Jakou zvolit šířku oken?

Ahoj. Řešíme velikost oken pro plánovaný bungalov. Výška bude 150cm. Nemůžeme se ale rozhodnout na šířce, zda 160cm, 180cm nebo 200cm. Jedná se o pokoje o ploše 14m2, 18m2. Západní a východní strana. Přikláníme se k 200cm, ale v projektech je většinou standardně 150cm. Mohl bych poprosit o názor na okna šíře 200cm, máte je někdo, měnili byste? Děkuji. Honza
Odpovědět
Profilova fotka
My mame 2m a klidne by asi stacily trosku mensi.zvazila bych to podle parametru mistnostni.aby jste pak meli kam dat treba skrine.resit projekt znovu, tak bych menila zrovna okna.nektera mame velka a jina naopak moc mala
Odpovědět
@pesek23 Záleží na tvaru pokoje 14m2 je dost zavádějící, rozložte si v místnosti nábytek a uvidíte jak široká okna se vám vejdou. My máme pokoje 3x4m a v té 3m stěně 1,5m okno, ale vysoké 1,75m....prostorově je to taktak (skříň, stůl....) a prosvětlí krásně. Ale já mám ráda spoustu přirozeného světla a nevdí mi teplo v létě.
Odpovědět
@pesek23 Velikost oken by měl řešit projekt. Existují určitá pravidla a výpočty, které musí brát v úvahu plochu místnosti, její hloubku, orientaci ke světovým stranám, zda se jedná o obytnou část atd. Musí se najít kompromis mezi přesvětlením, přehřátím a tepelnými ztrátami. Asi těžko volit velikost oken odhadem.
Odpovědět
@pesek23 Mně to vychází cca 160 cm.
Odpovědět
Děkuji za názory. Při mém uvažování beru 200cm jako stavební otvor. Okna plánujeme dvoukřídlá se sloupkem, křídla stejně velká. Rozměry místností jsou prakticky čtvercové. Nábytek se vejde v pohodě i s 200cm oknem. V projektu jsme měli 160cm. Nyní v paneláku máme v místnostech o ploše 12m2 (rozměry 3,5m x 3,5m) okna (resp. stavební otvor) o šířce 220cm / 150cm výška. Z tohoto důvodu nám přišlo oněch projektových 160cm málo. Proto bych rád posbíral názory reálných uživatelů.
Odpovědět
Podle šířky okna by se měly dimenzovat i překlady - otázka statiky.
Odpovědět
Nevím jestli to to pomůže ale pro představu... vrchní okna jsou šířky 3m dole z leva 3m, 2,5m, 2m, 2m
Odpovědět
@pesek23 Jako reálný uživatel, rozměry oken nelze přizpůsobovat uvažovanému nábytku. Nejprve správný rozměr oken, která zaručí dostatečné světlo a naopak nezpůsobí přehřívání interiéru a pak přizpůsobit nábytek.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?