Střešní okno od souseda, dá se vyřešit tento problém?

Prosim, poradil by mi někdo zda se da vyřešit tento problém? Soused si ze světlíku ze ktereho nebylo vidět, udělal střešní okno přímo na náš dvorek...dá se proti tomu nějak bránit?
Odpovědět
Tak si udělal ze světlíku střešní okno, a co má být? Co s tím mate Vy společného? Jak by se proti tomu dalo bránit, nevím. Vám to střešní okno nějak stíní na pozemku, dělá kravál, nebo oč Vám jde? Vadí Vám na sousedovu počínání něco? Pravděpodobně ano, dejte znát co.
Odpovědět
Asi logicky vadí to, že si bez souhlasu vybudoval okno na sousedův pozemek, čímž omezuje soukromí, neboť se tam může z okna kdykoliv dívat...
Odpovědět
Profilova fotka
@majky222 záleží jaké máte vztahy se sousedem. Pokud v rámci možností OK, tak bych se s nim dohodla. Pokud to nefunguje, tak na stavební úřad nahlásit to (na výměnu oken je potřeba ohláška). Je to hnusné, ale kdyby to udělali sousedi mně, tak taky vyletím z kůže... Svoje soukromí si dost hlídáme, snažíme se co to jde aby nám na zahradu nebylo vidět a kdyby nám někdo udělal střešní okno na dvůr, tak bych ho zabila...
Odpovědět
@anetka1701 Jen by mě zajímalo, co děláte na zahradě tak tajného, že to nesmí nikdo vidět?
Odpovědět
střešní okno nemůže jít přímo na váš dvorek, to jde směrem nahoru, jen tak k věci. A záleží na tom, jaký je odstup od hranice, ale počítám, že by mu to stavební úřad stejně povolil.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius například chodíme velmi často po zahradě nazí :o) K tomu fakt nepotřebujeme aby na nás koukal z okna soused.
Odpovědět
@anetka1701 Já mám otázku, i když je OT, ptala jsem se tu jednou na foru a dotyčná neodpověděla. A možná když chodíte nazí po venku, tak budeš vědět. Nechodíte tak i doma? já jsem se jen ptala kolik se musí doma topit, když takhle doma chodí. Skutečně mne to zajímá, jenom tohle a nic víc. Dost často někdo uvede, že chodí doma nahý, a mne to pokaždé překvapí, kvůli tomu vytápění. Jestli jsem tě urazila, promin, fakt bych to ráda věděla.
Odpovědět
@anetka1701 důvod je vcelku nezajímavý. Podstata je taková, že pokud nejsou dodrženy odstupy (3,5metru od hranice pozemku) tak si nemůže bez vyjímky na SÚ a Vašeho souhlasu tam to okno udělat (o to spíše pokud to není ani technická, ale je to obytná místnost). Za sousedy bych zašel, oznámil jim, že Vám to vadí a žádal nápravu. Třeba se dohodnete a vymyslíte jiné řešení, ale pokud ne tak bude muset to jít oficiálně přes SÚ.. a ten by mu bez vašeho vědomí určitě to okno k vám do dvoru nedovolil, pokud by nebyly dodrženy další zákonné náležitosti.
Odpovědět
@anetka1701 Aha. Tak to by mě tedy nenapadlo...ale proti gustu.
Odpovědět
@doog Jedna věc jsou samozřejmě normy a předpisy atp. Ale druhá věc, co mě na tom zaráží - snaha zabednit se a uzavřít do svého "akvárka" za každou cenu před celým světem. Samozřejmě, že na to existují různá ozkoušená řešení, ve světe (Alcatraz) i u nás (Mírov) s výbornými referencemi. Ale jak říkám, proti gustu...
