Správné provedeni pásek kolem připojovací spáry

Ahoj, jdu si zase pro radu...Dnes nam zacali montovat okna a popravde jsem z toho dost rozcarovana...Vubec se mi nelibi, jak jsou provedeny pasky kolem oken... Dokazal by me nekdo nasmerovat, kde najdu informace, nebo lepe primo napsat jak to ma byt spravne? Jde mi hlavne o to jaka je minimalni sirka, kterou by ta paska mela byt prilepena na osteni... Moje predstava byla takova, ze pena by mela byt pouze mezi ramem okna a ostenim (tedy u ramu tl.84mm by ta pena byla proste siroka cca tech 84mm) a ty pasky by mely byt jakoby do L -z ramu kolmo na osteni a pak prelepene to osteni... jedine tak si totiz myslim, ze se pak muzou bez problemu nalepit ty APU listy pro omitani, nebo se pletu? prikladam i par fotek, jak to tam vymrskli... tam ta paska na osteni ani nedosahne :-\ a pak informaci, jak je to u oken, ktera jsou az na zem, kde vsude ma paska byt- u jednokridlych oken a vstupnich dveri ji dali po celem obvodu vcetne purenitu, u PSK jen po stranach a nadprazi, dole chybi, coz si myslim, ze by nemelo...navic tam ten purenit neni az na zem, ale ma cca 3cm mezeru (nevim, jestli to u toho PSK ve formatu sire2,5 x vyska 2,5m+ purenit neni schvalne kvuli manipulaci, ale moc se mi to nezda...) Snad jsem sve dotazy a nazory popsala pochopitelne...V sobotu prijdou namontovat zbyvajici okna, tak budu vdecna za vase rady...
Odpovědět
Za me to je ok, pred nalepenim pasek na spaletu je potreba zariznout penu, pena samozrejme nabyde a vzdycky je sirsi nez ram.... A pokud i pak bude lokalne mezera, tak dolepit kouskem dalsi pasky.
Odpovědět
@michael_doo Můžu se zeptat, máme taky pásky kolem oken, ale dole ne? je to chybně udělané, nebo to ničemu nevadí?
Odpovědět
@adula000 myslim si, ze by mely byt vsude. Kazdopadne jeste jsem si na fotkach vsiml kotev, ty by taky mely byt prelepeny pruhem pasky, pripadne zatmeleny tmelem k tomu urcenym....
Odpovědět
@michael_doo No a myslíte, že to bude velký problém, když nebudou dole pod oknem? nebo mě jinak nenapadá, jak je tam jinak dostat, okna vyndávat kvůli tomu nechci, hlavně už máme omítky a tohle by byl problém.
Odpovědět
Mě to přijde jako docela zprasené. Páska nalepená jen na pěně tu připojovací spáru nezatěsní a určitě má být po celém obvodu okna. Nakolik to bude v reálu vadit, ale neumím posoudit. Přikládám fotku, jak to vypadá u našich oken.
Odpovědět
@dzus Pokud to jsou fotky hotoveho predaneho dila a tazatelka mela objednano zapraveni pasek, pak ano je to zprasene. Ale ja predpokladam ze to jsou fotky po jednom montaznim dni, kdy proste neni mozne orezat penu a zalepit pasky a firma to provede nasledujici montazni den. A pokud je pod nejakymi dvermi ci francouzskym oknem purenit, pak by mela byt spodni hrana purenitu osetrena paskou...
Odpovědět
To se vám nelíbí správně. Vyhnat montážníky, asi nikdy neslyšeli nic o nízkoexpanzní pěně, ta vnitřní parotěska už nikdy nebude plnit svoji funkci, ani po seříznutí pěny. Tak jak je to provedené, to prostě nebude fungovat a jsou to zbytečně vyhozené peníze. Ostatně, ono ani to ostění samozřejmě není žádná sláva. Na tom vlnobití z cihel a kousků polystyrenu nebude dobře těsnit nic. Zadejte si do "gůgla" Provedení připojovací spáry. Co na to stavební dozor ?
