarosené okno jsme měli i v obýváku, kde nikdo celou noc nebyl. Nemáte někdo nějakou radu? Tablety ceresit vůbec nepomáhají, používali jsme je loni a navíc jsou po několika měsících používání škodlivé zdraví. Máme vlhkoměr a stále máme tak 65-75% vlhkost. Jak proti tomu bojovat??
Odpovědět
@pajdousek To je vysoká vlhkost, proto se okna rosí. Je to dost divné, třetí zimu by to už mělo být OK. Asi jedině větrat, větrat, větrat, až budou mrazy, vlhkost by se při častém větrání měla snížit. Jaká máte okna - dvojskla? Z čeho je distanční rámeček - není náhodou ještě hliníkový?
Odpovědět
Profilova fotka
@pajdousek ty tablety jsou naprd, když už, tak si někde půjčte nebo kupte pořádný vysoučeš, odvlhčovač-ten pomůže určitě. Taky máme novostavbu, stojí 3. rok, jsme tu 2. zimu. Loni to bylo hrozný, letos zatím rosení nikde, ale mám doma od léta vlhkoměr a hlídám to. Jakmile je tu vlhkost 60% a více (což je u vaření, včera večer jsem pověsila prádlo a ráno hned 69%), tak větrám průvanem a to jde ta vlhkost okamžitě dolů a udrží se. Okna máme plast, 2-skla, topíme málo, spíš hodně větrám. Jinak standartně máme vlhkost kolem 50% (tak cca 48-56). Prostě větrat, topit, vytahovat žaluzky...
Odpovědět
Profilova fotka
my v ložnici větráme pořád, jelikož je tam pořád horko (ikdyž se netopí). Okna jsou dvojskla, ale jaký je rámeček teda netušim. Jak to poznám?
Odpovědět
@pajdousek Dobrý den, hlavní příčinou je studený povrch skla v interiéru. Tzn, že přes tepelný most (rámeček) se přenáší chlad na interiérové sklo. Teplota na spodní hraně rámečku se motá kolem rosného bodu a proto páry kondenzují na studeném povrchu. Kdyby to bylo špatnou montáží, nebo nekvalitní profil rámů, tak Vám to i namrzá. Jediným řešením je zvednou povrchovou teplotu vnitřního skla tak, aby teplota na povrchu překračovala s rezervou rosný bod. Ten se mění podle RV. například ovíváním větráčkem... To však tak úplně neřeší problém s rosením. Možnost se nabízí osadit rám izolačním sklem s vícekomorovým uspořádáním např. trojsklo, jenže do stávajícího rámu pro dvojsklo to technicky není možné. Proto bych volil izolační dvojsklo s meziskelní tepelnou folií ( stejné vlastnosti jako trojsklo, stejný počet komor), jen je v šířce jako dvojsklo, tudíž se tam bezproblému vleze a máte po starostech...
Odpovědět
Profilova fotka
děkuji za radu, ale my bydlíme v novostavbě, 1,5 roku staré a měnit okna se mi nejeví jako řešení, když jsou nové :-((
Odpovědět
@pajdousek Nejde o výměnu celých oken, jen výplně. Je to na Vás. Jen připomínám, že pokud se nezvýší teplota povrchu skla, tak se to bude rosit stále... :-) Tuto zimu ještě vydržte, třeba do příští zimy stavba vyschne...pak se bude rosit míň.
Odpovědět
Profilova fotka
@pajdousek My máme doma dřevěná okna v podkroví dvojskla a v přízemí jsme dávali trojskla a dvojskla se nám neskutečně rosí a trojskla vůbec.
Odpovědět
@spimy my máme dřevěná okna 3 sklo a nerosí se nám zevnitř vůbec (je to novostavba), někdy jsou orosené z venku, ale to jen ze severní a západní strany.....
Odpovědět
@breberka Rosenie zvonku je znak kvality.
Odpovědět
@jirinapezl Ano to je ten důvod co jsem psal...vícekomorové uspořádání eliminuje studený povrch vnitřního skla
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?