Odpovědět
@atilius nevím jak u vás, ale mě by taky nebylo příjemné aby mi soused hleděl do dvoru co tam dělám, s kým tam sem, čem mluvím atd. Naopak mě taky může rušit hluk od něj z domu, neb otevřeným oknem se samozřejmě šíří lépe než přes střechu nebo zeď. Netvrdím, že má být každý opevněný jako v nějaké pevnosti, na druhou stranu je ale fajn mít i nějaké soukromí (ani u těch sousedů nevíte, jaké vztahy s nimi budete mít a kdo tam bude bydlet a takové okno vám může následně pěkně znepříjemňovat život).. :-)
Odpovědět
Ještě tady nepadlo, jestli z toho okna je opravdu vidět na vaši zahradu, třeba je příliš vysoko, aby z něj bylo vidět. Navíc světlík není zrovna místo, kde bych chtěla trávit volný čas. Třeba to mají prostě jen na větrání a přívod světla
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@inkajanakova topíme na 22 a máme podlahové topení :o) Ono to není že tak chodíme pořád... Ale třeba když se koupeme u sebe na zahradě, tak si ty plavky nebereme (pak jsou nepříjemné na těle mokré), opalujeme se nazí... doma chodíme občas, ale jsme otužilí. @atilius každý to má jinak :o) Já jsem prostě ráda za svoje soukromí a teda když se dívám kolem sebe, procházím po vesnicích i městech, tak to má obrovské množství lidí stejně - vysoké neprůhledné ploty. Když má někdo potřebu být na své zahradě jak na výstavě, tak ať si tak je - já bych to nedokázala.
Odpovědět
@doog ...je to trend, všichni uzavření za svými zdmi a pak se diví, že nemají dobré vztahy se sousedy - aby jo, když se sotva pozdraví ránou cestou do práce u auta, případně při návratu večer. A jestli mi soused kouká na zahradu? Tak ať. Nedělám tam nic, za co bych se styděl. A pokud už bych chtěl opravdu soukromí, tak není problém si udělat nějaký altánek, přístřeší, či kout, kde mě nikdo nebude rušit. Ale že bych hned chodil buzerovat souseda, že si místo vikýře udělal střešní okno...
Odpovědět
@anetka1701 to není potřeba být "na výstavce" - to je ten omyl. Ale neuzavírat se a nedělat bariery. Zbytek viz můj předešlý příspěvek.
Odpovědět
Dekuju za odpovedi, upresnim problem. Mame malinky dvorek a dum do elka a jeho dum je nalepeny primo na nas. Neustale nam cumi na dvorek a nas to obtezuje, domluvit se snim neda, nekolikrat jsem jim rikala ze nas to obtezuje a na urade mi rekli ze si soused muze odstranit stresni tasku a smirovat nas stejne ze stim oknem nic delat nejde a ze mi si muzeme na strese udelat oken taky kolik chceme... neni to zasah do nosnych zdi.... pak teda je potreba povoleni na podkrovko, ale to zatim nechcem.
Odpovědět
@majky222 stejně s tím nic neuděláte. Já mám sousedy ze tří stran a nenapadlo by mě řešit, že mají střešní okno. Taky ho máme a nikdy jsem s ním k sousedům nekoukala :-) Moji sousedi si na zahradu koupili 6 ovcí a neudělám vůbec nic. Sice tam mám thuje ale smrad a nekonečné bééé nejde ignorovat. Druhá sousedka od rána do večera vyhrává dechovku na plný pecky takže si připadám jak na pouti. Domluva nemožná protože je téměř pořád opilá, takže střešní okno u sousedů mi přijde spíš úsměvné než problém. Říkejte si, že by mohlo být mnohem hůř. A určitě Váš soused nebude celý den sedět v okně a pozorovat Vás :-D
Odpovědět
@anetka1701 Díky za info - a není vám chladno? To stačí topit na 22 a chodit doma nazí? To bych řekla že je málo. No vida, zase něco vím.
Odpovědět
Se divím co všechno lidem vadí. Když by si zvětšil dům tak by k vám nejspíš viděl tak i tak. My máme velký dům a vidíme sousedům na zahradu, oni si před několika lety nechali udělat střešní okno - co vím tak nežadali o žadné povolení na uřadě, prostě dělali novou střechu tak to vzali při jednom. Docela jsem ráda že žijem v ulici kde jsou sousede už přes 20 let ty sami příp. jejich dětí s rodinami a je klid.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak tohle vypadá jako velmi humorná diskuze, jsem zvědavá, co tu ještě přibude za příspěvky :-D jen bych doporučila všem těm, co chtějí totál soukromí, aby se odstěhovali někde úplně mimo lidi a nemuseli pak řešit takové kr... jako je střešní okno ze světlíku.
Odpovědět
Nesmějte se, mně to strašně dlouho vrtalo hlavou, na kolik si takoví naturisté musí třeba v zimě topit. Fakt jo.
Odpovědět
V místě, kde chcem stavět, tak jedna sousedka často kouká ze střešního okna dalekohledem po ostatních zahradách. Zrovna když se koukala na zahradu kamaráda a na něho, tak na ní kouknul přes kříž puškohledu namontovanym na kulovnici. Tímhle směrem už prý nekouká.