Odpovědět
Jak píše petzold, tady je vše špatně. Od připravenosti otvoru, tak montáže oken - pásek. Ostění má být rovné, a podle velikosti otvoru má být i velikost mezery v připojovací spáře. Nerovnosti vytvořené cihlami se zednicky zarovná a doupraví otvor. Následně proběhne montáž oken spolu s nalepenými páskami před pěněním pouze na rámu!. Po montáži oken se spár vypění. Druhý den se pěna ořízne, tak aby mezera mezi rámem okna byla plně vypěněná a utěsněná. po oříznutí z obou stran se nalepí pásky na zdivo, případně se dotmělí v místě kotev. V opačném případě: * při nedopěnění - vzniká tepelný most a dojde ke vzniku tepelného mostu, může tamtudy táhnout. Může zde vnikat kondenzace vodní páry. * při absenci pásek - prochází zde vodní pára, dochází v tomot místě ke kondenzaci a tepelnému mostu. * při netěsnosti pásek na zdivu - to samé jako výše. Několik příspěvků ohledně chladných míst okolo oken je toho důkazem. Pokud vynechat je možné z mého pohledu (názory odborníků se různí) vynechání paropropustných pásek z exteriéru za předpokladu, že objekt je s přesahem střechy a chráněn proti hnanému dešti, neboť paropropustná páska má zabránit vniknutí vody do připojovací spáry. Purenit musí být vždy podložen (např. podložkami a nesmí se vyndávat stejěn jako u oken), neboť rám dveří sedí právě na tom purenitu. Právě ty podložky si fasádníci většinou z pod oken vytahují.
Odpovědět
@rad5 vlastne se vsim souhlasim, ale reknete tedy konkretne co je zde spatne a ne obecne reci... Opet opakuji, z dotazu tazatelky vychazim z toho, ze toto neni dokoncena montaz ale pouze fotky po prvnim dni, cili jsou pouze nalepeny pasky na ramu, k orezani peny a nalepeni pasek na spaletu dojde v dalsim montaznim dni. A nevim kde tam vidite nerovne ostění, ve spalete je v cihle vlozene xps, vypada to dostatecne rovne, stavba neni laboratorni prostredi. A okna vypadaji taky dobre zamerena, mezera na penu vypada cca na 10 mm.....
Odpovědět
@michael_doo Já se přiznám, že jsem přeskočil, a bral jsem to tak že jsou hotovi. Z tech fotek já toho tam moc nevydím, pouze jsem viděl vyboulenou pěnu z pásek ven a nekde ne. Pokud rovinatost ostění byla ok (do +-3 mm), tak je to OK Pokud pěna byla nastříkán tak, aby všude vylezla a byla oříznuta, je to OK. Pokud pásky se budou teprve lepit, je to OK.
Odpovědět
Vnitřní parotěsné pásky Ilbruck ME350 internal už jsou nalepené a jsou vyboulené a odchlíplé expandující pěnou, která už je slepená s lepicí vrstvou pásky. To už nikdo nikdy z pásky nesundá a nesundá tu pěnu ani z polystyrenu v ostění. Páska nebude lepit a plnit svoji hlavní funkci - těsnit.. V rohu okna na 2. fotce jsou třeba místa v parapetu, kde páska není přilepená a těmito mezerami vlhkost bude pronikat do pěny, ten zmuchlanec pásky v rohu je naprostý hnus.
Odpovědět
Na 1. fotce, pardon.
Odpovědět
Článek se načítá
@petzold Predpokladam ze to hotove neni, lepici vrstva pasky je chranena jeste jakoby papirovou paskou. Ale pokud je toto hotove dilo, tak neprebirat a zadat odstraneni zavad (pokud uz teda nebylo zaplaceno 100% ceny), kazdopadne resitelne to je i tak....
Odpovědět
Jo to je, tenhle Ilbruck je výborný a má ty ochranné pásky lepicí vrstvy - linery dvě vedle sebe. Troufnu si ale říct, že jsou už sundané. Navíc ta pěna je špatně, měla tam být nízkoexpanzní, jsem docela zvědavý, jak ji budou odřezávat z toho XPS v ostění na vytvoření roviny pro nové nalepení té pásky. Ale třeba to kluci montážnický mají ošéfovaný a nepotřebují rady internetových chytrolínů. :-)
Odpovědět
Zdravím, předně ten stavební otvor měl být opracován lepidlem a třeba perlinkou, po vyschnutí natřen ilbruck penetrací v místě pásku atd. Prostě pásek opravdu neutěsní mezeru mezi cihlama ani křivosti a už vůbec ne svým lepidlem, na to je v sadě lepidlo v kartuši. Pěna... darmo psát.
Odpovědět
To jste dobri ze podle fotky tvrdite ze nebyla pouzita nizkoexpanzni pena.... Co si myslite ze udela nizkoexpanzni pena kdyz ji date vic nez by se melo?
Odpovědět
@michael_doo je to sice po prvnim dni montaze, nicmene u tohoto okna jsou uz z pasky strzene ochranne folie a misty byl pokus o jejich prilepeni...uvidime, jak to zitra dodelaji...jinak moc dekuji za pripominku k tem kotvam, ze maji byt take prelepene...
