Stavební připravenost otvorů před osazením oken

Dobrý den, brzy přijedou zaměřovat okna a my řešíme, jak připravit otvory. Postaveno máme z pálených cihel a přířezy kolem oken jsou dost nerovné, takže je chceme alespoň zarovnat lepidlem. Co se týká izolace jsme lehce zmatení. Stavbyvedoucí poradil nalepit na horní překlad XPS, ve vekře radili dát ho kolem celého obvodu a na jiném fóru upozorňují, že pod okny být nesmí nebo se má vynechat místo pro kotvy. Takže teď babo raď. XPS ano či ne, popřípadě kde?
Odpovědět
@lesla XPS na ostenia (teda okolo okien) ísť nesmie. Je to z dôvodu možného vzniku plesní na vnútornom povrchu. Pre vysvetlenie. Ak je XPS na vnútornom povrchu v okolí okien, v zimnom období po otvorení okna rýchlo klesá povrchová teplota v týchto miestach. Následne po zatvorení okna a pri zvýšenej vlhkosti vnútorného priestoru dôjde ku kondenzácii vody v týchto miestach a následnému vzniku plesní. Ak by tam XPS nebol je toto riziko menšie, pre vyššiu tepelnú kapacitu muriva. Teda XPS na vnútorný povrch nedávajte do okolia okien.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj z vlastní zkušenosti jsem dal pod okna a ma strany ado překladů XPS - dle technické dokumentace porotherm. Pak jsem dal na radu (maníka co montoval okna) abych po instalaci oken ještě dal dodatečný XPS kolem celého ohna (int a ext). A momentálně se vyskytl problém, že dodatečný xps kolem oken je ze spodu na nic - jelikož se tam pak nedají dát parapety.. Tepelné mosty sice nejsou, ale tohle je na předělání.
Odpovědět
jaro113cz Děkuji, tím to pro nás bude jednodušší.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?