Odpovědět
Já tenhle problém nějak nechápu, sousedi staví bungalov a my patrový dům, budeme mít dobrý rozhled na jejich zahradu a oni na naši ne, můžou nás zažalovat ?! :-D Dyť snad z každého víš položeného okna je vidět k sousedom, ne?
Odpovědět
@r4d3k74 Nebo by stačilo dobře mířené zrcadlo. Kdyby jí to svítilo do ksichtu, tak by určitě nečuměla. Jinak puška taky dobrý nápad ;-).
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já nevím.. pokud někdo chodí nahý, tak by mu nemělo vadit, že na něj někdo kouká. Ano, chodíte na své zahradě, ale nemůžete nikomu přikázat, kterým směrem může nebo nemůže koukat, když zrovna jdete nazí z bazénu ;-) Světlík tam byl, teď je tam místo toho okno, nevidím v tom rozdíl, díra jako díra. A pokud vám to vadí, tak nechoďte po zahradě nazí, ne? My stavíme taky bungalov, kolem jsou patra.. ale nenapadlo by mě zjišťovat, kam soused vidí. Až budu chodit po zahradě nahá a jemu to bude vadit, bude mít smůlu ;-) Udělejte si u bazénu směrem k domu střechu a můžete tam nahatí dělat psí kusy a nikdo nic neuvidí ;-)
Odpovědět
On si tam vybudoval pokoj a driv tam byla garaz, strecha je ackova takze driv byl klid, (je to neskutecnej kret....... a bohuzel se z mesta...kde byl vyhlasenej.....prestehoval knam na ves....) kdybych nechtela soukromy nastehuju se do panelaku. Tem kdo me normalne odpovedel moc dekuju a rejpalkam vzkazuju at jdou na mimibazar tam si urcite pokecaj:-) resit tuto diskuzi uz nemusite cekala jsem ze to tu bude lepsi (prispevky jsou tu moc pekne) a lidi spolu mluvi hezky, ale je videt ze vsude se nekdo najde...pozdeji smaznu
Odpovědět
Pokud jsem dobře pochopil otázku, tak se tady jedná o střešní okno směrované přímo do dvoru tazatele. Pokud by to bylo směrem do jeho dvoru, pak žádný problém, ale pokud má soused dům do L s tím, že v tom Lku do dvora si udělá přímo do vašeho dvoru střešní okno, pak to problém je.. Pokud se bavíme o tom, že má střešní okno do vlastní zahrady, ale vidí i do vaší, pak se bavíme o kravině, tam je to věc jasná.. Možná by to blíže objasnil náčrt?
Odpovědět
Profilova fotka
No ale jestli jste chtěla soukromí, tak jste si neměla kupovat Malinkatý dům s malinkatým dvorečkem a nalepeným sousedovic domem... to je pak stejné jako v paneláku. Taky jsme takový viděli, moc hezký, za dobrou cenu. Ale malinký dvoreček obklopený zdmi a za nimi večeřící rodinka nám při obhlídce stačila ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici zrovna jsem to chtěla napsat, spousta lidí si myslí, že si koupí domek a bude mít soukromí. Kolikrát je to ještě horší, než v paneláku. Od nás je např. jeden dům cca 150m a nějakým záhadným způsobem slyšíme od nich úplně každé slovo-fakt...nějaká záhadná akustika. Sousedy vedle kolikrát neslyším, ale tyto lidi, co jsou na druhé straně louky ano. Pokud chci ticho, soukromí, tak prostě sousedy několik set metrů daleko a ne nalepený dům na domě. Tohle je potřeba si uvědomit už dopředu při koupi. Jen ještě-máme dům, nad námi soused, pod námi další dům, okna máme všichni tak, že si vidíme do ložnic, pokojíků, šaten...a fakt mi je jedno, kolikrát mě soused viděl nahou, když jsem šla z koupelny do šatny, stejně tak jsem x-krát viděla sousedku v negližé a pod. a co jako...mám dělat halo, že soused má okno tak, že k nám vidí-do obyváku, do šatny, do pokojíku? Fakt mě to nenapadlo řešit...kdybych chtěla totál soukromí, jdu bydlet k lesu. Dřív jsme bydleli v bytě a soukromí tam bylo větší než v domě, ale dům jsme kupovali z jiných důvodu a hradby a protihlukové stěny a bunkry tu stavět nebudu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 Mně spíše zajímá kde všichni "co tak chcou soukromí" berou jistotu, že zrovna sousedy zajímají jejich "holé zadky" :)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?