Odpovědět
@petzold @rad5 @martin_fio @michael_doo Pri zamerovani jsme se informovali na pripravenost otvoru, u jednoho okna byl cca 1cm uskok, ktery jsme dohazovali a rovnali...jinak je tam vsude dany xps, ktery byl troufam si rict vazne rovny...ta paska na vlastni cihlu "nedosahne", je nalepena na ten xps, proto par mm uskok cihly jsme nepovazovali za problem... Chapu tedy spravne, ze pokud se pena vypenuje a rovnou se to prelepi paskou, tak ta paska pak ztraci sve vlastnosti? Protoze co jsem u jednoho okna postrehla, tak meli venkovni pasky prilepene a pak teprve vypenovali a prilepili vnitrni pasku...
Odpovědět
Ne , nechápete to správně. Obecně styk pěny s částí pásky nevadí a je běžný, vlastně nutný. Co by v tomto případě mělo vadit, je že pěna v několika místech už poškodila celou lepicí plochu vnitřní pásky, ta už nepůjde na lepit na ostění a páska nebude plnit svoji těsnící funkci proti průniku vlhkosti do pěny.. To, že nalepili vnější pásku a vypěnili spáru není úplně optimální, ale pokud ji expandující pěna neodtlačila mohlo by to tak zůstat. Obecně se to dělá tak, že se nalepí vnější i vnitřní páska na rám okna a lepicí část pásek,, která se pak lepí na ostění, se nechá přikrytá. (představte si náplast, sloupnete ochranu lepicí vrstvy na jednom konci a druhý necháte být) . Pak se okna kotví do otvoru a spára se vyplní pěnou, ta více nebo méně expanduje . Po vytvrdnutí se pěna seřízne na hloubku rámu okna, aby s rámem okna tvořila rovinu k ostění. Pak se z pásek (vnější i vnitřní) sloupne ochranná vrstva a páska se přilepí na ostění, důkladně se po celém obvodu přitlačí, optimálně se několikrát přejede takovým válečkem. Ostění v místě přilepení pásky by se mělo před před tím navlhčit, optimálně napenetrovat k tomu určeným přípravkem (podle technologického postupu výrobce) . Lepicí vrstva pásky je tedy částí nalepená na ostění a částí se dotýká seřízlé pěny.
Odpovědět
Tyhle fotky jste hlavně měla poslat do firmy , která vám okna dodává. Aby šéf montáží, nebo majitel, montážníky včas ...bal. Já bych je to nechal prostě předělat, nebo chtěl slevu na montáž, pásky koupil na netu a dodělal si to sám. Je to řešitelné, ale ta oprava bude trošku náročnější na čas a hlavně na pečlivost provedení.
Odpovědět
@petzold Moc Vam dekuji za vysvetleni, procetla jsem CSN 74 6077 a o moc moudrejsi nejsem...tak tu hledam na netu a koukam na videa, jak by se to melo delat... a narazila jsem pri tom na dalsi problem- krom toho, jak uz to je...tak jeste pred snahou o prilepeni strikali podklad - XPS primerem 902, coz pry zpusobuje jeho rozpousteni... jsem z toho zoufala... montazniky asi dneska poprosim o kontakt na nadrizeneho a poslu domu, protoze takhle vazne ne...
Odpovědět
Koukněte tady : https://www.youtube.com/watch?v=2d_g6... Je to sice dřevěné okno, jiný druh vnitřní pásky a místo vnější lepicí je tam expanzní páska, ale k pochopení principu montáže by to mělo stačit a jsou tam hezky detaily. ME 902 na XPS fakt nepatří. Co to je za firmu co vám ta okna dodává, jestli se smím zeptat ?
Odpovědět
Okna mame od PKS, ale montaz jim dela v nasem pripade nekdo jiny... bavila jsem se s jednim z nich, tak rikal, ze jsou z Velimi, firmu asi nezminoval, nebo jsem si nezapamatovala... na video jdu mrknout, dekuju
Odpovědět
@petzold video 👍 Ja koukala na toto https://youtu.be/VCnzsGz3Qx0 a mam chut jim ho zitra pustit...
Odpovědět
@petzold jeste jsem ted procitala vsechny komenty...jak jste psal o vlnobiti z cihel - ze zedniku se mi taky chtelo brecet...a kousky polystyrenu- to je taky prace okenaru...manzel ty polystyreny udelal vazne precizne ... a oni misto toho, aby si vyrizli jen ten kousek pro podlozkz, tak vylamali takto cele kusy... a jeste tvrdili, ze to zapeni...takze jsem je alespon dokopala k tomu, aby tam ten polystyren doskladali zpatky, i kdyz je to i tak prasarna...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?